Vesti

Sveta Tri Jerarha

Sveta tri jerarha

Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti

12. februara slavimo Sveta Tri Jerarha, zajednički praznik tri sveca – Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Ovaj zajednički praznik ustanovljen je 30. januara po starom ili 12. februara po novom kalendaru 1076. godine. U vreme cara Aleksija Komnena povela se rasprava ko je od ova tri sveca najveći. Episkopu Jovanu u snu su se javila sva tri svetitelja koji su rekli da ni jedan od njih nije veći u odnosu na drugog, već da su oni jednaki i da su svi poslati radi ljudskog spasenja.

Praznik Sveta Tri Jerarha slavi se kao krsna slava, a slave ga i mnogi manastiri i crkve. U crkvenom kalendaru ovaj praznik obeležen je crvenim slovom. Grci ga smatraju ne samo crkvenim, već i velikim nacionalnim i školskim praznikom. Sveta Tri jerarha slave se i svaki zasebno: Vasilije Veliki 1. januara, Grigorije Bogoslov 25. januara i Jovan Zlatoust 27. januara i 13. novembra. 

Običaji i verovanja

  • U pojedinim krajevima Srbije običaj je da se čobani okupljaju na današnji dan i sviraju frule.
  • Veruje se da Sveta Tri Jerarha štite ljude i životinje od mraza, kao i od hadnih i zlih vetrova.
  • Narod na današnji dan posebno strepi od vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju na ovaj praznik, može se pretpostaviti kakvo će vreme biti tokom godine.
  • Ukoliko vetar duva sa juga, veruje se da će godina biti dobra i bogata, dok vetar Severac donosi lošu godinu i hladno vreme. Istočni vetar nagoveštava oskudnu, a zapadni bogatu godinu, što se tiče ribe i mleka. Najbolje je ipak da vetrova na današnji dan uopšte nema jer nas u tom slučaju za sigurno čeka vesela, mirna i bogata godina. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *