Pobusani ponedeljak – Fagor.rs

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

Pobusani ponedeljak

Na pobusani ponedeljak po narodnom verovanju treba pobusati tj. urediti grobove umrlih i očistiti ih od korova. Pobusani ponedeljak posvećen je umrlima i na ovaj dan se izlazi na groblje, pale se sveće, uređuju grobovi umrlih i na svaki grob se stavlja po jedno uskršnje jaje kako bi i naši preminuli preci uživali u Vaskrsenju Isusa Hrista. Od Uskrsa do Pobusanog ponedeljka ne pale se sveće za mrtve jer se veruje da su svi mrtvi vaskrsli. Pobusani ponedeljak se u banatskim selima naziva i kumačni ponedeljak. Na današnji dan se uz trostruko ljubljenje kroz venac od cveća sklapaju drugarstva, pobratimstva i kumstva mladih.

Puter od kikirikija

Domaći puter od kikirikija, slatko-slanog ukusa u domaćim sladoledima, kolačima, napicima ili na parčetu hleba tajni je sastojak kojim ćete povratiti snagu i energiju nakon napornog dana.

Sastojci

  • 100-200 g blanširanog pečenog kikirikija
  • morska so po ukusu
  • suncokretovo ili maslinovo ulje po potrebi

Priprema:

Sipajte kikiriki u multipraktik ili seckalicu i dodajte morsku so po ukusu. Meljite kikiriki dok se ne usitni, ne počne da pušta ulje i dok se ne dobije kompaktna masa koja podseća na puter. Povremeno otvorite multipraktik ili seckalicu i kašikom pokupite smesu sa ivica posude. Trebaće Vam oko 10 minuta da sameljete kikiriki i napravite puter od kikirikija. Ukoliko Vam se čini da je masa pregusta možete dodati kašičicu, dve ulja dok ne dobijete željenu gustinu. Sipajte puter u teglice i čuvajte u frižideru. Puter od kikirikija možete dodati domaćem sladoledu, kolačima, ovsenim kašama, smoothy-ju, namazati ga na parče hleba ili jesti u kombinaciji sa voćem. Ukoliko želite u puter od kikirikija možete dodati malo soli, med, sirup od javora, kakao ili cimet po ukusu i time poboljšati njegov ukus.

Prijatno!

Zanimljivost:

Kažu da današnji naučnici puter od kikirikija koji sadrži visok nivo ugljenika mogu pretvoriti u dijamante! Potrebno je izvući kiseonik iz ugljen-dioksida i primeniti ogroman pritisak na ugljenik da bismo od kikiriki putera napravili dijamant.

Najnoviji recepti dana

PEČENA PILETINA SA PEČURKAMA

Pečena piletina sa pečurkama

PEČENA PILETINA SA PEČURKAMA Pečena piletina sa pečurkama idealna je kao glavno jelo za ručak ili večeru ...

0
Biftek sa paprikom

Biftek sa paprikom

Biftek sa paprikom Biftek sa paprikom je savršen da iznenadite voljenu osobu egzotičnim jelom koje se izuzetn ...

0
Špagete Carbonara

Špagete Carbonara

Špagete Carbonara Pripremite špagete Carbonara i uživajte u ukusnom obroku za čitavu porodicu. ...

0

Baklava

Baklava (poslastica) Poslastica koja će oduševiti Vaše najmlađe je stara, dobra, baklava. Klinci će jedva ...

0
Veknica od mesa

Veknica od mesa

Veknica od mesa Veknica od mesa je idealna uz pekarski krompir i čašu hladnog piva nakon obroka! ...

0
Kolutići crnog luka - onion rings

Kolutići crnog luka – onion rings

Kolutići crnog luka – onion rings Kolutići crnog luka (onion rings) idealni su kao ukusan prilog uz Va ...

0
Glazirana pileća krilca

Glazirana pileća krilca

Glazirana pileća krilca Grickajte sa prijateljima hrskava glazirana pileća krilca dok uz omiljeno piće prati ...

0
Slatki uštipci

Slatki uštipci

Slatki uštipci Slatki uštipci će zamirisati u Vašem domu neodoljivom aromom i osvežiti Vaše jutro! Sladak ...

0