Blenderi, Recepti

Pesto sos

Recept za pesto sos

Pesto sos je veoma zdrav sos koji će osvežiti Vašu trpezu. Pesto je pun vitamina i zdravih sastojaka, poput bosiljka i maslinovog ulja. Možete ga kombinovati sa pastom ili ga konzumirati kao prilog uz najrazličitija jela. Uvek će se savršeno uklopiti svojim prepoznatljivim ukusom. Testenine, pomešane sa pestom, danas su postale dobro poznato jelo u mnogim zemljama, a na internetu se mogu naći bezbrojni recepti za testeninu sa pestom. Pesto sos u originalnom receptu sadrži pinjolu, ali ako ne možete da je nađete u našim prodavnicama, možete dodati badem, indijski orah, lešnik, pekan, pistaće, orah ili čak kikiriki.

Recept za pesto sos

SASTOJCI

  • 3 šolje svežeg bosiljka
  • 1/4 šolje narendanog parmezana
  • 1/4 šolje narendanog tvrdog ovčijeg sira
  • 1 veći čen belog luka
  • 1/4 šolje mlevenih oraha
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • so po ukusu
  • 1-2 kašičice limunovog soka po ukusu

PRIPREMA:

Stavite u blender sve namirnice po navedenom redu. Blendirajte dok se svi sastojci ne sjedine u glatku ujednačenu masu. Sos prelijte preko kuvanih vrućih špageta i po želji pospite rendani kačkavalj.
NAPOMENA: Topao pesto sos možete servirati i kao umak.

 Zanimljivosti: Ime je prošli particip đenovskog glagola pestâ (italijanski: pestare), što znači „lupati“, „drobiti“, u smislu originalnog načina pripreme: prema tradiciji, sastojci su „drobljeni“ ili mleveni u mramornom avanu kružnim pokretima drvenog tučka. Pesto je sos poreklom iz Đenove, prestonice Ligurije, Italija. Pesto je dostupan u vidu mnoštva raznih recepata, od kojih su neki tradicionalni, a neki moderni, jer je sama imenica pesto generički pojam za sve što se napravi lupanjem.

Prijatno!

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *