a

Dobro došli na zvaničnu prezentaciju kompanije Fagor.RS (Apejron), zvaničnog distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica,
Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

Kako se pravi proja: Recept za savršenu projaru

Šta je za Vas odgovor na pitanje “Kako se pravi proja“? Recepti koje smo sakupili za Vas na jednom mestu sigurno će dati odgovor. Možete je spremati sa sirom, pavlakom, jogurtom, ajvarom, bez priloga ili posnu – bez jaja, baš onako kako Vi želite.

Možda je zapravo baš to pravi odgovor: Kako se pravi proja? Po receptu uz koji smo odrasli i koji smo kao deca najčešće i najradije jeli!

Kako se pravi proja: Recept za savršenu projaru (10 recepata)

Želeli to da priznamo ili ne, koliko god da volimo pice, hamburgere, špagete ili lazanje, to nisu recepti koje ćemo preneti na sledeće generacije. Prenećemo recepte naših majki i baki, testirane i usavršavane decenijama, sve dok nije nastalo savršeno jelo – u ovom slučaju proja. Recepti pred Vama su rezultat upravo toga…

Zato spremite kukuruzno brašno, zagrejte rernu, zasucite rukave i rezultat će biti savršena proja. Recepti su naši, ali ako neko pita, slobodno recite da ste ih dobili od bake. Upravo tako smo ih mi dobili, ne morate da kažete čije 😉

NAPOMENA: Proja i projara nisu isto, svesni smo toga! Proja je samo sa kukuruznim brašnom, soli i vodom, bez drugih dodataka. Ali vremenom su ova imena postala sinonimi i tako ih i mi posmatramo u nastavku.

Obična proja: Recept bez priloga

Obična proja: Recept bez priloga

Sastojci:

  • 2 šolje kukuruznog belog brašna
  • 1 šolja pšeničnog brašna
  • 1 šolja kisele vode
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Priprema:

Sve sastojke umešati i umutiti dok se ne dobije glatko, retko testo. Sipajte u jako malo zauljenu okruglu tepsiju, ili bolje, obložite tepsiju papirom za pečenje i sipajte direktno na njega.

Obična proja se peče ukupno 30 minuta. 20 minuta na 250 stepeni, a potom 10 minuta na 150 stepeni. Na taj način prvo će se zapeći kora a potom i ravnomerno ispeći unutrašnjost kako bi bila meka i nežna.

Nakon 30 minuta ubodite testo čačkalicom. Ukoliko je nakon izvlačenja suva, proja je idealno ispečena!

NAPOMENA

Recept za običnu proju je bez dodataka. Po želji možete dodati sir, spanać ili bilo šta drugo u testo, ali savetujemo Vam da ih ipak poslužite kao prilog kako bi se zadržao originalni recept.

KAKO SE PRAVI PROJA? RECEPT + MULTI GRILL ZA SAVRŠEN DORUČAK!

Kako se pravi proja sa sirom (projara)

Kako se pravi proja sa sirom (projara)

Sastojci:

  • 12 punih kašika kukuruznog brašna
  • 4 pune kašike pšeničnog brašna
  • 2 dl kisele vode
  • 2 dl jogurta
  • 3 jajeta
  • 1 dl ulja
  • 250 g belog sira
  • 1 kesica praška za pecivo

NAPOMENA: Ukoliko je slan sir neće Vam trebati dodatno soli. Ukoliko nije, dodati soli po ukusu.

Priprema:

Sve sastojke osim sira pomešati u dubljoj posudi i umutiti dok se ne dobije glatko, retko testo. Na samom kraju dodajte sir i promešajte kašikom ili varjačom.

Sir nemojte previše usitniti. Biće ukusniji ukoliko ostanu krupniji komadi. Veličina klikera je idealna za proju sa sirom.

Sipajte testo u jako malo zauljenu okruglu tepsiju, ili bolje, obložite tepsiju papirom za pečenje i sipajte direktno na njega.

Pecite ukupno 30 minuta, 10 min. na 200°C i još 20 min. na 180°C.

KAKO SE PRAVI PROJA? RECEPT + MULTI GRILL ZA SAVRŠEN DORUČAK!

Proja sa pavlakom

Proja sa pavlakom

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 3 šolje kisele vode
  • 1 šolja ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 šolje pšeničnog brašna
  • 2 šolje kukuruznog brašna
  • 1 časa kisele pavlake
  • soli po ukusu

NAPOMENA: 1 šolja = 2 dl

Priprema:

Spojiti sve sastojke i umutiti dok se ne dobije glatka, tečna, homogena masa.

Pre sipanja nauljiti pekač ili ga pokriti papirom za pečenje, pa u njega sipati smesu.

Zagrejte rernu na 250°C i pecite dok ne porumeni. Na kraju trebalo bi da možete da ubodete proju čačkalicom i da je izvadite suvu. Tada je proja sa pavlakom gotova.

KAKO SE PRAVI PROJA? RECEPT + MULTI GRILL ZA SAVRŠEN DORUČAK!

Proja sa jogurtom

Proja sa jogurtom

Sastojci:

  • 2 čaše kukuruznog brašna
  • 1 čaša pšeničnog brašna
  • 3 jogurta
  • 3 jajeta
  • 2 dl ulja
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

Sve sastojke pomešati i umutiti dok se ne dobije homogena masa.

Pekač obložiti papirom za pečenje ili ga nauljiti i sipati smesu u njega.

Peći na 200°C 20 minuta. Testirati čačkalicom da li je gotovo pre vađenja iz rerne.

Alternativno, proja sa jogurtom se može praviti u kalupima za mafine. Vreme pečenja će u tom slučaju biti nešto duže zbog debljine testa.

KAKO SE PRAVI PROJA? RECEPT + MULTI GRILL ZA SAVRŠEN DORUČAK!

Proja sa spanacem

Proja sa spanacem

Sastojci:

  • 1 šolja kukuruznog brašna
  • 1 šolja pšeničnog brašna
  • 1 šolja jogurta
  • 2/3 šolje ulja
  • 3 jajeta
  • 100 g sitno izmrvljenog sira
  • 100 g sitno iseckanog spanaća
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

Umutiti jaja a zatim dodati redom jogurt, ulje, kukuruzno brašno, pšenično brašno i prašak za pecivo, pa nastaviti mućenje.

Na kraju dodati i sitno izdrobljen sir, spanać i soli po ukusu, pa izmešati.

Desetak minuta ostavite smesu da odstoji, pa sipajte u podmazanu tepsiju, kalupe za mafine ili papirom za pečenje obloženu tepsiju.

Pecite na 180°C oko 30 minuta.

KAKO SE PRAVI PROJA? RECEPT + MULTI GRILL ZA SAVRŠEN DORUČAK!

Proja sa tikvicama

Proja sa tikvicama

Sastojci:

  • 1 tikvica
  • 1 šolja kukuruznog brašna
  • 1 šolja pšeničnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kafena kašičica soli
  • 2 jajeta
  • sir (100g ili po ukusu)
  • 1/2 šolje ulja
  • 1/2 šolje mleka
  • 1/2 šolje jogurta

Priprema:

Oprati, izrendati i posoliti tikvicu, promešati i ostaviti oko 15 minuta, idealno u cediljki iznad šerpe ili sudopere.

Jaja umutiti a zatim dodati prvo kukuruzno brašno, a potom i pšenično brašno, prašak za pecivo, jogurt, mleko i ulje. Sve lepo umutiti dok se ne dobije homogena masa.

Tikvicu dodatno iscedite rukama od viška vode i dodajte je u testo sa sirom. Ukoliko koristite sitan sir, on je obično manje slan od običnog pa po ukusu dodajte još 1/2 kašičice soli.

Sve lepo izmešajte, prespite u nauljenu posudu ili posudu obloženu papirom za pečenje, i pecite oko 30 minuta na 200°C.

KAKO SE PRAVI PROJA? RECEPT + MULTI GRILL ZA SAVRŠEN DORUČAK!

Proja sa čvarcima

Proja sa čvarcima

Sastojci:

  • 1 šolja kukuruznog brašna
  • 1 šolja pšeničnog brašna
  • 200g čvaraka
  • 2 jaja
  • 100g sira
  • 3/4 šolje ulja
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

Jaja umutiti a zatim dodati redom kukuruzno brašno, pšenično brašno, ulje, so i prašak za pecivo. Umutiti sve zajedno dok se ne dobije homogena masa a potom dodati sir i promešati drvenom kašikom ili varjačom. Konačno dodati i čvarke, i ponovo izmešati sve.

Testo sipajte u prethodno podmazanu posudu, kalupe ili posudu obloženu papirom za pečenje i pecite oko pola sata na 200°C.

Idealno poslužiti sa kajmakom.

KAKO SE PRAVI PROJA? RECEPT + MULTI GRILL ZA SAVRŠEN DORUČAK!

Proja sa kiselom vodom

Proja sa kiselom vodom

Sastojci:

  • 2 šolje kukuruznog brašna
  • 2 šolje pšeničnog brašna
  • 2 jaja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 šolja kisele vode
  • 1 šolja ulja
  • 200 g sitnog sira
  • so

Priprema:

Umutite jaja. Dodajte tečne sastojke i izmešajte. Sjedinite sa suvim sastojcima (osim sira) i umutite dok se ne dobije homogena masa. Na kraju dodajte sir i izmešajte.

Ukoliko želite jači ukus sira, možete umesto sitnog koristiti tvrdi sir. Isecite ga na komadiće veličine klikera i tako umešajte u testo.

Testo ulijte u kalupe za mafine, u nauljenu posudu ili posudu obloženu papirom za pečenje. Pecite oko 30 minuta na 200°C.

KAKO SE PRAVI PROJA? RECEPT + MULTI GRILL ZA SAVRŠEN DORUČAK!

Proja sa ajvarom

Proja sa ajvarom

Sastojci:

  • 3/4 šolje kukuruznog brašna
  • 3/4 šolje pšeničnog brašna
  • 3 jaja
  • 1/2 šolje ulja
  • 200g ajvara
  • 1 prašak za pecivo
  • soli po ukusu

Priprema:

Umutiti jaja. Dodati redom kukuruzno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo, ulje i so. Umutiti sve dok se ne dobije homogena masa.

Dodati ajvar. Ukoliko volite ujednačeno testo umutite i njega. U suprotnom samo blago promešajte. Ovako ćete dobiti više odvojenih “zona” ajvara u proji.

Sipajte u nauljenu posudu, posudu obloženu papirom za pečenje ili kalupe za mafine.

Pecite oko pola sata na 200°C.

KAKO SE PRAVI PROJA? RECEPT + MULTI GRILL ZA SAVRŠEN DORUČAK!

Posna proja bez jaja

Posna proja bez jaja

Sastojci:

  • 3 šolje kukuruznog brašna
  • 1 šolja pšeničnog brašna
  • 1 šolja ulja
  • 3 šolje kisele vode
  • 1 kafena kašičica soli

Priprema:

Posna proja bez jaja nije samo za slave i post. Mnogi proju jedu kao prilog uz meso, kuvana jela i slično, i potrebna im je manje kalorična, “lakša” varijanta da naprave balans. Zbog toga se u ovaj recept lako može dodati 100-200g sira, ajvara, čvaraka, čak i maslina i napraviti gurmanski recept za svaki dan za one koji žele proju bez jaja ali ne poste. Dovoljno je samo kao poslednji korak dodati željeni sastojak u testo i promešati pre sipanja u kalupe.

Izmešajte sve sastojke osim kisele vode. Na kraju dodajte kiselu vodu i umutite dok se ne dobije homogena masa. Sipajte u kalupe, nauljenu posudu ili posudu obloženu papirom za pečenje i ubacite u rernu zagrejanu na 200°C.

Pecite oko pola sata na 200°C.

Preporučeni proizvodi:

Multi grill olakšava Vam pripremu hrane i u potpunosti može zameniti pečenje u rerni. Istovremeno štedi električnu energiju, sprečava grejanje prostorija u letnjim mesecima i ne zauzima preveliki prostor. Idealno rešenje za svaku priliku!

  • ONLINE AKCIJA Fagor multigrill / mini rerna / aparat za picu i pitu 29 cm - MG-350

Često su Vam potrebni pekači određenih karakteristika, oblika i dimenzija. U zavisnosti od recepta oni moraju biti dublji ili plići, deblji ili tanji, metalni ili keramički. U našoj ponudi možete pronaći veliki izbor pekača za sve vrste recepata, i biti sigurni da će se idealno ispeći u njima!

  • ONLINE AKCIJA Coral četvrtasti pekač sa keramičkim premazom 33x30 - Bake&co BC-02
  • ONLINE AKCIJA Pyrex ovalni pekač od ugljenog čelika 35x23 - Fish fantasy + poklon spatula i četkicaUSKORO U PONUDI
  • Macht Aroma Roaster pekač od INOX-a sa posudom za aromatizovanje vinom - AR-01USKORO U PONUDI
Osnovne informacije
recipe image
Ime recepta
Kako se pravi proja: Recept za savršenu projaru (10 recepata)
Autor
Objavljeno
Vreme pripreme
Vreme kuvanja
Ukupno vreme
Prosečna ocena
41star1star1star1stargray Na osnovu 17 ocena
Imamo specijalnu ponudu za VasOtvorićemo je u novom prozoru da možete da nastavite gde ste stali

Svakoga meseca veliki broj proizvoda po akcijskim cenama samo za posetioce našeg sajta.

Pogledajte ponudu