Glavno jelo, Pyrex, Recept dana, Recepti, Testo

Srpska Nova godina / Sveti Vasilije Veliki / Mali Božić

Srecna Srpska Nova godina - Fagor.RS

Srpsku pravoslavnu Novu godinu dočekujemo u ponoć 13. januara, a proslavljamo je 14. januara. Istog dana slavi se i krsna slava Sveti Vasilije Veliki (Vasiljevdan), kao i praznik Mali Božić. Na Mali Božić u mnogim našim krajevima ponavljaju se božićni rituali. Ponovo se unosi badnjak i dolazi položajnik. Tog dana na svečanoj trpezi služi se i jede glava praseta od božićne pečenice koja se čuvala do tog dana, porodica se okuplja u miru i slozi, dok domaćica mesi poseban obredni hleb, vasilicu, u znak sećanja na Svetog Vasilija Velikog. 

Verovanja i običaji

Svetog Vasilija nazivaju “pčelom crkve Hristove” koja nosi med vernicima i žaokom bode nevernike zbog čega je dobro današnji dan započeti kašikom meda.

U nekim krajevima se veruje da na današnji dan treba biti posebno oprezan i da se treba posebno čuvati da nas neko ne prevari.

Danas treba izbegavati i svađe, kako se ne bismo svađali i bili baksuzni cele naredne godine.

U kuću treba uneti novu stvar kupljenu tog istog dana radi napretka kuće i njenih ukućana.

Veruje se da će godina biti rodna ako na današnji dan padne sneg ili bude oblačno.

Novu godinu treba dočekati budan. U ovoj noći mnoge devojke gataju da li će se i za koga udati prestojeće godine.

Spaljuju se ostaci badnjaka od Božića, porodica se okuplja u miru i slozi i na današnji dan tradicionalno se mesi poseban obredni hleb, vasilica, koji se služi preliven medom i jede topao.

Vasilice sa medom

Na Mali Božić domaćice sa mnogo ljubavi mese obredni hleb, vasilice, prelivaju ih medom i služe tople kako bi obradovale svoje ukućane i kako bi cela godina prošla u skladu, miru i prijateljstvu. 

Recept za srpsku novu godinu - Vasilice

Sastojci: 

  • 3 dl mlake vode
  • 800 g belog brašna
  • 200 g svinjske nasti
  • 40 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • med po izboru

Priprema:

Viljuškom usitnite kvasac. Izmrvljenom kvascu dodajte mlaku vodu i šećer i mešajte dok se kvasac ne rastopi. Kvasac odložite na toplo mesto 5 do 10 minuta i sačekajte da se kvasac aktivira i naraste.

U međuvremenu, izmešati brašno i mast, pa dodati uskisao kvasac i sve dobro umesiti u meko i glatko testo. Testo podelite na 5 manjih delova koje ćete oblikovati i umesiti u loptice i ostaviti da odstoje 20 minuta.

Loptice od testa razvucite oklagijom na površini posutoj brašnom na debljinu od pola centimetra. Lepinjice poređajte u pleh posut brašnom, izbockajte površinu testa viljuškom, sačekati 10 minuta i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. 

Pečene vasilice prelijte medom i poslužite tople.

Prijatno!

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *