Pitice sa makom

Pitice sa makom su idealan izbor za ljubitelje maka. Slatki zalogajčići savršeno će zasladiti Vaš dan. Pitice sa makom mogu biti i posne. Jednostavno, oni koji poste ili ne jedu namirnice životinjskog porekla treba da izostave fil od jaja. Pitice sa makom su izuzetno jednostavan recept. Bilo bi poželjno da se pita dobro ohladi kako bi se sjedinili svi sastojci. Možete ih začiniti po ukusu – suvim grožđem, vanilin šećerom, limunom, cimetom…

SASTOJCI
- gotovo lisnato testo
- kore za pitu ili gibanicu)
- 1/4 kg mlevenog maka
- 50 g suvog grožđa
- 4 jajeta
- kiselo mleko
- 100 ml ulja
- prašak za pecivo
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- kora limuna
PRIPREMA:
Penasto umutite jaja, pa dodajte kiselo mleko, ulje, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, narendanu koru limuna,mleveni mak i suvo groždje. Promešajte. Lisnato testo podelite na dva dela, razvucite jedan deo oklagijom,a potom ga stavite preko grejne ploče aparata za pitice. Napunite testo filom, a zatim drugi deo testa razvucite preko testa napunjenog filom, zatvorite aparat i pecite pitice u aparatu za pitice dok ne dobiju zlatno žutu boju. Gotove pitice pospite prah šećerom.
NAPOMENA!
Pitice sa makom možete praviti i od gotovih kora za pitu i gibanicu!
Blago nauljite koru, zatim nafilujte filom od maka i zamotajte koru. Svaki zamotuljak stavite u kalup i pecite dok ne dobiju zlatno žutu boju. Gotove pitice pospite prah šećerom.
Prijatno!