a

Dobro došli na zvaničnu prezentaciju kompanije Fagor.RS (Apejron), zvaničnog distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica,
Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

Zapečene palačinke: Savršene slane i slatke poslastice

Zapečene palačinke: Savršene slane i slatke poslastice

Zapečene palačinke su izuzetno popularno i veoma zanimljivo jelo. Brzo se spremaju, a veoma su ukusne. Idealne su za doručak, večeru ili kao zamena za ručak. Savršene su kao užina i nezamenljive kao poslastica!

Zapečene palačinke mogu biti slatke i slane.

Za slane zapečene palačinke, napunite ili premažite palačinke sirom, kajmakom, ruskom salatom; Ukus obogatite pršutom, šunkom, kulenom, pečurkama; Poredjajte ih u pleh ili vatrostalnu posudu, prelijte prelivom po ukusu i pospite kačkavaljem.

Preliv za slane zapečene palačinke napravite od jaja, mleka, jogurta ili pavlake za kuvanje. Ubacite ih u vrelu rernu i za par minuta kuhinja će biti ispunjena neodoljivim mirisom koje samo one poseduju.

Za slatke zapečene palačinke, nafilujte palačinke kremom, medom, džemom; Uvijte ih u rolnice, pospite šećerom, orasima, cimetom, kokosom, poređajte u pleh i prelijte prelivom od mleka ili slatke pavlake; Zapecite u rerni, a potom gotove palačinke ukrasite i poslužite sa šlagom i sladoledom.

Iznenadite goste ili obradujte porodicu i poslužite im slatke ili slane zapečene palačinke. Imaju neodoljiv i nezaboravan ukus i sigurno ćete u njima uživati!

Osnovni recept za palačinke

Osnovni recept za palačinke

Sastojci:

  • 200 gr mekog brašna (tip 400)
  • 2 dl mleka
  • 1-2 dl kisele vode
  • 1 dl ulja
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera

Priprema:

U posudu stavite brašno, so, šećer, a potom jaja i mleko. Počnite sa mešanjem, zatim sa mućenjem i postepeno dodajte kisele vode dok smesa ne postane homogena.

Nastavite sa mućenjem dok potpuno ne nestane grudvica. Kiselu vodu dodajte dok testo ne postane tečno i kremasto.

Nakon što ste dobili testo željene gustine, dodajte ulje i dobro promešajte. Idealno je da testo odstoji dvadesetak minuta pre pečenja palačinki.

Na blago nauljeni i dobro zagrejani tiganj ili aparat za palačnike sipajte kutlaču testa i raširite po grejnoj površini. Čim se testo zapeče, prevrnite ga, ispecite sa druge strane i odložite na ravni tanjir. Ponovite proces dok ne potrošite testo.

PRIPREMITE OVAJ RECEPT U NOVOM APARATU ILI TIGANJU ZA PALAČINKE

Zapečene palačinke sa sirom

Zapečene palačinke sa piletinom i šampinjonima

Sastojci:

  • 10-12 palačinki
  • 250 gr sitnog sira
  • so po potrebi
  • 3 jajeta
  • 200 ml jogurta
  • kačkavalj (po želji)

Priprema:

Smesu za palačinke pripremite po Vašem omiljenom receptu (iznad možete naći naš preporučeni recept za palačinke).

Umutite jedno jaje sa sirom i posolite po želji. Svaku palačinku nafilujte ovim premazom, urolajte i poređajte u pleh ili vatrostalnu posudu. Preostala jaja umutite sa jogurtom, prelijte palačinke i po želji pospite kačkavaljem.

Peći u rerni na 200°C oko 20 min.

NAPOMENA: Ukoliko očekujete goste i želite lepšu prezentaciju Vašeg kulinarskog umeća, možete pre pečenja palačinke iseći popreko na dva ili tri dela i poređati ih uspravno u pekaču. To ne samo da će vizuelno bogatije izgledati već može biti praktičnije rešenje ukoliko imate manji a dublji pekač na raspolaganju.

PRIPREMITE OVAJ RECEPT U NOVOM APARATU ILI TIGANJU ZA PALAČINKE

Zapečene palačinke sa mesom

Sastojci:

  • 10-15 palačinki
  • 500 gr mešanog mlevenog mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 jajeta
  • 2 kisele pavlake
  • so, biber i vegeta po želji
  • peršunov list

Priprema:

Luk iseći na sitne kockice, malo ga propržiti na ulju i potom dodati mleveno meso. Mleveno meso dinstati uz stalno mešanje sve dok iz njega ne ispari sva tečnost. Na kraju dodati iseckan peršun, so, biber i vegetu po želji.

Svaku, prethodno spremljenu palačinku prvo premazati kiselom pavlakom, a potom dodati i oko dve kašike nadeva od mlevenog mesa. Rolati palačinke i ređati u podmazan pleh.

Jaja umutiti sa preostalom pavlakom i preliti palačinke. Palačinke staviti u zagrejanu rernu na 200°C i sačekati oko 15-tak minuta da se zapeku i porumene.

Gotove zapečene palačinke poslužite uz čašu jogurta.

PRIPREMITE OVAJ RECEPT U NOVOM APARATU ILI TIGANJU ZA PALAČINKE

Zapečene palačinke sa piletinom i šampinjonima

Zapečene palačinke sa piletinom i šampinjonima

Sastojci:

  • 300 g pilećeg belog mesa isečenog na kockice
  • 200 g šampinjona
  • 400 ml mleka
  • 2 kašike brašna
  • 1 ceo praziluk (zeleni i beli deo)
  • 20 g putera
  • so i biber po želji

Priprema:

Kratko na ulju propržiti praziluk isečen na kolutove. Dodati pileće belo meso i pečurke i nastaviti dinstanje. Na kraju dodati začine po ukusu.

U drugoj posudi na tihoj vatri istopiti puter, dodati brašno i uz stalno mešanje lagano dolivati mleko i kuvati do željene gustine.

Polovinu ovog  sosa dodati piletini sa šampinjonima, promešati i zatim ovim nadevom filovati prethodno ispečene palačinke.

Palačinke ređati u podmazan pleh, preliti preostalim bešamel sosom i zapeći ih u rerni na 200°C oko 15 minuta.

PRIPREMITE OVAJ RECEPT U NOVOM APARATU ILI TIGANJU ZA PALAČINKE

Zapečene pizza palačinke

Zapečene palačinke: Savršene slane i slatke poslastice

Sastojci:

Za nadev

  • 200 gr šunke za picu
  • 200 gr kačkavalja
  • 200 gr kečapa
  • origano

Za preliv

  • 200 gr kisele pavlake
  • 200 gr kačkavalja
  • 2 jajeta
  • kečap
  • so
  • origano

Priprema:

Po željenom receptu pripremiti 12 palačinki.

Palačinke namazati kečapom, poređati šunku, narendati kačkavalj i posuti sa malo origana. Zarolati i naređati u blago zauljeni pekač.

U posudi ručno umutite jaja, pavlaku, 50 gr izrendanog kačkavalja i malo soli za preliv.

Ukoliko imate manji pekač možda ćete morati da naređate palačinke u dva reda. U tom slučaju premažite prvi red sa pola preliva, a ostatkom drugi red.

Zapeći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 10-15 minuta, potom izvaditi, preliti kečapom, posuti ostatkom kačkavalja i origanom, i vratiti u rernu još 10-15 minuta.

PRIPREMITE OVAJ RECEPT U NOVOM APARATU ILI TIGANJU ZA PALAČINKE

Zapečene palačinke sa pavlakom

Zapečene palačinke sa pavlakom

Sastojci:

  • 10-12 palačinki
  • 250 g šunke
  • 250 g kačkavalja
  • 400 ml pavlake za kuvanje

Priprema:

Svaku palačinku napuniti šunkom i kačkavaljem. Preklopiti u trouglove ili kvadrate i poređati u prethodno podmaznu vatrostalu posudu ili pleh.

Preliti palačinke pavlakom za kuvanje i zapeći ih u rerni na 200°C dok ne porumene.

Pre posluženja možete ih ukrasiti iseckanim mladim lukom.

Izuzetno jednostavne, brze, a veoma ukusne zapečene palačinke!

PRIPREMITE OVAJ RECEPT U NOVOM APARATU ILI TIGANJU ZA PALAČINKE

Zapečene palačinke sa orasima

Zapečene palačinke sa orasima

Sastojci:

  • 18 kašika mlevenih oraha
  • 18 kašika šećera
  • 700 dl mleka

Priprema:

Ispeći palačinke po omiljenom receptu (oko 12 komada).

Svaku palačinku posuti 1 kašikom oraha i 1 kašikom šećera.

Urolati ih, poređati u keramičku ili vatrostalnu posudu u jedan red, pa posuti sa po 2-3 kašike šećera i oraha. Ređati drugi, treći red i svaki red posuti orasima i šećerom.

Na kraju preliti mlekom i ostaviti malo da upiju tečnost.

Zapeći u rerni dok ne porumene na 200°C oko 15 minuta.

PRIPREMITE OVAJ RECEPT U NOVOM APARATU ILI TIGANJU ZA PALAČINKE

Zapečene palačinke sa pudingom

Zapečene palačinke sa pudingom

Sastojci za fil:

  • 2 jajeta
  • 300 gr neslanog sira
  • 100 gr šećera
  • 50 gr suvog grožđa
  • 1 vanilin šećer
  • narendana kora limuna (po želji)
  • prstohvat soli

Sastojci za preliv:

  • 400 ml slatke pavlake za kuvanje
  • 1 kesica pudinga od vanile (ili drugog po izboru)
  • 2-3 kašike šećera

Priprema:

Potopite suvo grožđe u mleko. Ostavite ga da odstoji u mleku 15 minuta, pa ga ocedite.

Odvojite belanca od žumanaca i sa prstohvatom soli čvrsto ih umutite. Žumanca sa šećerom i vanilin šećerom penasto umutite i lagano dodajte  belancima.

Sir prethodno procedite, pa ga zajedno sa suvim grožđem i narendanom korom limuna dodajte umućenim belancima i žumancima.

Filujte  palačinke ovim nadevom, urolajte ih i poređajte u posudu za pečenje.

Na kraju, ručno pomešajte slatku pavlaku sa šećerom i pudingom od vanile (u prahu)  i prelijte palačinke. Pospite palačinke orasima, bademima ili kokosom po želji i zapecite u rerni na 200°C oko 20 minuta.

PRIPREMITE OVAJ RECEPT U NOVOM APARATU ILI TIGANJU ZA PALAČINKE

Zapečene palačinke sa eurokremom i plazmom

Zapečene palačinke sa eurokremom i plazmom

Sastojci:

  • 2 dl slatke pavlake
  • 450 gr eurokrema
  • 200-250 gr mlevene plazme
  • mleveni ili seckani orasi, bademi ili kokos po želji
  • 10-15 palačinki

Priprema:

Pripremite palačinke po sopstvenom receptu.

Svaku palačinku premažite eurokremom, pospite plazmom i urolajte.

Poređajte palačinke u podmazanu posudu za pečenje i prelijte ih umućenom slatkom pavlakom. Po želji palačinke pospite orasima, bademima ili kokosom.

Zapecite palačinke u rerni oko 10 minuta.

PRIPREMITE OVAJ RECEPT U NOVOM APARATU ILI TIGANJU ZA PALAČINKE

Zapečene palačinke sa džemom

Zapečene palačinke sa džemom

Sastojci:

  • 10-12 palačinki
  • 200 ml slatke pavlake
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • džem po izboru
  • cimet po želji

Priprema:

Prethodno pripremljene palačinke namažite džemom po izboru i pospite cimetom po želji.

Urolajte palačinke i poredjajte ih u prethodno podmazan pleh ili posudu za pečenje.

Ručno umutite jaje, dodajte vanilin šećer i slatku pavlaku i prelijte palačinke.

Zapecite ih u rerni na 200°C oko 15 minuta.

PRIPREMITE OVAJ RECEPT U NOVOM APARATU ILI TIGANJU ZA PALAČINKE

Preporučeni proizvod: Aparat za palačinke

Zašto aparat za palačinke?

Palačinke pripremljene u aparatu gotove su brže, zdravije su jer se ne prže na ulju, ne morate grejati ringlu šporeta samo zbog njih i ispaće uvek savršeno iste, bez neuspelih pokušaja i zagorevanja. Dodatno, veće je površine od tiganja, a uz aparat dolaze i alatke koje olakšavaju nanošenje testa i okretanje palačinki.

Alternativa je tiganj za palačinke.

Tiganj za palačinke je izrađen od tanjeg materijala kako bi bolje provodio toplotu, ima niske bočne ivice za lakše okretanje i nelepljivi premaz koji sprečava lepljenje testa.

Konačno, za zapečene palačinke potreban Vam je i kvalitetan pekač. Preporučujemo pekače od vatrostalnog stakla i keramike, ali podjednako dobrim pokazali su se i pekači od drugih materijala pod uslovom da po karakteristikama i dimenzijama odgovaraju Vašim potrebama.

  • Macht tiganj za palačinke sa nelepljivim mermerno-keramičkim premazom 26cm - Olive Garden OG-26PUSKORO U PONUDI
  • ONLINE AKCIJA Coral četvrtasti pekač sa keramičkim premazom 33x30 - Bake&co BC-02
  • ONLINE AKCIJA Pyrex ovalni pekač od ugljenog čelika 35x23 - Fish fantasy + poklon spatula i četkicaUSKORO U PONUDI
  • Macht Aroma Roaster pekač od INOX-a sa posudom za aromatizovanje vinom - AR-01USKORO U PONUDI
Osnovne informacije
recipe image
Ime recepta
Zapečene palačinke: Savršene slane i slatke poslastice (10 recepata)
Autor
Objavljeno
Vreme pripreme
Vreme kuvanja
Ukupno vreme
Prosečna ocena
51star1star1star1star1star Na osnovu 14 ocena
Imamo specijalnu ponudu za VasOtvorićemo je u novom prozoru da možete da nastavite gde ste stali

Svakoga meseca veliki broj proizvoda po akcijskim cenama samo za posetioce našeg sajta.

Pogledajte ponudu