NOVOGODIŠNJA NOĆ

Novogodišnja noć je poslednji dan u staroj godini koju ispraćamo 31.decembra i sa radošću, nadom i lepim željama izgovorenim tačno u ponoć dočekujemo Novu godinu. Novogodišnjoj noći posebnu čar daje vatromet, osvetljen i okićen grad, novogodišnja muzika iz obližnjih klubova i restorana i novogodišnje raspoloženje dece i odraslih okupljenih oko svetlucavih okićenih jelki.

Duh zajedništva, porodično okupljanje, toplina doma i bogata praznična trpeza pomažu nam da pronađemo svoj mir i put do sreće obojen novogodišnjom magijom i čarolijom.

NOVOGODIŠNJA TRPEZA

U vreme praznika nema ništa lepše od toplog, iskrenog porodičnog okupljanja, topline doma, radosti i sreće uz svečanu, bogatu novogodišnju trpezu začinjenu prazničnom atmosferom i tradicionalnim jelima i poslasticama.

Recepti za Novu godinu

Ruska salata

Novogodišnju trpezu ne možemo zamisliti bez svima omiljene tradicionalne ruske salate, rado viđenog gosta na svim porodičnim okupljanjima.

Sastojci:

  • mešavina povrća za rusku salatu
  • 200 g seckane šunke
  • 5-6 kiselih krastavčići ili po ukusu
  • 2 jajeta
  • 300 g majoneza
  • so po ukusu

Priprema:

Obariti mešavinu povrća, ocediti vodu i sačekati da se povrće malo prohladi. Povrću dodati šunku, sitno seckane krastavčiće i kuvana jaja iseckana na kockice ili ugnječena viljuškom.

Dodati majonez, posoliti po ukusu i sve dobro izmešati. Ostaviti u frižider da se ohladi, pa poslužiti.

Prijatno!

Ruska salata poslužena u činiji sa dekoracijom na stolu

Recepti za Novu godinu

Hleb od bundeve

Aromatični hleb od bundeve uveličaće Vašu novogodišnju trpezu, učiniti je prazničnom i ispuniti Vaš dom divnim mirisom cimeta i bundeve. 

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica mlevenog karanfilića
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica mlevenog muskatnog oraščića
  • ¾ šolje neslanog putera
  • 2 šolje šećera
  • 2 jajeta
  • 500 g pirea od bundeve

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. Kalup za veknu hleba obilno namažite puterom i pospite brašnom. Pomešajte brašno, so, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, karanfilić, cimet, muškatni oraščić i sve odložite sa strane.

U posebnoj posudi umutite puter i šećer, pa uz stalno mućenje dodajte jaja, jedno po jedno, Mutite dok se ne dobije ujednačena smesa. Dodajte pire od bundeve i nastavite mućenje. Polagano dodajte mešavinu sa brašnom i mutite dok se svi sastojci ne sjedine. Smesu sipajte u kalup za hleb i pecite oko 1h ili dok testo ne porumeni.

Sačekajte 10-tak minuta da se vekna prohladi, pa kalup sa veknom okrenite naopako, pažljivo izvadite hleb i sačekajte da se ohladi. Hleb isecite na kriške i poslužite sa krem sirom ili puterom.

Prijatno!

Recepti za Novu godinu

Šarena proja

Prelepa i ukusna šarena proja svojom veselom raznolikošću boja donosi novogodišnju magiju i veselje na Vaš sto.

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 2 šoljice ulja
  • 2 šoljice mleka
  • 2 šoljice kukuruznog brašna
  • 3 šoljice pšeničnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g seckane šunke
  • 150 g sira
  • 150 g seckanih krastavčića
  • so po ukusu

Priprema:

Penasto umutiti jaja, dodati ulje, mleko i uz stalno mućenje dodati dve vrste brašna sa praškom za pecivo. Mutiti dok se ne dobije ujednačena masa.

U ovu masu dodati šunku, sir, krastavčiće, posoliti po ukusu i sve dobro promešati. Smesu sipati u  Multigril  MG-400 i peći dok ne dobije zlatno žutu boju.

Prijatno!

Sarena proja - Recept

Recepti za Novu godinu

Pica rolat

Pica rolat od gotovih kora biće prijatno novogodišnje iznenađenje za sve ljubitelje pice u novogodišnjoj noći

Sastojci:

  • 7 debelih kora za gibanicu
  • 300 g šampinjona
  • 2 dl pavlake
  • 200 g seckane šunke
  • 300 g rendanog kačkavalj
  • 2 dl kečapa
  • 1 čaša kisele vode
  • ulje

Sastojci za gazuru:

  • 1 pavlaka
  • 2 jajeta

Priprema:

Pečurke oprati, iseckati i na zagrejanom ulju prodinstati bez luka. Prvu i drugu koru poprskati uljem i kiselom vodom. Treću koru namazati pavlakom, četvrtu posuti šunkom, petu premazati kečapom, šestu posuti rendanim kačkavaljem, a sedmu posuti dinstanim pečurkama.

Kore pažljivo uviti u rolat i ostaviti u frižideru 1 sat. Iseći rolat na parčiće debljine 1,5-2 cm i slagati ih na podmazan pravougaoni pekač MG 40RR6. Umutiti jaja sa pavlakom. Svako parče premazati umućenom pavlakom sa jajima i zapeći u rerni.

Prijatno!

Recepti za Novu godinu

Zapečeni bataci sa kačkavaljem

Zapečeni bataci sa kačkavaljem su iznenađenje na prazničnoj trpezi kakvo do sada niste probali. 

Sastojci:

  • 700 g bataka
  • 600 g luka
  • ½ l pavlake za kuvanje
  • 200 g rendanog kačkavalja
  • seckani peršun
  • so i biber po ukusu
  • mešavina začina po ukusu
  • brašno
  • puter

Priprema:

Batake začiniti solju, biberom i mešavinom začina po ukusu, uvaljati u brašno i
kratko propržiti na vrelom puteru. Luk iseći na režnjeve i prodinstati na puteru
dok ne postane staklast.

Podmazati tepsiju Pasha 3411 i u nju ređati na pola pečene batake. Preko bataka rasporediti prodinstan luk. Sve zaliti pavlakom i ostaviti u frižideru da odstoji preko cele noći. Pre pečenja posuti rendani kačkavalj i peći 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C. 

Prijatno!

Zapečeni bataci sa kačkavaljen uz dekoracij na tanjiru

Recepti za Novu godinu

Piletina sa šampinjonima

Piletina sa šampinjonima zapečena u rerni je jednostavno, brzo, a iznenađujuće ukusno jelo koje će Vaša porodica obožavati u novogodišnjoj noći. 

Sastojci:

  • 300 g pilećeg belog mesa
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • 250 g šampinjona
  • 2 kašičice senfa
  • 3 kašike brašna
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • so, biber, vegeta i mešavina začina po ukusu
  • svež pršunov list

Priprema:

Piletinu isecite na šnicle i začinite po ukusu. Šnicle premažite senfom i ostavite da odstoje oko pola sata. U međuvremenu, na seckanom crnom i belom luku prodinstajte šampinjone iseckane na listiće. Kada voda iz pečuraka ispari, uz stalno mešanje, dodajte pavlaku za kuvanje. Kada pavlaka malo uvri, sklonite je sa vatre i dodajte svež seckani peršunov list.

Piletinu uvaljajte u brašno sa obe strane, pa propržite kratko na ulju, tek da porumeni. U podmazan Pyrex keramički pekač CU33RR5 poređajte piletinu i zalijte sosom od pečuraka. Pecite u rerni oko dvadesetak minuta na 200°C.

Prijatno!

Piletina sa šampinjonima - Recept

NOVOGODIŠNJE POSLASTICE

Pored neizbežnih novogodišnjih ukrasa, raznobojnih lampica, ušećerenih jabuka i svetlucave novogodišnje jelke, novogodišnju noć ne možemo zamisliti bez mirisa cimeta i novogodišnjih ukusnih poslastica.

Recepti za Novu godinu

Tart sa jabukama

Ovaj lagani desert, tart sa jabukama, mami svojim zavodljivim mirisom cimeta i ukusom džema i jabuka. Sa šlagom ili sladoledom od vanile, tart sa jabukama, predstavlja savršenu kombinaciju za novogodišnju noć.

Tart sa jabukama - Recept

Sastojci za testo:

  • 200 g brašna
  • 50 g šećera
  • ¼ kašičice soli
  • 120 g neslanog putera
  • obne temperature
  • 1 jaje

Sastojci za fil:

  • 300 g pirea od jabuka
  • 3 veće jabuke
  • 1 kašika putera
  • 2-4 kašike šećera
  • cimet po ukusu

Sastojci za glazuru:

  • 150 g džema od kajsije
  • 1 kašika vode, konjaka, ruma ili sok od ½ limuna

Priprema:

Umutite puter sa šećerom. Postepeno dodajte jaje i mutite dok se sastojci ne sjedine. Uz mućenje polagano dodajte brašno i so i mutite dok ne dobijete glatko testo. Testo oblikujte u loptu, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider oko sat vremena.

Na površini posutoj brašnom, dodatno umesite testo i razvucite u kružni oblik malo veći od veličine unutrašnje posude Multi Grill-a MG-400. Testo prebacite u Multi Grill obložen papirom za pečenje, ravnomerno ga rasporedite tako da testo pokrije dno Multi Grill-a kao i njegove ivice i ponegde ga izbockajte viljuškom. Uključite Multi Grill i pecite koru dok ne porumeni. Oljuštite jabuke i isecite ih na tanje kriške.

Na umerenoj vatri rastopite puter sa šećerom, pa dodajte jabuke, cimet i dinstajte oko 3-5 minuta dok jabuke blago ne omekšaju. Sklonite jabuke sa vatre i ostavite sa strane da se malo prohlade. Preko ohlađene kore ravnomerno rasporedite pire od jabuka, pa poređajte prohlađene kriške jabuka u koncentrične krugove. Jabuke dodatno premažite sa malo otopljenog putera i pecite tart u Multi Grill-u dok jabuke ne omekšaju.

U međuvremenu, na tihoj vatri zagrejte džem od kajsije sa kašikom vode, konjaka, rumom ili sokom od ½ limuna i premažite pečen tart zbog lepšeg sjaja. Gotov tart sa jabukama pospite prah šećerom i poslužite sa kuglom šlaga ili sladoleda od vanile. 

Prijatno!

Recepti za Novu godinu

Kolač sa višnjama i pudingom od čokolade

Divna slatko-kisela kombinacija ukusa višnje i čokolade čini kolač sa višnjama i pudingom od čokolade neodoljivom novogodišnjom poslasticom.

Sastojci za koru:

  • 5 jaja
  • 140 g šećera
  • 4 pudinga od čokolade
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za fil:

  • ½ kg višanja
  • 3 dl soka od višanja
  • 3 pudinga od vanile
  • šećer po ukusu
  • 3 dl slatke pavlake

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca. Dobro umutiti belanca sa šećerom, pa uz stalno mućenje dodati žumanca i puding od čokolade pomešan sa praškom za pecivo. Mutiti dok se sastojci ne sjedine. Smesu sipati u pravougaoni pekač MG 40RR6 i peći u zagrejanoj rerni dok kora ne porumeni.

U međuvremenu, napraviti fil. U očišćene višnje dodati sok od višanja, višnje zasladiti po ukusu i skuvati sa pudingom od vanile. Vruć fil sipati preko ohlađene kore. Kada se fil ohladi, preko fila ravnomerno rasporediti umućenu slatku pavlaku.

Prijatno!

Kolač sa višnjama - Recept

Recepti za Novu godinu

Potkovice od lešnika

Tačno u ponoć poželite nekom sreću, tiho na uvo šapnite novogodišnju želju i poslužite ga neodoljivim potkovicama od lešnika

Potkovice od lešnika - Recept

Sastojci:

  • 4 belanca
  • 400 g šećera u prahu
  • Sok od 1 limuna
  • 300 g mlevenih lešnika
  • 150 g mlevenih badema

Priprema:

Umutiti sneg od belanaca, pa uz stalno mućenje dodati šećer i sok od limuna. U smesu dodati lešnike i bademe, prethodno samlevene u Coral Food processor-u FP-500 i sve dobro promešati. Od dobijene smese praviti potkovice, pa ih staviti u mlaku rernu da se prosuše.

Prijatno!

Recepti za Novu godinu

Kokos puslice

Vazdušaste, nežne kokos puslice podsećaju nas na pahuljice, dolazak zime i Nove godine. Ovi fini mali zalogaji, koji se tope u ustima i mirišu na kokos i vanilu, ulepšaće Vaše novogodišnje veče.

Sastojci:

  • 4 belanca
  • 350 g šećera
  • 2 kašike soka od limuna
  • 250 g kokosovog brašna

Sastojci za fil:

  • 4 žumanca
  • 8 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 125 g putera

Priprema:

Dodro umutiti belanca sa šećerom i sokom od limuna. Dodati kokosovo brašno i sve dobro promešati. Kašičicom vaditi male puslice i ređati ih na pravougaoni pekač MG 40RR6.

Peći u zagrejanoj rerni dok puslice ne porumene. Na pari uz stalno mešanje skuvati žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Kada se smesa ohladi, smesu sastaviti sa umućenim puterom. Debljim slojem fila sastavljati puslice.

Prijatno!

Kokos puslice - Recept

Recepti za Novu godinu

Novogodišnje štanglice

Novogodišnje štanglice, elegantne i zavodljive, upotpuniće i uveličaće Vaše zajedničke trenutke i druženje sa najmilijima u novogodišnjoj noći.

Novogodišnje štanglice - Recept

Sastojci za koru:

  • 4 belanceta
  • 150 g putera
  • 150 g šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g brašna

Sastojci za žuti fil:

  • 4 žumanceta
  • 150 g prah šećera

Sastojci za fil sa mlekom:

  • 3 kašike mleka
  • 3 kašike šećera
  • 60 g putera
  • 100 g mlevenih oraha
  • Seckani orasi za posipanje

Priprema:

Umutiti puter sa šećerom, pa uz stalno mućenje dodati mlevene orahe i brašno. Na kraju dodati sneg od belanaca i sve dobro promešati varjačom. Smesu sipati u pravougaoni pekač MG 40RR6 i peći u zagrejanoj rerni. Pečenu koru premazati žutim filom.

Žumanca umutiti  sa šećerom, premazati preko kore i vratiti u rernu da se prosuši. U mleko sipati šećer, dodati puter i na tihoj vatri uz stalno mešanje sačekati da se šećer i  puterotope. Dodati mlevene orahe i sve dobro promešati. Ovim filom premazati žuti fil, kolač posuti seckanim orasima, sačekati da se stegne i seći ga na štanglice.

Prijatno!