Kako očistiti peglu: 3 načina za skidanje kamenca i prljavštine

kako očistiti peglu

Kako očistiti peglu od kamenca, prljavštine, zagorele tkanine i drugih nečistoća? I da li se to uopšte isplati? Odgovor na pitanje kako očistiti peglu trebalo bi da bude očigledan ali većina i dalje svesno ili nesvesno ignoriše postojanje problema sve dok pegla u potpunosti ne izgubi funkciju i bude zrela za zamenu.

Trošak popravke ili zamene pegle nije i jedino o čemu treba razmišljati. Pegla sa zalihama kamenca na grejnoj ploči može oštetiti odeću i tkaninu, ostaviti na njima mrlje ili fleke, ili jednostavno ne biti u stanju da ih potpuno ispegla.

Osim kamenca, čest problem su i ostaci zagorele tkanine i druge nečistoće koje se hvataju na pegli. Sve one čine peglanje napornijim, umanjuju efikasnost i funkcionalnost pegle i skraćuju joj životni vek.

Uz ovih nekoliko saveta kako očistiti peglu primetićete trenutnu razliku. Vaša pegla sijaće novim sjajem i povratiće osobine kakve je nekada imala. 

Kako očistiti peglu od kamenca

Soda bikarbona je fenomenalno sredstvo za čišćenje pegle. Ona funkcioniše na nekoliko nivoa:

  • Funkcioniše kao sredstvo za čišćenje
  • Razlaže slojeve kamenca i nečistoća
  • Upija vodu sa nečistoćama i vezuje ih za sebe
  • Služi kao abrazivno sredstvo

Sve ovo čini je univerzalnim sredstvom kada je u pitanju čišćenje. Može se koristiti na svemu od tkanine do mermera, za uklanjanje fleka ili skidanje naslaga nečistoća nastalih tokom dugog niza godina.

Kako očistiti peglu sodom bikarbonom? Tako što ćete od nje napraviti finu pastu za čišćenje. Trebaće Vam:

Soda bikarbona

Destilovana voda

Čista krpa ili parče tkanine

Štapić za uši

Čist peškir (koji Vam nije žao da isprljate)

Sirće (po potrebi)

1. NAPRAVITE PASTU OD SODE BIKARBONE

12%

Pomešajte sodu bikarbonu i vodu u odnosu 2:1 (za svaku kašičicu vode dodajte dve kašičice sode bikarbone). Želite da pasta bude dovoljno retka da se može razmazati a opet dovoljno gusta da se lepi za grejnu ploču pegle u debelom sloju.

Takođe, koristite destilovanu vodu. Destilovana voda nema kamenca u sebi tako da tokom čišćenja nećete nanositi nove slojeve kamenca koji želite da uklonite. 

2. NANESITE PASTU NA PLOČU PEGLE 

25%

Prstima ili drvenom/plastičnom spatulicom nanesite i utrljajte pastu na ploču pegle kružnim pokretima. Ukoliko sprovodite generalno čišćenje možete naneti pastu na čitavu ploču. U suprotnom, nanesite je na kritične delove kojima je najpotrebnije čišćenje.

Nakon nanošenja ostavite je nekoliko minuta kako bi natopila i razložila slojeve kamenca i prljavštine za lakše skidanje. 

3. UKLONITE PASTU VLAŽNOM KRPOM 

38%

Čistu krpu ili parče tkanine natopite vodom, dobro je iscedite i obrišite ploču u smeru napred-nazad. Ukoliko ste koristili dosta paste s vremena na vreme isperite tkaninu.

4. ŠTAPIĆEM ZA UŠI OČISTITE ISPUSTE ZA PARU 

50%

Čistom destilovanom vodom natopite štapić za uši i očistite svaki prorez za ispuštanje pare pojedinačno.

U prorezima se obično skuplja velika količina kamenca tako da će Vam možda trebati više od jednog štapića. Ukoliko se na njemu uhvati dosta prljavštine zamenite ga umesto da je samo prenosite sa jednog proreza na drugi. 

5. NAPUNITE REZERVOAR DESTILOVANOM VODOM 

63%

Ispraznite rezervoar pegle ukoliko je u njemu preostalo vode od prethodnih peglanja. To možete uraditi okretanjem pegle naopako da sva voda istekne, prethodno otvarajući poklopac ukoliko ga model pegle poseduje.

Umesto te ustajale vode sipajte svežu destilovanu vodu do 1/3 rezervoara. Još efikasnija je mešavina destilovane vode i sirćeta u odnosu 3:1 (za svaku šolju sirćeta dodajte tri šolje destilovane vode). Ova tečnost u stanju je da potpuno razloži naslage kamenca ali ne podržavaju svi modeli njenu upotrebu. Koristite je samo u skladu sa uputstvom za upotrebu Vaše pegle.

6. UKLJUČITE PEGLU NA NAJVIŠU TEMPERATURU

75%

Postavite peglu u uspravan položaj na peškiru, uključite je i zagrajte na najvišu moguću temperaturu sa funkcijom pare. Vrela para počeće da izlazi iz ispusta uklanjajući sa sobom kamenac iz rezervoara i kanala ispusta.

Budite oprezni pri rukovanju vrelom peglom! Pre uključivanja uverite se da nije okrenuta ka Vama ili stvarima koje bi vrela para mogla da opari ili ošteti. 

7. ISPEGLAJTE ČISTU TKANINU 

88%

Odaberite tkaninu koja priliči podešavanju pegle. Tkanina mora biti čista ali neka koju Vam nije žao da isprljate. Peškir koji ste prethodno koristili da na njega postavite peglu mogao bi biti odgovarajuća opcija.

Peglajte nekoliko minuta tkaninu pokretima napred-nazad. Ukoliko postoji opcija za manuelno uključivanje pare, aktivirajte je. Cilj je da sve nečistoće ostanu na tkanini nakon peglanja. 

8. OSTAVITE PEGLU DA SE OHLADI 

100%

Nakon peglanja isključite je i ostavite na peškiru da se ohladi u horizontalnom položaju. Pazite da ploča nije previše vrela da se tkanina zalepi za nju! Tokom hlađenja i dalje može doći do ispuštanja tečnosti sa prljavštinom iz otpusta i peškir će je pokupiti i upiti.

Nakon što se pegla ohladi ispustite preostalu vodu iz rezervoara. Pegla je sada čista iznutra kao i spolja i možete je koristiti za redovno peglanje bez ikakvih ograničenja.

Ako i Vi imate problem kako očistiti peglu od kamenca, sledite ove savete i rešićete ga za tili čas. 

Kako očistiti peglu od zagorele tkanine

Zagorela tkanina može predstavljati jednu od najupornijih nečistoća sa kojom se možete susresti. Ne samo da može oštetiti drugu odeću koju peglate i ostaviti fleke na njoj, već je i veoma česta. Dovoljno je da pogrešno podesite temperaturu prilikom peglanja osetljivije tkanine i može nastati u roku od par sekundi.

Za razliku od skidanja kamenca, skidanje zagorele tkanine ima i fizički element jer je potrebno fizički je sastrugati sa grejne ploče.

Sa ovom vrstom čišćenja veoma je važno obratiti pažnju koja sredstva koristite. U zavisnosti od Vaše pegle i njenih karakteristika, određene hemikalije mogu prouzrokovati više štete nego koristi. Uvek se služite uputstvom za upotrebu proizvođača kako ne biste dodatno oštetili aparat i tako ga učinili neupotrebljivim.

Od sredstava trebaće Vam:

Drvena spatula, varjača ili slična alatka

Soda bikarbona

Čista krpa ili parče tkanine

Sredstvo za skidanje laka za nokte na bazi acetona

Papir

Kuhinjska so

1. UKLJUČITE PEGLU NA NAJNIŽU TEMPERATURU 

20%

Pošto ste prethodno ispraznili vodu iz rezervoara, uključite peglu i to na najnižu temperaturu. Ovo će ploču učiniti tek nešto zagrejanom ali dovoljno da zagorela tkanina malo omekša. 

2. SASTRUŽITE TKANINU SPATULOM

40%

Nakon što tkanina malo omekša, sastružite je drvenom spatulom, varjačom ili nekom sličnom alatkom sa ravnom ivicom. Veoma je važno da alatka bude od drveta kako ne bi napravila dodatno oštećenje ili se i sama zalepila za ploču.

Izuzetak su pegle koje imaju nelepljivu (nonstick) ploču i na njima se može koristiti i vlažna najlonska mrežica za pranje sudova (koja je kod nas retka). Ona neće oštetiti ploču pegle prilikom trljanja, a istovremeno se neće ni zalepiti zbog njenih karakteristika. 

3. UKLONITE OSTATAK SODOM BIKARBONOM ILI ACETONOM

60%

Napravite 50-50 mešavinu vode i sode bikarbone (podjednaka količina oba sastojka). Umočite čisto parče tkanine u tečnost i kružnim pokretima odstranite ostatak nečistoća.

Ukoliko je zagorela tkanina bila poliester, možete koristiti i sredstvo za skidanje laka za nokte na bazi acetona. Vodite samo računa da materijali od kojih je ploča izrađena i kojima je prevučena to dozvoljavaju.

4. “ISPEGLAJTE” PARČE PAPIRA POSUTOG SOLJU

80%

Pospite običan, beli papir kuhinjskom solju i pređite nekoliko puta peglom u smeru napred-nazad. Do sada bi trebalo da ste skoro potpuno skinuli svu tkaninu sa pegle i so će pomoći da se se uklone i poslednji lepljivi ostaci.

5. ISKLJUČITE PEGLU I OSTAVITE DA SE OHLADI

100%

Nakon što ste završili “peglanje” papira, isključite peglu i ostavite je da se ohladi. Pošto se ohladi a pre sledećeg korišćenja, obrišite je vlažnom tkaninom kako biste uklonili sve ostatke soli, sode bikarbone i drugih sredstava koje ste koristili.

Preporučljivo je da pre redovnog peglanja učinite to na čistom parčetu tkanine koje Vam nije žao da isprljate ili oštetite. Na taj način uverićete se da je čišćenje bilo uspešno i možete nastaviti sa normalnim korišćenjem svoje pegle.

Kako očistiti peglu od nečistoća

Prevelika temperatura prilikom peglanja i korišćenje vode sa puno kamenca nisu i jedini razlozi zbog kojih je Vašoj pegli potrebno čišćenje. Ponekad su u pitanju nečistoće koje su se polako, vremenom skupljale na njenoj grejnoj ploči. Peglanje odeće koja nije sveže oprana i ostavljanje na nečistim površinama su samo još neki od razloga.

Ali koji god da je razlog, ponekad je pegli potrebno malo osveženja kako bi povratila svoju punu funkcionalnost i sjaj. Kako očistiti peglu kojoj ne fali ništa konkretno? Uz pomoć sredstava koja se već nalaze u Vašem domu, naravno. Trebaće Vam:

Deterdžent za sudove

Pasta za zube

Čista krpa ili parče tkanine

Čist peškir (koji Vam nije žao da isprljate)

1. NAPRAVITE TEČNOST ZA PRANJE 

14%

Pomešajte deterdžent za pranje sudova i mlaku vodu u posudi i dobro promešajte. Želite blagi rastvor, blaži od onog koji koristite za pranje sudova. Što je pegla prljavija to možete staviti više deterdženta ali nemojte preterivati. 

2. KRUŽNIM POKRETIMA OPERITE PLOČU PEGLE 

29%

Čisto parče tkanine natopite u tečnosti, ocedite i kružnim pokretima čistite grejnu ploču pegle. Ne zaboravite da posebnu pažnju posvetite ispustima za paru jer se tu nečistoće najčešće zadržavaju.

Ova vrsta čišćenja blagim rastvorom je idealna za osetljive grejne ploče ili one sa teflonskim prevlakama. Takve vrste prevlaka sprečavaju lepljenje prilikom peglanja ali su posebno osetljive na ogrebotine.

3. OČISTITE PEGLU OD DETERDŽENTA 

43%

Natopite parče tkanine vodom, ocedite ga i pokretima napred-nazad očistite ploču od deterdženta. Ponovite više puta dok u potpunosti ne uklonite deterdžent. Određene tkanine osetljive su na ovu vrstu hemikalija i zbog toga ju je potrebno dobro isprati kako ne bi došlo do njihovog oštećenja kasnijom upotrebom.

Uspravite peglu i ostavite da se osuši. Možete postaviti peškir ispod pegle kako bi skupljao i upijao tečnost koja nastavi da se sliva iz otvora za paru.

4. NAMAŽITE PLOČU PEGLE PASTOM ZA ZUBE

57%

Za neke upornije fleke i nečistoće sâm deterdžent neće biti dovoljan – potrebno Vam je nešto što ima određene abrazivne karakteristike. Kako očistiti peglu kada deterdžent nije dovoljan? Najjednostavniji način je pastom za zube.

Nanesite malu količinu paste za zube na ploču i utrljajte je kružnim pokretima. Koristite belu pastu za zube, ne neku na bazi gela, jer ona proizvodi veću penu tokom čišćenja.

5. UTRLJAJTE PASTU TKANINOM 

72%

Kružnim pokretima nastavite da utrljavate pastu za zube. Možete koristiti tkaninu, sunđer ili neki drugi materijal koji neće oštetiti pluču pegle. Izbegavajte žice za pranje sudova i slične materijale.

6. OČISTITE PASTU VLAŽNOM TKANINOM

86%

Utopite parče tkanine u vodu, ocedite je i pokretima napred-nazad uklonite sve ostatke paste za zube. Uverite se da ništa nije ostalo kako ne bi došlo do prljanja odeće kasnijim korišćenjem

7. ISPEGLAJTE ČISTU TKANINU

100%

Podesite peglu na najjaču temperaturu i odaberite tkaninu za peglanje koja priliči podešavanju pegle. Tkanina mora biti čista ali neka koju Vam nije žao da isprljate. Peškir koji ste prethodno koristili da na njega postavite peglu mogao bi biti odgovarajuća opcija.

Peglajte nekoliko minuta tkaninu pokretima napred-nazad. Ukoliko postoji opcija za manuelno uključivanje pare, aktivirajte je. Cilj je da sve nečistoće ostanu na tkanini nakon peglanja.

Šta kada čišćenje pegle ne daje rezultate?

Ponekad, ma koliko se trudili, postoje nečistoće koje ne možete jednostavno ukloniti a da ne rizikujete da oštetite peglu. Pre bilo kakvih pokušaja jakim hemikalijama i nestandardnim sredstvima za čišćenje, obavezno kontaktirajte ovlašćeni servis Vašeg proizvođača.

Čak i ako Vam je istekla garancija, njihovo iskustvo u radu sa sopstvenim aparatima znači da će verovatno moći da Vam ponude rešenje koje se pokazalo efikasnim u praksi, a koje ne možete pronaći ni na jednom drugom mestu.

Kada je vreme za novu peglu?

Ponekad, ma koliko se trudili, nećete biti u stanju da potpuno povratite sve karakteristike Vaše pegle. Važno je prepoznati taj trenutak kako biste sprečili dalje gubljenje vremena, oštećenje odeće i frustracije zbog aparata koji više jednostavno nije onakav kakav je nekada bio.

Ako razmišljate da li je vreme za novu peglu, sigurni smo da ćete u našoj ponudi pronaći onu koja će u potpunosti odgovoriti Vašim potrebama!

Ukoliko ipak mislite da je vreme za novu peglu – Pogledajte našu ponudu

Parna pegla sa keramičkom grejnom pločom – SI-2800C

7.150 RSD

Pegla na paru – Galaxis

8.450 RSD

Parna pegla sa grejnom pločom otpornom na grebanje – SI-2800A

7.800 RSD

Pegla na paru – Alaia

7.800 RSD

Pegla na paru – QUERCUS

8.970 RSD

Fakir SkyGo – pegla na paru

10.270 RSD

Fakir SkyGo – crna pegla na paru

10.270 RSD
Prijavite se

Nemate nalog?

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo unapredili Vaše iskustvo na našem sajtu. Korišćenjem našeg sajta prihvatate korišćenje kolačića.
Počnite da kucate kako biste videli proizvod koji tražite.
Prodavnica
0 Lista želja
Moj nalog
Početna