Recepti za savršenu proju (10 recepata)

Šta je za Vas odgovor na pitanje “Kako se pravi proja“? Recepti koje smo sakupili za Vas na jednom mestu sigurno će dati odgovor. Možete je spremati sa sirom, pavlakom, jogurtom, ajvarom, bez priloga ili posnu – bez jaja, baš onako kako Vi želite.
Možda je zapravo baš to pravi odgovor: Kako se pravi proja? Po receptu uz koji smo odrasli i koji smo kao deca najčešće i najradije jeli!

Kako se pravi proja (obična) : Recept bez priloga

SASTOJCI:
- 2 šolje kukuruznog belog brašna
- 1 šolja pšeničnog brašna
- 1 šolja kisele vode
- 1/2 šolje ulja
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 1/2 kesice praška za pecivo
PRIPREMA:
Sve sastojke umešati i umutiti dok se ne dobije glatko, retko testo. Sipajte u jako malo zauljenu okruglu tepsiju, ili bolje, obložite tepsiju papirom za pečenje i sipajte direktno na njega.
Obična proja se peče ukupno 30 minuta. 20 minuta na 250 stepeni, a potom 10 minuta na 150 stepeni. Na taj način prvo će se zapeći kora a potom i ravnomerno ispeći unutrašnjost kako bi bila meka i nežna.
Nakon 30 minuta ubodite testo čačkalicom. Ukoliko je nakon izvlačenja suva, proja je idealno ispečena!
NAPOMENA!
Recept za običnu proju je bez dodataka. Po želji možete dodati sir, spanać ili bilo šta drugo u testo, ali savetujemo Vam da ih ipak poslužite kao prilog kako bi se zadržao originalni recept.
Kako se pravi proja sa sirom (projara)

SASTOJCI:
- 12 punih kašika kukuruznog brašna
- 4 pune kašike pšeničnog brašna
- 2 dl kisele vode
- 2 dl jogurta
- 3 jajeta
- 1 dl ulja
- 250 g belog sira
- 1 kesica praška za pecivo
NAPOMENA: Ukoliko je slan sir neće Vam trebati dodatno soli. Ukoliko nije, dodati soli po ukusu
PRIPREMA:
Sve sastojke osim sira pomešati u dubljoj posudi i umutiti dok se ne dobije glatko, retko testo. Na samom kraju dodajte sir i promešajte kašikom ili varjačom.
Sir nemojte previše usitniti. Biće ukusniji ukoliko ostanu krupniji komadi. Veličina klikera je idealna za proju sa sirom.
Sipajte testo u jako malo zauljenu okruglu tepsiju, ili bolje, obložite tepsiju papirom za pečenje i sipajte direktno na njega.
Pecite ukupno 30 minuta, 10 min. na 200°C i još 20 min. na 180°C.
Kako se pravi proja sa sirom (seljačka)

SASTOJCI:
- 400 g krupno mlevenog kukuruznog brašna
- 220 ml mlake vode (u kojoj je razmućena 1/2 kesice praška za pecivo)
- 1 ravna kašičica soli
- mast (ili biljno ulje) za podmazivanje
NAPOMENA: Ukoliko je slan sir neće Vam trebati dodatno soli. Ukoliko nije, dodati soli po ukusu.
Prava proja se pravo od samo tri sastojka: krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode bez dodatka sira, mesa i slično. Evo jednog od recepata za pravu seljačku proju.
PRIPREMA:
U brašno sipati mlaku vodu sa razmućenim praškom za pecivo i dodati jednu kašičicu soli. Masa treba da je nešto gušća od testa za palačinke.
Sve to varjačom izmešati i sipati u tepsiju podmazanu mašću (ako postite umesto masti koristite biljno ulje) staviti u unapred zagrejanu rernu, na 230 stepeni C, oko 15-20 minuta, odnosno dok se na površini ne uhvati tamnosmeđa korica.
Ispečenu proju ovlaš poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Ohlađenu proju iseći na kocke ili trouglove i služiti umesto hleba, uz sarmu, podvarak, punjene paprike ili udrobiti u jogurt ili kiselo mleko.
PROIZVODI KOJI VAM MOGU POMOĆI
Duboka granitna tepsija 30×8,5cm – PASHA 3411
PASHA Square Rose granitni pleh – 3213
PASHA Dolma set | Tepsija i duboka kaserola sa poklopcem – 3910
Slični recepti iz kategorije:
Kolačići sa šunkom i paprikom
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
Posni slani keks sa semenkama
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Posni jafa kolač
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Bečka štrudla sa jabukama
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Paštašuta – Izuzetno brz i ukusan recept
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Testenina sa čokoladom
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Rezanci sa makom – Omiljeni recept Vojvođana
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Testenina sa pesto sosom
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Posna testenina
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari