Tzatziki salata

Tzatziki salata je poznata osvežavajuća tradicionalna grčka salata ili umak. Služi se kao predjelo i meze u plitkom tanjiru uz obaveznu čašicu ouza. Odlična je kao dodatak mesu i savršeno ide uz piletinu i roštilj. Pravi se od grčkog jogurta, krastavca, belog luka i mirođije. Služi se hladna i dovoljno rashlađena. Tzatziki salata je neizostavan deo grčke kuhinje.

SASTOJCI
- 1 veći krastavac
- 1 kg pavlake ili 1 l gustog jogurta
- 4-6 sitno usitnjena čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- malo limunovog soka po ukusu
- so i biber po ukusu
- sveža mirođija
PRIPREMA:
Krastavac dobro operite, po želji oljuštite i narendajte ga u cediljku. Narendan krastavac malo posolite i ostavite da se višak vode ocedi. Krastavac možete iscediti od viška vode i pritiskom između ruku. Isceđen krastavac prebacite u posudu, dodajte pavlaku (jogurt), beli luk, maslinovo ulje, limunov sok, začinite po ukusu i sve promešajte. Ostavite salatu u frižider da se ukusu sjedine i da se salata ohladi. Svežu mirođiju dobro usitnite, dodajte ohlađenoj salati neposredno pre serviranja i sve dobro promešajte.
Preporuka: Tzatziki salata najbolji ukus dostiže kada odstoji i kada začini i beli luk pomešaju svoje ukuse i mirise. Mirođija i zelena kora krastavca ovoj salati daju poseban ukus. Da biste dobili originalan grčki ukus najbolje bi bilo da koristite grčko kiselo mleko i grčko maslinovo ulje, a u suprotnom možete koristiti i jako gusti jogurt ili pavlaku sa minimum 20% masti.
Prijatno!