Prolećni detoks

Prolećni detoks-pripremite svoje telo za predstojeće tople, letnje dane
Nakon duge zime i manjka fizičke aktivnosti, važno je uspostaviti balans u organizmu. Proleće je pravo vreme da se oslobodite toksina koji su se nagomilali u Vašem organizmu tokom hladnih meseci. Pre nego što započnete zdravije da se hranite i aktivnije da vežbate uradite prolećni detoks (čišćenje) organizma unosom svežeg voća, povrća i vode i oslobodite se štetnih radikala i toksina. Detoksikacija pozitivno deluje na ceo organizam, pomaže da se telo vrati u ravnotežu, obnovi energija i poboljša zdravlje. Toksine u telu najbolje ćete eliminisati konzumiranjem svežeg voća, povrća i prirodnih napitaka. Sveža, sirova hrana podstiče gubitak telesne težine , jača imunitet i sadrži enzime koji pomažu pri varenju pretvarajući hranu u energiju, smanjujući osećaj gladi i eliminišući toksine.
Detoks limunada
Hidrirajte organizam vodom i biljnim čajevima. Birajte zeleni čaj, čaj od maslačka, peršuna, đumbira, koprive ili komorača. Osim što hidriraju organizam, čajevi ubrzavaju i izlučivanje loših materija. Pijte dosta tečnosti. Minimum litar i po vode dnevno neophodno je za normalno funkcionisanje organizma. Voda je presudna za Vaše zdravlje, pomaže eliminaciji toksina, poboljšava metabolizam, raspoloženje i izgled kože. Limun je idealna namirnica za detoksikaciju. Dan započnite tako što ćete u mlaku vodu nacediti pola limuna i sve popiti na prazan stomak. Voda sa limunom reguliše metabolizam, umiruje nervni sistem, čisti krvne sudove i arterije. Za savršeno ceđenje voća koristite aparat za ceđenje voća CJ – 1000 Citrus Juicer u kojem možete cediti sve vrste citrusnog voća (limun, limetu, pomorandžu, mandarinu, crveni i žuti grejpfrut). Lako i brzo pripremite sveže napitke koji u sebi zadržavaju vitamine i minerale, ne sadrže aditive, konzervanse i šećer, a idealni su za prolećnu detoksikaciju organizma.

SASTOJCI
- 1 limun
- 1 pomorandža ili grejpfrut
- listići sveže nane
PRIPREMA:
Iscedite limun i pomorandžu (grejpfrut). Isceđen limun i pomorandžu (grejpfrut) sipajte u željenu količinu vode i sve dobro promešajte. Pre posluženja u svaku čašu limunade ubacite po listić nane. Limunadu poslužiti hladnu.
Prijatno!
Krem čorba od cvekle
Hranite se zdravo. Iskoristite sveže organsko voće i povrće na pijacama. Voće i povrće bogato vitaminima i mineralima daje Vam energiju i vitalnost, poboljšava imunitet, čisti organizam od toksina, a pritom sadrži malo kalorija. Jedite ih u sirovom obliku, dinstano, kuvano na pari, u salatama, čorbama ili prirodnim napicima. U našem Coral FP-500 Food procesor-u blendirajte sveže voće i povrće u zdrave šejkove, kuvano povrće u krem čorbe ili pripremite različite zdrave umake, prelive i soseve. Iseckaje ili narendajte luk, krastavac, cveklu, jabuke, šargarepu i sl. u zdrave salate pune vitamina. Salate začinite limunovim sokom, sokom od limete, jabukovim sirćetom ili maslinovim, susamovim ili bundevinim uljem. U salatu iseckajte i sveže rotkvice, rukolu, zelenu salatu, tikvice, krastavce i oduševite sve nezaboravnom vitaminskom salatom. Izblendirajte kuvani spanać, zelje, karfiol, brokoli, kelj, blitvu ili cveklu u zdrave, tople, hranljiva, a niskokalorične čorbe.

SASTOJCI
- ½ kg sveže cvekle
- 2 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja
- 1 seckani crveni luk
- 1 čen belog luka
- 1 iseckana stabljika celera
- 1 seckana šargarepa
- 1 l bistre pileće supe ili vode sa razmućenom kockom supe
- 2 kašike seckanog peršuna ili mirođije
- so i biber po ukusu
PRIPREMA:
Očistite, oljuštite i isecite cveklu na manje komade. U dubljoj posudi zagrejte ulje, dodajte luk, celer, šargarepu i uz mešanje prodinstajte sve sastojke oko 5 minuta. Dodajte cveklu, supu, začinite po ukusu i promešajte. Sačekajte da čorba provri, dodajte mirođiju ili peršun, smanjite vatru i pustite da se čorba krčka narednih 20-30 minuta ili dok cvekla ne omekša. Prohlađenu čorbu blendirajte 10-20 sekundi da se dobije ujednačena glatka masa, pospite je peršunom i po želji servirajte sa kašikom pavlake.
Prijatno!
Smoothie moonlight
Prirodnim šejkovima od svežeg voća i povrća povećajte unos vitamina i hranljivih sastojaka. Šejkovi su idealni kao doručak, lagani ručak ili užina između napornih treninga. Ukoliko u njih dodate šaku ovsenih pahuljica, čija semenke ili sličnih namirnica mogu biti idealna zamena za obrok. U tome Vam može pomoći naš Coral BS-2000 Premium Blender Bullet koji omogućava da iskoristite sve hranljive sastojke iz hrane. Dok drugi aparati melju i blendiraju hranu na uobičajen način, moćna sečiva Bullet blendera sa 25.000 obrtaja po minutu omogućavaju mu da to čini na nivou ćelijskog zida čime se oslobađaju svi vitamini, minerali i drugi nutrienti koji bi inače ostali neiskorišćeni. Bullet blender usitniće sve namirnice u najfiniji kašasti sok bez pulpe, gromuljica ili komadića. Savršeni zdravi šejkovi za prolećni detoks.

SASTOJCI
- 2 šargarepe
- ½ limuna
- 1 pomorandža ili 2 mandarine
- ½ banane
- 1 čaša vode
PRIPREMA:
U blender stavite oljuštenu i iseckanu šargarepu, dodajte limun, oljuštene pomorandže ili mandarine, bananu i sve prelijte vodom. Blendirajte oko 10- 20 sekundi da se svi sastojci sjedine.
Prijatno!
Letnja fantazija
Ceđeni sokovi od voća i povrća prepuni su dragocenih enzima koji će Vam obezbediti energiju, pokrenuti životne procese i snabdeti Vas svim potrebnim vitaminima i mineralima. Naš slow juicer, SJ-150 sokovnik za hladno ceđenje idealan je aparat za pripremu svežih i zdravih sokova. Hladno ili sporo ceđenje je najbolji način pripreme napitaka. Sokovnik radi na principu prese, cedi sok iz voća i povrća odvajajući sok od suve materije i zadržavajući sve hranljive sastojke iz voća i povrća. Ovi sokovi su bez konzervanasa, bez dodatka šećera i aditiva i kao takvi idealni su napici za prolećni detoks.

SASTOJCI
- 2 kivija
- ½ ananasa
- 1 pomorandža
PRIPREMA:
Oljuštite i isecite kivi, ananas i pomorandžu. Iscedite kivi, zatim ananas i na kraju pomorandžu u sokovniku za hladno ceđenje. Ukrasite čašu kriškom ananasa.
Prijatno!