Srpska Nova godina / Sveti Vasilije Veliki / Mali Božić
Srpsku pravoslavnu Novu godinu dočekujemo u ponoć 13. januara, a proslavljamo je 14. januara. Istog dana slavi se i krsna slava Sveti Vasilije Veliki (Vasiljevdan), kao i praznik Mali Božić. Na Mali Božić u mnogim našim krajevima ponavljaju se božićni rituali. Ponovo se unosi badnjak i dolazi položajnik. Tog dana na svečanoj trpezi služi se i jede glava praseta od božićne pečenice koja se čuvala do tog dana, porodica se okuplja u miru i slozi, dok domaćica mesi poseban obredni hleb, vasilicu, u znak sećanja na Svetog Vasilija Velikog.
Verovanja i običaji
Svetog Vasilija nazivaju “pčelom crkve Hristove” koja nosi med vernicima i žaokom bode nevernike zbog čega je dobro današnji dan započeti kašikom meda.
U nekim krajevima se veruje da na današnji dan treba biti posebno oprezan i da se treba posebno čuvati da nas neko ne prevari.
Danas treba izbegavati i svađe, kako se ne bismo svađali i bili baksuzni cele naredne godine.
U kuću treba uneti novu stvar kupljenu tog istog dana radi napretka kuće i njenih ukućana.
Veruje se da će godina biti rodna ako na današnji dan padne sneg ili bude oblačno.
Novu godinu treba dočekati budan. U ovoj noći mnoge devojke gataju da li će se i za koga udati prestojeće godine.
Spaljuju se ostaci badnjaka od Božića, porodica se okuplja u miru i slozi i na današnji dan tradicionalno se mesi poseban obredni hleb, vasilica, koji se služi preliven medom i jede topao.
Vasilice sa medom
Na Mali Božić domaćice sa mnogo ljubavi mese obredni hleb, vasilice, prelivaju ih medom i služe tople kako bi obradovale svoje ukućane i kako bi cela godina prošla u skladu, miru i prijateljstvu.
Sastojci:
- 3 dl mlake vode
- 800 g belog brašna
- 200 g svinjske nasti
- 40 g svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- med po izboru
Priprema:
Viljuškom usitnite kvasac. Izmrvljenom kvascu dodajte mlaku vodu i šećer i mešajte dok se kvasac ne rastopi. Kvasac odložite na toplo mesto 5 do 10 minuta i sačekajte da se kvasac aktivira i naraste.
U međuvremenu, izmešati brašno i mast, pa dodati uskisao kvasac i sve dobro umesiti u meko i glatko testo. Testo podelite na 5 manjih delova koje ćete oblikovati i umesiti u loptice i ostaviti da odstoje 20 minuta.
Loptice od testa razvucite oklagijom na površini posutoj brašnom na debljinu od pola centimetra. Lepinjice poređajte u pleh posut brašnom, izbockajte površinu testa viljuškom, sačekati 10 minuta i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
Pečene vasilice prelijte medom i poslužite tople.
Prijatno!
Preporučeni proizvodi:
PASHA Vine collection (3x kaserole sa poklopcem + tiganj) – 3518
Slični recepti iz kategorije:
Pesak torta – Recept za brz i ukusan dezert
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Smuti od borovnice
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Domaća zdrava čokolada
- Objavljeno od strane Fagor Admin
Smuti od ananasa i maline
- Objavljeno od strane Fagor Admin
Čokoladni šejk od banane i kupine
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Posni jafa kolač
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Najbolje krofne
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Čokoladna sladoled torta
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Bečka štrudla sa jabukama
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari