Zapečene palačinke: Savršene slane i slatke poslastice

Zapečene palačinke su izuzetno popularno i veoma zanimljivo jelo. Brzo se spremaju, a veoma su ukusne. Idealne su za doručak, večeru ili kao zamena za ručak. Savršene su kao užina i nezamenljive kao poslastica!

Zapečene palačinke mogu biti slatke i slane.

Za slane zapečene palačinke, napunite ili premažite palačinke sirom, kajmakom, ruskom salatom; Ukus obogatite pršutom, šunkom, kulenom, pečurkama; Poredjajte ih u pleh ili vatrostalnu posudu, prelijte prelivom po ukusu i pospite kačkavaljem.

Preliv za slane zapečene palačinke napravite od jaja, mleka, jogurta ili pavlake za kuvanje. Ubacite ih u vrelu rernu i za par minuta kuhinja će biti ispunjena neodoljivim mirisom koje samo one poseduju.

Za slatke zapečene palačinke, nafilujte palačinke kremom, medom, džemom; Uvijte ih u rolnice, pospite šećerom, orasima, cimetom, kokosom, poređajte u pleh i prelijte prelivom od mleka ili slatke pavlake; Zapecite u rerni, a potom gotove palačinke ukrasite i poslužite sa šlagom i sladoledom.

Iznenadite goste ili obradujte porodicu i poslužite im slatke ili slane zapečene palačinke. Imaju neodoljiv i nezaboravan ukus i sigurno ćete u njima uživati! 

Osnovni recept za palačinke

SASTOJCI:

  • 200 gr mekog brašna (tip 400)
  • 2 dl mleka
  • 1-2 dl kisele vode
  • 1 dl ulja
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera

PRIPREMA:

U posudu stavite brašno, so, šećer, a potom jaja i mleko. Počnite sa mešanjem, zatim sa mućenjem i postepeno dodajte kisele vode dok smesa ne postane homogena.

Nastavite sa mućenjem dok potpuno ne nestane grudvica. Kiselu vodu dodajte dok testo ne postane tečno i kremasto.

Nakon što ste dobili testo željene gustine, dodajte ulje i dobro promešajte. Idealno je da testo odstoji dvadesetak minuta pre pečenja palačinki.

Na blago nauljeni i dobro zagrejani tiganj ili aparat za palačnike sipajte kutlaču testa i raširite po grejnoj površini. Čim se testo zapeče, prevrnite ga, ispecite sa druge strane i odložite na ravni tanjir. Ponovite proces dok ne potrošite testo.

Zapečene palačinke sa sirom

SASTOJCI:

  • 10-12 palačinki
  • 250 gr sitnog sira
  • so po potrebi
  • 3 jajeta
  • 200 ml jogurta
  • kačkavalj (po želji)

PRIPREMA:

Smesu za palačinke pripremite po Vašem omiljenom receptu (iznad možete naći naš preporučeni recept za palačinke).

Umutite jedno jaje sa sirom i posolite po želji. Svaku palačinku nafilujte ovim premazom, urolajte i poređajte u pleh ili vatrostalnu posudu. Preostala jaja umutite sa jogurtom, prelijte palačinke i po želji pospite kačkavaljem.

Peći u rerni na 200°C oko 20 min.

NAPOMENA: Ukoliko očekujete goste i želite lepšu prezentaciju Vašeg kulinarskog umeća, možete pre pečenja palačinke iseći popreko na dva ili tri dela i poređati ih uspravno u pekaču. To ne samo da će vizuelno bogatije izgledati već može biti praktičnije rešenje ukoliko imate manji a dublji pekač na raspolaganju. 

Zapečene palačinke sa mesom

SASTOJCI:

  • 10-15 palačinki
  • 500 gr mešanog mlevenog mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 jajeta
  • 2 kisele pavlake
  • so, biber i vegeta po želji
  • peršunov list

PRIPREMA:

Luk iseći na sitne kockice, malo ga propržiti na ulju i potom dodati mleveno meso. Mleveno meso dinstati uz stalno mešanje sve dok iz njega ne ispari sva tečnost. Na kraju dodati iseckan peršun, so, biber i vegetu po želji.

Svaku, prethodno spremljenu palačinku prvo premazati kiselom pavlakom, a potom dodati i oko dve kašike nadeva od mlevenog mesa. Rolati palačinke i ređati u podmazan pleh.

Jaja umutiti sa preostalom pavlakom i preliti palačinke. Palačinke staviti u zagrejanu rernu na 200°C i sačekati oko 15-tak minuta da se zapeku i porumene.

Gotove zapečene palačinke poslužite uz čašu jogurta. 

Zapečene palačinke sa piletinom i šampinjonima

SASTOJCI:

  • 300 g pilećeg belog mesa isečenog na kockice
  • 200 g šampinjona
  • 400 ml mleka
  • 2 kašike brašna
  • 1 ceo praziluk (zeleni i beli deo)
  • 20 g putera
  • so i biber po želji 

PRIPREMA:

Kratko na ulju propržiti praziluk isečen na kolutove. Dodati pileće belo meso i pečurke i nastaviti dinstanje. Na kraju dodati začine po ukusu.

U drugoj posudi na tihoj vatri istopiti puter, dodati brašno i uz stalno mešanje lagano dolivati mleko i kuvati do željene gustine.

Polovinu ovog  sosa dodati piletini sa šampinjonima, promešati i zatim ovim nadevom filovati prethodno ispečene palačinke.

Palačinke ređati u podmazan pleh, preliti preostalim bešamel sosom i zapeći ih u rerni na 200°C oko 15 minuta. 

Zapečene pizza palačinke

SASTOJCI:

Za nadev

  • 200 gr šunke za picu
  • 200 gr kačkavalja
  • 200 gr kečapa
  • origano

Za preliv

  • 200 gr kisele pavlake
  • 200 gr kačkavalja
  • 2 jajeta
  • kečap
  • so
  • origano

PRIPREMA:

Po željenom receptu pripremiti 12 palačinki.

Palačinke namazati kečapom, poređati šunku, narendati kačkavalj i posuti sa malo origana. Zarolati i naređati u blago zauljeni pekač.

U posudi ručno umutite jaja, pavlaku, 50 gr izrendanog kačkavalja i malo soli za preliv.

Ukoliko imate manji pekač možda ćete morati da naređate palačinke u dva reda. U tom slučaju premažite prvi red sa pola preliva, a ostatkom drugi red.

Zapeći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 10-15 minuta, potom izvaditi, preliti kečapom, posuti ostatkom kačkavalja i origanom, i vratiti u rernu još 10-15 minuta. 

Zapečene palačinke sa pavlakom

SASTOJCI:

  • 10-12 palačinki
  • 250 g šunke
  • 250 g kačkavalja
  • 400 ml pavlake za kuvanje 

PRIPREMA:

Svaku palačinku napuniti šunkom i kačkavaljem. Preklopiti u trouglove ili kvadrate i poređati u prethodno podmaznu vatrostalu posudu ili pleh.

Preliti palačinke pavlakom za kuvanje i zapeći ih u rerni na 200°C dok ne porumene.

Pre posluženja možete ih ukrasiti iseckanim mladim lukom.

Izuzetno jednostavne, brze, a veoma ukusne zapečene palačinke! 

Zapečene palačinke sa orasima

SASTOJCI:

  • 18 kašika mlevenih oraha
  • 18 kašika šećera
  • 700 dl mleka

PRIPREMA:

Ispeći palačinke po omiljenom receptu (oko 12 komada).

Svaku palačinku posuti 1 kašikom oraha i 1 kašikom šećera.

Urolati ih, poređati u keramičku ili vatrostalnu posudu u jedan red, pa posuti sa po 2-3 kašike šećera i oraha. Ređati drugi, treći red i svaki red posuti orasima i šećerom.

Na kraju preliti mlekom i ostaviti malo da upiju tečnost.

Zapeći u rerni dok ne porumene na 200°C oko 15 minuta. 

Zapečene palačinke sa pudingom

SASTOJCI ZA FIL:

  • 2 jajeta
  • 300 gr neslanog sira
  • 100 gr šećera
  • 50 gr suvog grožđa
  • 1 vanilin šećer
  • narendana kora limuna (po želji)
  • prstohvat soli

SASTOJCI ZA PRELIV:

  • 400 ml slatke pavlake za kuvanje
  • 1 kesica pudinga od vanile (ili drugog po izboru)
  • 2-3 kašike šećera

PRIPREMA:

Potopite suvo grožđe u mleko. Ostavite ga da odstoji u mleku 15 minuta, pa ga ocedite.

Odvojite belanca od žumanaca i sa prstohvatom soli čvrsto ih umutite. Žumanca sa šećerom i vanilin šećerom penasto umutite i lagano dodajte  belancima.

Sir prethodno procedite, pa ga zajedno sa suvim grožđem i narendanom korom limuna dodajte umućenim belancima i žumancima.

Filujte  palačinke ovim nadevom, urolajte ih i poređajte u posudu za pečenje.

Na kraju, ručno pomešajte slatku pavlaku sa šećerom i pudingom od vanile (u prahu)  i prelijte palačinke. Pospite palačinke orasima, bademima ili kokosom po želji i zapecite u rerni na 200°C oko 20 minuta. 

Zapečene palačinke sa eurokremom i plazmom

SASTOJCI:

  • 2 dl slatke pavlake
  • 450 gr eurokrema
  • 200-250 gr mlevene plazme
  • mleveni ili seckani orasi, bademi ili kokos po želji
  • 10-15 palačinki

PRIPREMA:

Pripremite palačinke po sopstvenom receptu.

Svaku palačinku premažite eurokremom, pospite plazmom i urolajte.

Poređajte palačinke u podmazanu posudu za pečenje i prelijte ih umućenom slatkom pavlakom. Po želji palačinke pospite orasima, bademima ili kokosom.

Zapecite palačinke u rerni oko 10 minuta. 

Zapečene palačinke sa džemom

SASTOJCI:

  • 10-12 palačinki
  • 200 ml slatke pavlake
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • džem po izboru
  • cimet po želji 

PRIPREMA:

Prethodno pripremljene palačinke namažite džemom po izboru i pospite cimetom po želji.

Urolajte palačinke i poredjajte ih u prethodno podmazan pleh ili posudu za pečenje.

Ručno umutite jaje, dodajte vanilin šećer i slatku pavlaku i prelijte palačinke.

Zapecite ih u rerni na 200°C oko 15 minuta.

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ne propustite popuste za novembar! Akcija se završava za:

0 dana 00 Hr 00 min 00 sec

Ne propustite popuste za novembar!

0 dana 00 Hr 00 min 00 sec
Prijavite se

Nemate nalog?

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo unapredili Vaše iskustvo na našem sajtu. Korišćenjem našeg sajta prihvatate korišćenje kolačića.
Počnite da kucate kako biste videli proizvod koji tražite.
Prodavnica
0 Lista želja
Moj nalog
Početna