Vesti

Dan zaljubljenih – Sveti Trifun

Sveti Trifun - Sretan Vam dan zaljubljenih - Sveti Valentin Trifun

Sveti Trifun i Sveti Valentin – zaštitnici ljubavi

Svi hrišćanski vernici svakog 14. februara slave svoje zaštitnike iskrene ljubavi. Pravoslavni vernici toga dana proslavljaju Svetog Trifuna, dok kalolički vernici slave Svetog Valentina. Oba ova sveca zaštitnici su iskrene hrišćanske ljubavi. Sveti Trifun zaštitnik je i bračne ljubavi i vernosti koje su blagoslovene od Boga. Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav jednaka je ljubavi prema Bogu. 

Praznik zaljubljenih

Običaj praznovanja dana zaljubljenih potiče još iz vremena antičke Grčke i Rima. U ovom period u Grčkoj su slavljena božanstva plodnosti i svetost braka Here i Zevsa, dok se u Rimu slavio Luperkus, bog plodnosti i u njegovo ime izvodile se predstave.

Ljubavne poruke

Februara 269. godine. Prema legendi, Valentin je pre smrti poslao pismo slepoj ćerki tamničara potpisano sa „od vašeg Valentina“. Devojka je povratila vid nakon što je primila pismo. Od tada se veruje da muškarci na današnji dan svojim devojkama i ženama treba da šalju ljubavne poruke.

Prve čestitke sa ljubavnim porukama bile su napravljene od čipke i papira.

Prvu poruku za Dan zaljubljenih poslao je svojoj dragoj vojvoda od Orleansa iz Francuske iz zatočeništva 1415. godine.

Dan zaljubljenih je na drugom mesto, odmah posle Božića, po broju poslatih poruka širom sveta. 

Dan Zaljubljenih - Sveti Trifun Valentin

Običaji i verovanja

Sveti Trifun se slavi kao krsna slava sa verom da se zaštite polja od poplava, grada i raznih vremenskih nepogoda. Svetog Trifuna posebno slave vinogradari, dok ga gostioničari smatraju svojim zaštitnikom.

Na današnji dan vinogradari idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi vinogradu povratili snagu posle duge zime i da bi godina bila rodna, a od jeseni vino pitko i slatko.

U okolini Zaječara ovaj praznik proslavlja se čak tri dana u nadi da će ih svetac zauzvrat štiti u zimsko vreme, kada vukovi nanose velike štete seoskim gazdinstvima.

Veruje se da ako na današnji dan pada sneg ili kiša, da će godina biti rodna, a ako je vedro da će godina biti sušna i nerodna.

Posle Svetog Trifuna zima polako popušta. Veruje se da Sveti Trifun topi sneg, stiže proleće, priroda se budi kao i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.