Španska pita sa pečurkama: Tradicionalni recept na moderan način

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

Španska pita sa pečurkama

Španska pita sa pečurkama

Španska pita

Španska pita je jedan od onih recepata koji se toliko prenosio od kuhinje do kuhinje da se njegov izvorni oblik u potpunosti izgubio. Teško je pretpostaviti odakle vodi poreklo, iako bi se po nazivu moglo zaključiti da je u pitanju iberijsko poluostrvo. Ali nikako ne treba zanemariti i uticaj domaće kuhinje koji se u njemu i dan-danas oseća.

Velika je verovatnoća da je u pitanju neko od ukusnih španskih predjela koje se prilagodilo našem podneblju u smislu namirnica i načina pripreme, ili varijacija na popularne domaće recepte koja je na kraju podsetila na neki španski delikates.

Španska pita svoju popularnost duguje tome što je izuzetno ukusna, lako i brzo se priprema, a potrebne namirnice su nešto što se u svakom domaćinstvu nalazi nadomak ruke.

Tradicionalan oblik

Suštinski, španska pita se pravi od jednostavnog testa u koje se dodaju namirnice, a nakon toga se cela smesa izlije u pleh i peče u rerni dok ne naraste i dobije zlatno-žutu boju. Osnovne namirnice koje se koriste su neki suhomesnati proizvod – šunka, parizer, čak i slanina u nekim receptima, krastavac, paprika i pavlaka ili sir.

Pored ovih osnovnih postoje i brojne druge varijacije. U nekim receptima španska pita se priprema samo sa povrćem kako bi se dobilo vegetarijansko jelo, dok u nekima postoji više vrsta mesa za jači i konkretniji obrok.

Španska pita može se jesti za doručak, kao predjelo, zakuska, čak i glavno jelo. Ide uz jogurt a odlična je i uz pivo tako da je idealno posluženje za proslave ili neformalna druženja.

Španska pita sa pečurkama specifična je po tome što su šampinjoni jedan od glavnih sastojaka. To ne znači da joj oni određuju ukus, pored šampinjona u pitu se dodaje i ista količina šunke i kačkavalja, ali pečurke su ono što čini da se ova španska pita razlikuje od uobičajenih recepata koje možete pronaći na internetu.

Umesto u rerni, španska pita se može pripremati i u za to specijalno dizajniranim multigrilovima kao što je Machtov Multigrill MG-301. Na taj način štedećete električnu energiju jer ne postoji potreba da zagrevate celu rernu, a vaša kuhinja biće čistija, urednija i manje zadimljena.

Priprema

U veću posudu sipajte brašno i prašak za pecivo, promešajte, a zatim dodajte jaja i ulje i mutite dok se ne dobije homogena masa.

U smesu redom dodajte šunku (isečenu na kockice), pečurke (isečene na kriške), krastavac (isečen na kockice) i kačkavalj (izrendan). Sve dobro izmešajte, prespite u pleh i pecite 30 minuta na 200°C. Španska pita sa pečurkama može se praviti i u plehu za mafine odnosno pitice.

U smesu možete po želji ubaciti i druge namirnice kao što su paprike ili sezonsko povrće.

Potrebne namirnice

Jaja, 4 kom
Suncokretovo ulje, 1 šolja
Kiseli krastavci, 50 g
Biber, po ukusu
Stišnjena šunka, 200 g
Prašak za pecivo, 1 kom
So, po ukusu
Kačkavalj, 200 g
Brašno, 2 šolje
Šampinjoni, 200 g

Španska pita sa pečurkama