Kuvanje jaja: Recept za ukusan doručak
Kuvanje jaja

Kuvanje jaja je jedan od najjednostavnijih postupaka koji postoji, a opet ima toliko različitih pristupa. Da li kuvanje jaja počinje u vreloj ili hladnoj vodi? Koliko dugo treba kuvati? Da li ih treba hladiti ili ostaviti na sobnoj temperaturi? Kako da zadrže najviše hranljivih materija?
Kuvana jaja koriste se u ogromnom broju recepata kao dodatak, deo salate ili osnovna namirnica. Rovito kuvana jaja obično se jedu samostalno, dok se tvrdo kuvana jaja mogu dalje obrađivati i od njih se praviti različite paštete i filovi.
Kuvano jaje stavlja se na posebno postolje koje ga drži uspravnim, ljušti se njegov sâm vrh, a jede se kafenom kašičicom ili umakanjem tosta u rovito jezgro. Tvrdo kuvano jaje može se čuvati u frižideru do nedelju dana i jesti hladno.
Od toga da li želite tvrdo ili meko kuvana jaja, zavisi i dužina kuvanja. Uopšteno govoreći, kuvanje jaja šest minuta daje najbolja rovita jaja, dok se između sedam i devet minuta u ključaloj vodi kuvaju tvrda. Međutim, sâm postupak se razlikuje.
Rovito kuvana jaja
Rovito kuvana jaja spuštaju se u vodu koja ključa (koja blago krčka, tačnije). Na taj način se žumanca sporije kuvaju od belanaca i ostaju tečna kakvim ih i želite. Nakon šest minuta kuvanje jaja je gotovo i možete ih pažljivo izvaditi.
Skuvana jaja odmah stavite u hladnu vodu ili ohladite pod česmom. To će ih sprečiti da se “ukuvaju” i ostaće rovita.
Tvrdo kuvana jaja
Tvrdo kuvana jaja spuštaju se u hladnu vodu pre nego što provri. Tako se kuvanje jaja odvija ravnomernije jer se i žumanca i belanca postepeno greju.
Nakon što voda provri, jaja kuvajte dodatnih četiri do devet minuta pre nego što ih izvadite, u zavisnosti od ukusa. Kao i sa rovitim, potrebno je jaja ohladiti kako se ne bi “prekuvala” od sopstvene toplote. Par minuta u posudi sa hladnom vodom ili pod česmom biće sasvim dovoljno.
Gurmanski sendvič sa kobasicom i jajima
Tvrdo kuvana jaja, isečena na kriške
Budimska kobasica, tanko iseckana
Beli hleb
Puter
Tartar sos
Ispecite kriške hleba u tosteru. Tanko ih premažite puterom. Na to stavite budimsku kobasicu i kriške jaja i ukrasite tartar sosom.
Po želji možete dodati paradajz, kačkavalj i/ili zelenu salatu.
Ukoliko koristite aparat za sendviče umesto tostera, sastojke postavite između dve kriške hleba.