Kuvanje jaja: Recept za ukusan doručak

Kuvanje jaja

kuvanje jaja

Kuvanje jaja je jedan od najjednostavnijih postupaka koji postoji, a opet ima toliko različitih pristupa. Da li kuvanje jaja počinje u vreloj ili hladnoj vodi? Koliko dugo treba kuvati? Da li ih treba hladiti ili ostaviti na sobnoj temperaturi? Kako da zadrže najviše hranljivih materija?

Kuvana jaja koriste se u ogromnom broju recepata kao dodatak, deo salate ili osnovna namirnica. Rovito kuvana jaja obično se jedu samostalno, dok se tvrdo kuvana jaja mogu dalje obrađivati i od njih se praviti različite paštete i filovi.

Kuvano jaje stavlja se na posebno postolje koje ga drži uspravnim, ljušti se njegov sâm vrh, a jede se kafenom kašičicom ili umakanjem tosta u rovito jezgro. Tvrdo kuvano jaje može se čuvati u frižideru do nedelju dana i jesti hladno.

Od toga da li želite tvrdo ili meko kuvana jaja, zavisi i dužina kuvanja. Uopšteno govoreći, kuvanje jaja šest minuta daje najbolja rovita jaja, dok se između sedam i devet minuta u ključaloj vodi kuvaju tvrda. Međutim, sâm postupak se razlikuje. 

Rovito kuvana jaja

Rovito kuvana jaja spuštaju se u vodu koja ključa (koja blago krčka, tačnije). Na taj način se žumanca sporije kuvaju od belanaca i ostaju tečna kakvim ih i želite. Nakon šest minuta kuvanje jaja je gotovo i možete ih pažljivo izvaditi.

Skuvana jaja odmah stavite u hladnu vodu ili ohladite pod česmom. To će ih sprečiti da se “ukuvaju” i ostaće rovita. 

Tvrdo kuvana jaja

Tvrdo kuvana jaja spuštaju se u hladnu vodu pre nego što provri. Tako se kuvanje jaja odvija ravnomernije jer se i žumanca i belanca postepeno greju.

Nakon što voda provri, jaja kuvajte dodatnih četiri do devet minuta pre nego što ih izvadite, u zavisnosti od ukusa. Kao i sa rovitim, potrebno je jaja ohladiti kako se ne bi “prekuvala” od sopstvene toplote. Par minuta u posudi sa hladnom vodom ili pod česmom biće sasvim dovoljno. 

Gurmanski sendvič sa kobasicom i jajima

Tvrdo kuvana jaja, isečena na kriške
Budimska kobasica, tanko iseckana
Beli hleb
Puter
Tartar sos

Ispecite kriške hleba u tosteru. Tanko ih premažite puterom. Na to stavite budimsku kobasicu i kriške jaja i ukrasite tartar sosom.

Po želji možete dodati paradajz, kačkavalj i/ili zelenu salatu.

Ukoliko koristite aparat za sendviče umesto tostera, sastojke postavite između dve kriške hleba.

Prijavite se

Nemate nalog?

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo unapredili Vaše iskustvo na našem sajtu. Korišćenjem našeg sajta prihvatate korišćenje kolačića.
Počnite da kucate kako biste videli proizvod koji tražite.
Prodavnica
0 Lista želja
Moj nalog
Početna