Grčka „horiatiki “salata (χωριάτικη σαλάτα)

Grčka „horiatiki “salata (χωριάτικη σαλάτα) ili u prevodu seljačka salata izuzetno je ukusna, osvežavajuća i puna hranljivih sastojaka. Grčka „horiatiki “salata jedno je od najpopularnijih i najpoznatijih grčkih jela, izvan i unutar Grčke. Ova grčka salata je u letnjim mesecima prisutna na trpezama svih grčkih domova kao i na stolovima svake taverne. Ona predstavlja neizostavan deo svakog grčkog ručka. To je jelo bez kojeg je nemoguće zamisliti pravu mediteransku trpezu.

SASTOJCI
- 2 zrela paradajza
- 1 krastavac
- ½ ili 1 glavica crvenog luka
- 10-ak kalamata maslina
- 150 g feta sira u komadu
- origano
- maslinovo ulje
- vinsko sirće
- so po ukusu
PRIPREMA:
Paradajz i krastavac iseći na krupnije komade. Luk iseći na tanke krugove i odvojiti ih jedan od drugog. Pre posluženja sastojke posoliti po ukusu, promešati, dodati masline, na vrh staviti parče sira, sve posuti origanom i preliti uljem i sirćetom. Odnos maslinovog ulja i sirćeta treba da bude 2:1.
Zanimljivosti: Grčka ,,horiatiki” salata ima razne varijacije. U Francuskoj u ovu salatu stavljaju paprike, dok se u Mađarskoj posipa bosiljkom. Jedna porcija Horiatiki salate obezbediće Vam oko 600 kalorija, 100% dnevnih potreba za vitaminom C i 50% dnevnih potreba vitamina A i vitamina B2. Paradajz i krastavac se seku na velike komade, masline se dodaju cele, salata se poslužuje uz hleb i služi u plitkoj posudi sa komadom sira na vrhu posutim origanom.
Prijatno!