logo-coral

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

najbolje-testo-za-picu

Najbolje testo za picu

Kako napraviti NAJBOLJI recept za testo za picu

Ovo je najlakši, najbolji recept za testo za picu. Sa samo 6 sastojaka i bez zahtevanog otmenog brašna (uvrstio sam uputstva za upotrebu univerzalnog brašna ili brašna od hleba), za ovu koru za picu je potrebna samo jedna posuda (bez mešalice za sto, iako možete da je upotrebite ako želite), otprilike 3 sekunde gnječenja i samo 30 minuta da se digne.

Ako vam je neprijatno da radite sa kvascem ili sami pravite testo za picu kod kuće, sprovest ćemo Vas kroz svaki korak postupka.

testo-za-picu-sastojci

Ali kao neko ko se borio sa pečenjem i najjednostavnijih recepata sa kvascem, usavršavanje ovog testa za picu definitivno mi je predstavljalo trijumf i zaista sam srećan što mogu da najavim da se nema čega plašiti! Pečenje kvasca nije toliko zastrašujuće ili teško, a i vi možete za nekoliko minuta da napravite sopstvenu super jednostavnu koru pice kod kuće, bez potrebnih fensi sastojaka.

Ovaj recept za testo za picu držao sam što jednostavnijim i pristupačnijim. Napravljen je od višenamenskog brašna (i beleške o tome kako zameniti to brašno, u slučaju da želite da se obožavate 😉), nije potreban mikser sa postoljem i potrebna je samo najmanja količina gnječenja.

testo-za-picu-postavljanje-dodataka-na-picu

Sastojci

  • 2-2 ⅓ šolje univerzalnog brašna ILI pšeničnog brašna
  • 1 kesica instant kvasca (2 ¼ kašičice)
  • 1 ½ kašičice šećera
  • 3/4 kašičice soli
  • 1/8-1/4 kašičice belog luka u prahu i / ili suvog lišća bosiljka po želji
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3/4 šolje tople vode³ (175 ml)

Priprema:

  1. Kombinujte 1 šolju (125 g) brašna, instant kvasca, šećera i soli u velikoj posudi. Po želji u ovom trenutku dodajte i beli luk u prahu i sušeni bosiljak.
  2. Dodajte maslinovo ulje i toplu vodu i drvenom kašikom dobro promešajte.
  3. Postepeno dodajte još 1 šolju (125g) brašna. Po potrebi dodajte dodatno brašno (otkrio sam da mi ponekad treba i dodatnu ⅓ šolje), mešajući dok se testo ne formira u kohezivnu, elastičnu kuglu i počne da se povlači sa bočnih strana posude (vidi video iznad recept za vizuelni znak). Testo će i dalje biti malo lepljivo, ali i dalje bi trebalo da se njime rukuje.
  4. Posebnu, veliku, čistu posudu obilno zalijte maslinovim uljem i pomoću četke za pecivo premažite bočne strane posude.
  5. Lagano obrišite ruke brašnom i oblikujte testo za picu u okruglu kuglu i prebacite u posudu sa četkom od maslinovog ulja. Rukama valjajte testo za picu duž unutrašnjosti posude dok se ne premaže maslinovim uljem, a zatim posudu čvrsto pokrijte plastičnom folijom i stavite je na toplo mesto.
  6. Ostavite da se testo diže 30 minuta ili dok se ne udvostruči. Ako nameravate da ovo testo pečete u pici, takođe preporučujem zagrevanje pećnice na 425F (215C) u ovom trenutku, tako da će dostići temperaturu kada vaša pica bude spremna za pečenje.
  7. Kada se testo digne, rukama ga nežno ispuhnite i prebacite na blago pobrašnjenu površinu i kratko mesite dok ne postane glatko (oko 3-5 puta).
  8. Upotrebite ruke ili oklagiju za izradu testa u krug od 12 inča.
  9. Premestite testo u posudu za picu obloženu papirom za papire i ili stegnite ivice ili ih preklopite da biste stvorili koru.
  10. Prelijte dodatnim maslinovim uljem (oko kašike) po vrhu pice i četkom za pecivo premažite maslinovim uljem celu površinu pice (uključujući koru).
  11. Viljuškom probušite rupe po celom centru pice kako testo ne bi puklo u pećnici.
  12. Dodajte željene prelive (pogledajte napomene za vezu do mog omiljenog, petominutnog recepta za sos od pice!) I pecite u zagrejanoj rerni na 425F (215C) 13-15 minuta ili dok prelivi ne porumene. Isecite i poslužite.

Prijatno!

Savet:

Otkrio sam da višenamensko brašno daje mekšu koru, dok pšenično brašno daje malo hrskaviju spoljašnjost.
Mnogi komentatori su sa uspehom prijavili upotrebu aktivnog suvog kvasca (koristite istu količinu od 2 ¼ kašičice). Neki su kvasac prvo promešali sa ¾ šolje tople vode, dok su ga drugi upravo umešali u testo prema uputstvima. U oba slučaja su imali uspeha!
Idealno bi Vam voda trebala biti između 40-46C. Obično koristim toplu vodu iz slavine, ali vodite računa da vam voda nije prevruća ili će vam ubiti kvasac!

Napravite testo za picu za buduće pečenje:

Da unapred napravite, pustite da se testo digne pokriveno na sobnoj temperaturi kako je naznačeno u receptu, a zatim ga slegnite, dobro umotajte da se ne isuši i čuvajte u frižideru do nekoliko dana ili će se zamrznuti do mesec dana.

U nastavku sam pokušao da postavim neka od najčešće postavljanih pitanja o pravljenju sopstvenog testa za picu. Idemo na to.

Koje je najbolje brašno da napravim najbolje testo za picu?

Mnogi profesionalci za pravljenje pice verovatno će tvrditi da je pšenično brašno najbolje za pravljenje domaće pice. Međutim, retko u svojoj ostavi držim brašno koje je egzotičnije od univerzalnog brašna, pa sam, radeći na ovom receptu, pre svega osigurao da savršeno funkcioniše sa uobičajenim starim višenamenskim brašnom.

Napravio sam poentu da testiram ovaj recept (više puta smo jeli mnogo pice prošle nedelje) sa pšeničnim brašnom i deluje vrlo dobro i kad je napravljen tako. Smatram da je najveća razlika u tome što korišćenje pšeničnog brašna mom testu za picu daje hrskaviju koru, dok univerzalno brašno daje mekšu.

Mogu li aromatizovati svoje testo za picu?

Testo za picu samo po sebi je očigledno važno kao osnova za vašu omiljenu picu, ali je i nekako … prljavo. Šokantno je da nešto napravljeno prvenstveno od brašna i vode nije baš uzbudljivo za ukus, a većina ukusa dolazi od bilo kojeg dodatka koji dodate.

Obično pokušavam da malo začinim svoju koru, dodajući u njega mrvicu belog luka u prahu (obično oko 1/4 kašičice) i ponekad osušeni listići bosiljka (sušeni origano takođe može da vam pomogne, ali apsolutno nisam ljubitelj origana) u testo pre nego što dodate ulje i vodu.

Kako se razvlači testo za picu?

Možete koristiti oklagiju ili ruke. Ako ste posebno vešti, možete ga baciti u vazduh i zavrtati testo poput italijanskog umetnika pice, ali definitivno mi nedostaje sposobnost da vam kažem kako se to radi.

Više volim da koristim oklagiju i razvlačim testo u krug (ili više poput oblika amebe, jer ne mogu da kotrljam savršen krug). Možete i rukama da poravnate i razvučete testo dok ne dostigne željenu širinu.

Zatim prstima pritisnite ivice da napravite ivice ili preklopite malo testa (svoje uvek preklopim jer mi daje deblju koru, što volim), obilno četkajte celu površinu pice maslinovim uljem, a zatim viljuškom izbušite rupe po sredini testa kako biste sprečili stvaranje mehurića dok se peče.

Kako se pravi domaća pica?

Ovaj recept za testo za picu možete koristiti za pravljenje sopstvene domaće pice od bilo kog preliva koji želite (obožavam da pravim picu Margherita, a čak sam napravio i verziju piletine sa roštiljem koristeći moju piletinu sa BBK-om).

Uključio sam uputstva u recept, ali kada pripremite testo za picu, dodajte samo svoje omiljene prelive i pecite u rerni od 210°C oko 15 minuta (možda će vam trebati duže ako dodate puno preliva). Obavezno pustite da se peć pravilno zagreje i koristite termometar za rernu, mojoj rerni treba neko vreme da dostigne tu temperaturu i obično mi „kaže“ da je spremna kada nije ni blizu.

Preporučeni proizvodi

Podelite