Recept dana, Recepti

Trpeza za badnje veče – Čarolija Božića

Badnje veče provedite u krugu porodice veseli, lepo raspoloženi sa pozitivnim mislima i osećanjima. Šaljite iskrene čestitke i želje svojim prijateljima, budite plemeniti, praštajte i pomirite se sa svima sa kojima ste u svađi. U miru i krugu svoje porodice u opuštenim i veselim razgovorima, u iščekivanju Božića, provedite Badnje veče uz bogatu posnu trpezu u kojoj ćete svi uživati.

Srećno Badnje veče!

Posna pita sa šampinjonima

Posna pita sa šampinjonima i prazilukom bogata šampinjonima idealno je predjelo za Badnje veče i mirne i iskrene porodične razgovore.

Sastojci:

  • ½ kg tankih kora za pitu i gibanicu
  • ½ kg šampinjona
  • 2 manja praziluka
  • 1 dl ulja
  • 4 dl kisele vode
  • 1 čaša brašna
  • 150 g griza
  • 1 prašak za pecivo
  • so, biber i vegeta po ukusu

Priprema:

Na zagrejanom ulju prodinstati seckani praziluk dok ne omekša, pa dodati seckane šampinjone i začiniti po ukusu. Dinstati dok tečnost iz pečuraka ne ispari. U dublju posudu sipati kiselu vodu i ulje, pa uz stalno mućenje Coral ručnim mikserom MX-350 postepeno dodavati griz i brašno sa praškom za pecivo.

Mutiti dok se ne dobije ujednačena smesa. U tanjem sloju dobijenom smesom premazati po 3 kore. Na početak treće kore staviti fil od pečuraka i uviti u rolat. Rolate ređati u  Multigril  MG-400 prethodno obložen papirom za pečenje. Rolate ređajte u Multigril-u u krug od centra ka spolja i pre pečenja rolate isecite na manje parčiće.

Premažite kore sa malo fila od brašna, griza, kisele vode, pospite susamom po želji i pecite dok pita ne porumeni.

Prijatno!

Suve paprike u paradajz sosu

Tradicionalno jelo, suve paprike u paradajz sosu, Badnjoj večeri daju posebnu praznično-veselu notu.

Sastojci:

  • 10 suvih paprika
  • 1 šolja pirinča
  • 1 praziluk
  • 3 čena belog lika
  • 2 šargarepe
  • 1 šolja sojinih ljuspica
  • ½ šolje mlevenih oraha
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 šolja soka od paradajza
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Paprike oprati i potopiti ih u vrelu vodu da odstoje i omekšaju. U međuvremenu, iseckati prazilk i beli luk i prodinstati ih na vodi. U luk dodati rendanu šargarepu i kratko nastaviti dinstanje.

U dinstano povrće, zatim, dodati prethodno opran pirinač, sojine ljuspice, alevu paprika i začiniti po ukusu. Sipati 2 šolje vode i kuvati još 10-tak minuta. Kada je pirinač napola kuvan dodati orahe i sve dobro promešati. Ovim filom puniti paprike.

Napunjene paprike poređati u vatrostalni Pyrex pekač jednu do druge, pa preliti mešavinom soka od paradajza i vode u razmeri 1:1. Paprike prekriti listovima kupusa i peći u rerni dok pirinač potpuno ne omekša.

Prijatno!

Tavče na gravče

Tavče na gravče, ukusan, poznat i najomiljeniji prebranac spremljen na makedonski način, nezaobilazno je posno jelo na bogatoj trpezi za Badnje veče.

Sastojci:

  • 250 g pasulja tetovca
  • 250 g seckanog crnog luka
  • 2 dl ulja
  • 100 g mlevenih oraha
  • 2 kašike tucane paprika
  • 3, 4 lista lovora
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašika aleve paprika ili po ukusu
  • 1, 2 kašike brašna
  • so i biber po ukusu
  • seckana sveža nana i peršun

Priprema:

Pasulj tetovac dobro oprati, ostaviti preko noći da nabubri, pa ga skuvati u Magefesa Favorit ekspres loncu. Crni luk prodinstati na zagrejanom ulju dok ne omekša. Dinstanom luku dodati kuvani i oceđeni pasulj.

Dodati tucanu papriku, lovorov list, 2 usitnjena čena belog luka, alevu paprika, začiniti po ukusu i sve dobro promešati. U Vitrinor Palma square roaster pekač ređati red pasulja, pa posipati orasima, tako da završite slojem pasulja.

Poslednji sloj posuti brašnom, preostalim seckanim belim lukom, nanom, peršunom i zapeći u rerni.

Prijatno!

Posna sarma sa orasima

Ljubitelji tradicionalne sarme podjednako će uživati i iskreno zavoleti i posnu sarmu sa orasima. Divna kombinacija posnih sastojaka čini ovu sarmu neodoljivo ukusnom.

Sastojci:

  • 3 glavice crnog luka
  • 1 praziluk
  • 2 šargarepe
  • 200 g pirinča
  • 1 kašičica aleve paprika
  • 200 g mlevenih oraha
  • listovi kiselog kupusa
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Na umerenoj vatri prodinstati seckani crni luk i praziluk dok ne omekšaju. Dodati rendanu šargarepu, opran pirinač, alevu paprika, začiniti po ukusu i sve dobro promešati.

U prohlađen fil dodati mlevene orahe i sve dobro sjediniti. Na jedan list kupusa stavljati po 1 kašiku nadeva i uvijati rolnice. Sipati malo ulja na dno posude i ređati sarme. Kuvati sarmu na umerenoj vatri do 2 sata.

Po želji napraviti zapršku sa malo ulja, brašna i aleve paprika, preliti sarme zaprškom i kuvati još 10-tak minuta.

Prijatno!

Škarpina

Škarpina zapečena u rerni idealno je posno jelo prepoznatljivog i kraljevskog ukusa u kojem će uživati cela Vaša porodica okupljna za trpezom na Badnje veče.

Sastojci:

  • 1 kg škarpine
  • 1 veza svežeg peršuna
  • 2 čena belog luka
  • 1 čaša belog vina
  • Ruzmarin
  • morska so i vegeta po ukusu

Priprema:

Očišćenu ribu utrljati u morsku so i vegetu. Seckani beli luk, peršun i ruzmarin pomešanim sa malo ulja. Ribu ređati u pravougli pekač MG 40RR6.

Svaku ribu preliti gotovim prelivom i zaliti belim vinom. Ribu prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *