Valdorf salata je nastala pre više od 100 godina u čuvenom Waldorf Astoria hotelu, i do danas je na jelovniku mnogih restorana. Ona je salata puna voća, sa kiselom nijansom limunovog soka i jabuka. Zbog svojih voćnih sastojaka, vrlo je zdrava i uklopiće se u svačiji režim ishrane kao osveženje. Valdorf salata sa severnoameričkog kontinenta osvojila je čitav svet. Lagana i osvežavajuća Valdorf salata od mešavine voća, orašastih plodova i slatko-slanog preliva od sada neka je rado viđena i na Vašoj trpezi!

SASTOJCI
- 250 g celera
- 250 g kiselih jabuka
- 100 g oraha
- 50 g suvog ili svežeg grožđa
- sok od pola limuna
- 100 g majoneza
- 100 g slatke pavlake
- so po ukusu
PRIPREMA:
Oljuštiti, narendati ili sitno iseckati celer i jabuke i preliti ih sokom od limuna da ne potamne. Dodati krupno seckane orahe i grožđe. Blago sve promešati. Pomešati majonez, pavlaku, dodati so po ukusu i gotov preliv dodati celeru, jabukama, orasima i grožđu. Dobro sve promešati i ostaviti u frižider da se prohladi. Valdorf salatu poslužite kao hladno predjelo.
Zanimljivost: Valdorf salata nastala je po ideji šefa sale hotela Waldorf Astoria u Njujorku, po imenu Oskar Čirki. Smišljena je na samom kraju XIX veka, a njen autor nikada se profesionalno nije bavio kuvanjem. U prvom objavljenom receptu za salatu koja je ponela ime po hotelu nije bilo oraha, a kasnije joj je dodavano grožđe, piletina, ćuretina i sušeno voće.
Prijatno!