Pranje tepiha bez muke u vašem domu – Fagor.rs

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

Pranje tepiha bez muke u vašem domu

Pranje tepiha bez muke u vašem domu

Pranje tepiha bez muke u vašem domu

Pranje tepiha je neodvojivi deo redovnog održavanja vašeg doma. U praksi ćete se često susresti sa situacijama u kojima se na tepih prospe ulje ili mastilo, ili jednostavno unesete spolja nešto što na vašem novom, netaknutom tepihu ostavi mrlju ili trag.

Prva reakcija je da se problem ili ignoriše ili pozove profesionalna firma za pranje tepiha, međutim većinu manjih intervencija možete izvesti i sami, bez potrebe za velikim trošenjem novca i vremena.

Za redovno pranje tepiha nisu vam potrebni specijalni proizvodi. Običan prašak za veš u kombinaciji sa vodom biće sasvim dovoljan ukoliko mrlje nisu uporne, dok za neke specifične situacije – uklanjanje masnih fleka, krvi, vina – opet možete koristiti sredstva za pranje tepiha koja se već nalaze u vašem domu.

Ne trljajte tepih

Najgora stvar koju možete uraditi kada započnete pranje tepiha je da prosuto vino dodatno razmažete i utrljate u sama vlakna. Koristite čistu tkaninu, ubrus ili sunđer natopljene sredstvom za čišćenje i vršite lagani pritisak na mrlju kako biste upili višak tečnosti.

Ovaj proces uvek radite od spolja ka unutra kako se fleka ne bi dodatno širila.

Koristite kiselu vodu za fleke od vina

Pranje tepiha kiselom vodom nije samo mit, pokazalo se dobro i u praksi, pogotovo za fleke od vina i piva. Natopite površinu ubrusom umočenim u kiselu vodu, upijajući pritom višak prosute tečnosti. Za bolji rezultat možete koristiti i kombinaciju vode i (svetlog) sirćeta u odnosu 1:1.

Isprskajte mešavinu po površini i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Nakon toga koristite čist ubrus da upijete višak tečnosti. Ovaj proces ćete verovatno morati da ponovite nekoliko puta.

Nakon što ste očistili mrlju, nastavite sa pranjem tepiha tako što natopite površinu mlakom vodom, upijete višak, a zatim ostavite ubrus pritisnut nekim utegom ili knjigom da odstoji preko noći, odnosno dok se tepih ne osuši, i dodatno upije sve što je ostalo.

Isprobajte gel za brijanje

Jedno od najboljih sredstava za pranje tepiha je gel za brijanje i pomaže kod skoro svake mrlje.

Nanesite gel direktno na mrlju i ostavite ga oko pola sata. Nakon tog vremena skinite ga, poprskajte površinu mešavinom vode i sirćeta i uklonite višak tečnosti čistim ubrusom.

Zaledite zalepljenu žvakaću gumu

Pre ili kasnije desiće vam se da sa ulice unesete žvakaću gumu na đonu cipele koja će ostati utisnuta na vaš tepih. U tim situacijama pranje tepiha se ne pokazuje dovoljno efikasnim, i treba primeniti drugu taktiku.

Uzmite par kocaka leda iz friza i zaledite gumu držeći je pritisnutu oko pola minuta. Nakon toga podignite je kašikom i ukoliko se ne skine sama, isecite niti tepiha što bliže gumi je moguće. Obično je to toliko malo da se ne može primetiti a ne rizikujete da uništite tepih agresivnim hemikalijama.

Deterdžent za posuđe protiv masti

Fleke od masti i ulja mogu biti jako uporne. Kada one nastanu, pranje tepiha će biti lakše ukoliko ih tretirate deterdžentom za pranje posuđa. Ovaj deterdžent je namenjen za uklanjanje masti i isto što radi sa posuđem uradiće i sa vašim tepihom.

Natopite površinu deterdžentom razblaženim u vodi, a zatim pokupite višak čistim ubrusom. Kao i u nekim drugim situacijama sa upornim flekama, ovaj proces ćete možda morati da ponovite više puta.

Otopite vosak peglom

Vosak je jedan od onih problema kod kojih pranje tepiha takođe ne pomaže. Uklonite ga tako što ćete preko njega postaviti belu tkaninu, zatim preći peglom nekoliko puta kako bi se istopio, a potom ga skinuti nožem.

Nakon toga, uklonite tkaninu i postavite običan beli papir. Na taj način će se poslednji ostaci voska zalepiti za papir i moći ćete da ga u potpunosti skinete.

Obratite pažnju samo da peglu ne koistite duže od 30 sekundi inače rizikujete da izgorite tepih.

Hidrogen-peroksid za mrlje od krvi

Hidrogen-peroksid je izuzetno uspešan u uklanjanju mrlja od krvi. Nakon što završite pranje tepiha mešavinom deterdženta i vode, naspite hidrogen-peroksid direktno na mrlju. Doći će do penušanja usled reakcije sa krvlju tako da se nemojte iznenaditi, a nakon toga jednostavno pokupite višak čistim ubrusom.

Redovno usisavajte vaš tepih

Redovno održavanje čini da se pranje tepiha dešava samo u situacijama kada dođe do nezgode. Usisavajte tepih makar jednom nedeljno, a jednom u šest meseci očistite ga i aparatom za parno čišćenje.

Na taj način voda dospeva duboko do vlakana tepiha i pomaže da se uklone naslage prljavštine i masti, a time se olakšava dalje održavanje tepiha.

Pranje tepiha bez muke u vašem domu

Pranje tepiha bez muke u vašem domu

Pranje tepiha bez muke u vašem domu