Recept dana, Recepti, Sokovnici

Sveti Stefan – Stefan Prvomučenik

Sveti Stefan - Stefan Prvomučenik

Stevanjdan ili Sveti Stefan pada na crveno slovo u kalendaru.   Slavimo ga 9. januara. Stevanjdan je prva krsna slava posle Božića. Sveti Stefan bio je Jevrej i rođak apostola Pavla, kao i arhiđakon Jerusalimske crkve.

Poznat je i kao Stefan Prvomučenik ili prvi hrišćanin koji je stradao za Gospoda i hrišćansku veru. Jevrejima je pokušao da dokaže da su upravo oni krivi za smrt Mesije zbog čega je imao mnogo neprijatelja. Uz pomoć lažnih svedoka, lažno su ga optužili, uhapsili, a potom izvan grada i kamenovali. Među mučiteljima nalazio se i njegov rođak Savle, kasnije poznat kao apostol Pavle.

Kamenovanje Svetog Stefana na jednom uzvišenju posmatrala je Presveta Bogorodica sa Svetim Jovanom Bogoslovom i molila se za njegovu dušu.

Običaji i verovanja

Za slavu Svetog Stefana šaljivo se kaže da je to slava tvrdica i škrtica, jer posle Božićnog slavlja, gosti ne mogu baš mnogo da jedu i piju.

Na dan Svetog Stefana iznosi se božićna slama iz kuće. Slama se ne baca jer se veruje u njenu plodotvornu moć, već se stavlja na grane drveća, na pčelinjake ili privredne zgrade radi boljeg roda i napredovanja. Veruje se da božićna slama štiti voće i voćnjak od grada. U šumadijskim selima na današnji dan domaćin sa sekirom odlazi u voćnjak i preti nerodnim stablima da će ih poseći.

Neko od ukućana odvraća domaćina od seče stabala i na sva nerodna stable stavlja božićnu slamu. U Vojvodini se na današnji dan odmah posle ponoći čisti božićna slama. Slamu čiste žene u tišini da se ne čuje kako Božić odlazi. Metla kojom je slama čišćena ne koristi se tokom godine već se čuva zbog zdravlja porodice.

Slavski kolač za Svetog Stefana mesi se jedan dan pre slave, ukrašava se figuricama ptica, žitom, knjigom i iznosi na slavski sto sa suvim voćem, orasima, medom i jabukama i seče se po tradiciji i običajima.

Recepti za slavu – Sveti Stefan: 

Oblande sa mlevenim orasima

Slasne oblande sa mlevenim orasima, u mleku i sa čokoladom, jedna su od omiljenih poslastica na slavskoj trpezi. 

Oblande sa orasima i čokoladom - Recept

Sastojci:

  • 4 lista oblande
  • 1 l mleka
  • ½ kg šećera
  • 2 rebra čokolade za kuvanje
  • 150 g mlevenih oraha

Priprema:

U mleko sipati šećer i mešati na tihoj vatri dok se šećer ne rastopi, ne dobije boju karamele i ne krene da se zgušnjava. Dodati čokoladu.

Kada se čokolada istopi, uz stalno mešanje dodati mlevene orahe, prethodno samlevene u Coral Food processor-u FP-500 i sve dobro promešati. Malo prohladiti, pa filovati oblande. Filovane oblande blago pritisnuti plehom iz šporeta. Gotove oblande seći u štanglice.

Prijatno!

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *