Vatra Lazarica- Narodni običaji
Na raskršću ulica uoči Lazareve subote pali se vatra Lazarica od suvih stabljika kukuruza, slame ili suvih grana. Vatru pale deca, mladi i odrasli. Dok omladina preskače vatru, odrasli posmatraju sve sa strane uz kokice, krofne i rakiju. Veruje se da preskakanje upaljenih snopova kukuruza, slame i granja tera bolest i zle duhove. Posle ponoći dolaze momci i devojke koji garave i spremaju za sutra grupu devojaka poznate kao „lazarice”. Mašta našega naroda je tolika da je zbog velike žalosti za izgubljenim Kosovom kao i zbog zajedničkog imena Lazar narod praznik Lazarevu subotu povezao sa ličnošću iz naše istorije, Lazarom Hrebeljanovićem. Upaljenje vatre na raskršću uoči Lazareve subote-Vatra Lazarica, gde se putevi ukrštaju u obliku krsta, podsećaju nas i najavljuju svetlost Hristovog vaskrsenja, ali simbolizuju i svetlost vaskrsenje našeg Lazara Hrebeljanovića.
POSNE MINI KROFNE
Uživajte uz mirisne i ukusne mini krofne dok uoči Lazareve subote, a u susret Uskrsu, na raskršću ulica posmatrate preskakanje i tinjanje vatre Lazarice.

SASTOJCI
- 1 čaša mlake vode
- 4 kašike ulja
- 8 punih kašika brašna
- ½ kesice praška za pecivo
- 2 kašike šećera ili 2-3 kašike džema po želji
- 1 kesica vanilin šećera
PRIPREMA:
U mlaku vodu dodajte ulje, šećer, vanilin šećer i uz stalno mućenje polagano dodajte brašno sa praškom za pecivo. Mutite dok se ne dobije glatka i ujednačena masa. Kašikom punite kalupe prethodno zagrejanog aparata za mini krofne, Mama’s doughnuts MD-700. Kada punite kalupe vodite računa da sipate dovoljnu količinu smese i da donje kalupe napunite do vrha kako bi tokom pečenja krofnice mogle da narastu i ispeku se i sa gornje strane. Pecite krofnice u aparatu par minuta dok ne zamirišu i ne porumene. Gotove krofnice hitro i pažljivo izvadite viljuškom iz kalupa i pospite ih prah šećerom.
Prijatno!