Saveti

Saveti za kuhinju: Lako i brzo topljenje čokolade

topljenje čokolade

Lako i brzo topljenje čokolade

Da li ste se ikada zapitali kako brzo i jednostavno otopiti čokoladu za vašu tortu, kolač ili mafin? Uobičajeni odgovor je – na šporetu, naravno – ali to samo po sebi nije bez svojih problema.

Topljenje čokolade na šporetu podrazumeva da imate slobodnu ringlu, da dobro proračunate vreme kako se ne bi ohladila, korišćenje dodatnog posuđa i, konačno, nered koji za sobom ostavljate.

Postoje pristalice topljenja čokolade pomoću vrele vode, ili topljenja u mikrotalasnoj pećnici, što su pristupi koji takođe imaju svoje prednosti i mane, ali jedan od najlakših metoda je – topljenje pomoću fena.

Iseckajte čokoladu ili je izlomite na manje komadiće, spustite u posudu u kojoj je možete promešati i uperite u nju fen sa udaljenosti od 20-25 cm. S vremena na vreme promešajte i nastavite da grejete posudu dok se čokolada u potpunosti ne istopi.

Naravno, imajte u vidu da vaše ruke, posuda i radna površina moraju biti potpuno suvi.

Na ovaj način ćete uštedeti sebi vreme, spasti se dodatnog sređivanja kuhinje, a imaćete veću kontrolu nad gustinom čokolade ukoliko vaš recept to zahteva.

Ukoliko imate problema sa čokoladama posebno osetljivim na toplotu kao što su mlečna ili bela, rešenje se možda ne nalazi u kuhinji već u – kupatilu…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *