Recept dana

Mrsna predjela – Oduševite svoje goste

Jelo servirano sa dekoracijom na tanjiru

Predjela predstavljaju najzanimljiviji deo slavskog obroka. Šarena su, lagana i svojim sastavom pružaju pravu eksploziju ukusa za Vaše nepce.

ŠPANSKA PITA

Sastojci

  • 4 jajeta
  • 2 šoljice ulja
  • 2 šoljice mleka
  • 2 šoljice kukuruznog brašna
  • 3 šoljice pšeničnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g seckane šunke
  • 150 g ugnječenog belog sira 
  • 150 g seckanih krastavčića
  • so po ukusu

Priprema:

Penasto umutiti jaja, dodati ulje, mleko i uz stalno mućenje dodati 2 vrste brašna sa praškom za pecivo. Mutiti dok se ne dobije ujednačena masa. U ovu masu dodati šunku, sir, krastavčiće, posoliti po ukusu i sve dobro promešati. Smesu sipati u Multigril MG-400 i peći dok ne dobije zlatno žutu boju.

Prijatno!

ČUPAVA SALATA

Sastojci

  • 2 pavlake
  • 200 g šunke
  • 200 g feta sira
  • 200 g kačkavalja
  • 3 kuvana jajeta
  • 500 g majoneza

Priprema:

Iseckati šunku, narendati kačkavalj, ugnječiti feta sir i narendati jaja. Ređati sloj kačkavalja, majoneza, feta sira, pavlake, jaja, šunke, pavlake, majoneza. Ređati slojeve sve dok se ne utroše sve namirnice. Gotovu salatu posuti rendanim kačkavaljem.

Prijatno!

SLANA BAJADERA

Sastojci:

  • 800 g jogurta
  • 80 g želatina u prahu
  • 250 g majoneza
  • 4 kašičice soli
  • malo bibera
  • 350 g šunke
  • 7 obarenijh jaja
  • 7 obarenih šargarepa
  • 1 tegla kiselih krastavčića
  • rendani kačkavalj za posipanje

Priprema:

U joguru uz stalno mešanje kuvati želatin dok se ne rastopi. Skloniti sa vatre, pa uz mešanje dodati majonez, so i biber. Sačekati da se masa prohladi.

Pravougaoni pekač MG 40RR6 ovlažiti vodom pa sipati tanak sloj mase sa želatinom, dodati ½ količine seckane šunke, sloj mase, red kuvanih jaja sečenih na kolutove, sloj mase, red šarparepe sečene uzduž, sloj mase, red krastavčića sečenih uzduž, sloj mase, sloj preostale šunke i sloj mase. Odozgo posuti rendani kačkavalj.

Prijatno!

SALATA OD BELOG MESA

Sastojci:

  • 500 g pilećeg belog mesa
  • 1 praziluk, samo beli deo
  • 3-4 kisela krastavčića
  • 50 g kikirikija
  • 20-30 g semena suncokreta
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica rena
  • malo soka od limuna
  • 300 g majoneza
  • 1 pavlaka
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Belo meso obariti u slanoj vodi, pa ga usitniti u Coral seckalici CC-400. Dodati krupno sečen beli deo praziluka, krastavčiće, kikiriki, suncokret, senf, ren, limunov sok, začiniti po ukusu i sve usitniti i sjediniti. Na kraju dodati majonez i pavlaku i sve dobro promešati.

Prijatno!

MIMOZA SALATA

Sastojci:

  • 3-4 bela krompira
  • 200 g šargarepe
  • 200 g šunke
  • 200 g kačkavalja
  • 3-4 kuvana jajeta
  • 200 g majoneza 
  • 2 pavlake

Priprema:

Krompir, šargarepu i jaja obariti. Šunku iseći na kockice, a kuvan krompir, šargarepu, jaja i kačkavalj narendati. Sjediniti pavlaku i majonez.

Ređati: sloj krompira, pavlaka i majonez, sloj šunke, pavlaka i majonez, sloj jaja, pavlaka i majonez, sloj kačkavalja, pavlaka i majonez, sloj šargarepe, pavlaka i majonez. Ređati slojeve dok se sve namirnice ne utroše. Gotovu salatu premazati majonezom po vrhu i posuti rendanim kačkavaljem.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *