Recept dana, Recepti, Vesti

Sveti Jovan Krstitelj – Danas je Jovanjdan!

Sveti Jovan Krstitelj - Jovanjdan

Jovanjdan ili Sveti Jovan Krstitelj obeležava se 20. januara, odmah posle praznika Bogojavljenja. 20. januara praznujemo krštenje Isusa Hrista, mada je sam dan posvećen svetom Jovanu Krstitelju koji je Isusa Hrista krstio u reci Jordanu. Svetitelj je u reci Jordanu krštavao svakoga ko bi se pokajao.

Sveti Jovan spada u četiri najčešće srpske slave. Ovaj praznik se praznuje više puta u godini: 7. jula, na Ivanjdan, slavi se rođenje Svetog Jovana, 11. septembra slavi se usekovanje glave Svetog Jovana, a 6. oktobra obeležava se začeće Svetog Jovana Krstitelja.

Sveti Jovan Krstitelj

Svetog Jovan nazivaju Krstiteljem, jer je po verovanju krstio Isusa Hrista, ali i Pretečom koji je najavio Hristov dolazak. Ugledavši Isusa Hrista sveti Jovan izgovorio je proročke reči:

"Gle, jagnje Božje koje nosi grehe celoga sveta. "

Nakon krštenja Isusa Hrista u reci Jordanu Sveti duh se u vidu goluba spustio na Isusovo rame, oglasio sa neba i na ovaj način pojavio u tri ličnosti, u vidu Oca, Sina i Svetoga Duha. Crkva je prihvatila Svetu tajnu krštenja kojom se postaje član Hristove crkve i duša se čisti od grehova.

Sveti Jovan Krstitelj ubijen je za vreme kralja Judeje Iroda koji je naredio da se proroku odseče glava.

Smatra se zaštitnikom pevača, muzičara, krojača, krznara, drvoseča, ugostitelja, ali i zatvorenika, epileptičara, kao i zaštitnikom Malte i Jordana.

U kalendaru Sveti Jovan upisan je crvenim slovom i zato na današnji dan ne treba raditi kućne, niti bilo koje druge poslove.

Dan kumstva, pobratimstva i prijateljstva

Današnji dan posebno se slavi kao dan kumstva, pobratimstva i prijateljstva. Sveti Jovan se smatra uzorom karaktera i poštenja, pa otuda i običaj da se mladi baš na Jovanjdan bratime, kume i sklapaju prijateljstva. Na ovaj dan poziva se stari porodični kum u goste ili se bira novi kum u porodicama koje nemaju staro kumstvo.

Pri sklapanju kumstva i pobratimstva kao zavet obavezno se spominje Sveti Jovan. Duhovno srodstvo je jače od onog po krvi i mesu, zato je Sveti Jovan posebno poštovan ne samo u obredima sklapanja kumstva i pobratimstva, zakletvama, već i u kletvama.

Narodna verovanja i običaji

Naši preci su verovali da se na dan Svetog Jovana dešavaju razna čuda i to uz pomoć samog Svetog Jovana, kao i da Jovan Krstitelj stoji na vratima onoga sveta i dočekuje i pušta duše umrlih.

Dani od Božića do Bogojavljenja nazivaju se nekrštenim danima, a dani od Jovanjdana do Uskršnjih poklada nazivaju se krštenim danima. U narodu postoji verovanje da se ne valja krštavati niti venčavati nekrštenim danima, već to treba obavljati posle Svetog Jovana kada nastupe kršteni dani.

Deci se na Jovanjdan ne daje ništa crveno, niti se jede i pije ništa što je crvene boje koja simbolizuje nevino prolivenu krv svetiteljeva.

Na današnji dan ne treba uzimati nož u ruke u znak sećanja na Jovanovo stradanje.

Prema običajima, žene na današnji dan ne uzimaju pletivo, makaze niti igle.

Danas valja iz kuće izneti ikonu na reku ili bunar i umiti je.

Jovanjdan je idealan za polazak na put. Ako odlučite da na današnji dan krenete na putovanje veruje se da će Vas na putu štiti i čuvati ovaj svetac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.