Recepti za Uskrs - Praznik za okupljanje – Fagor.rs

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

Recepti za Uskrs – Praznik za okupljanje

Svake godine kada nam se približava taj period gde dočekujemo familiju i prijatelje na nekom od prazničnih ručkova uvek nam se dogodi da ne znamo šta da pripremimo. Zato smo mi odlučili da Vam pomgnemo u tome i sastavili ovaj spisak 10 najlepših recepata za predstojeći Uskršnji praznik.

1. Mimoza salata

Lagana Mimoza salata može biti predah i zamena kaloričnoj ruskoj salati. Pravi se
jednostavno i brzo, a njene sastojke svi vole. Može da služi kao predjelo, prilog
glavnom jelu, ali i kao obrok za sebe. Još jedno iznenadjenje koje nam pružaju recepti za Uskrs.

Sastojci 

  • 4 veća obarena krompira
  • 6 jaja
  • 2-3 pavlake
  • 100 gr majoneza
  • 200-300 gr šunka
  • 300 gr kačkavalja
  • kiseli krastavčići po ukusu
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Obariti krompir, pa ohladjen krompir krupnije narendati. Jaja dobro obariti tako da žumance bude tvrdo kuvano. 2-3 tvrdo kuvana žumanceta ugnječiti viljuškom i ostaviti sa strane. Krupno narendati šunku, kačkavalj, preostala jaja, krastavčiće sitno iseckati, pa pomešati pavlaku i majonez. Činiju u kojoj pripremate salatu, po želji tanko premazati maslinovim uljem kako bi se salata lakše vadila iz činije.
Sipajte narendan krompir, posolite i pobiberite po ukusu, preko krompira namažite preliv od pavlake i majoneza, pospite šunku, zatim, jaja, kačkavalj, krastavčiće i postupak ponovite dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji sloj salate pospite žumancetom. Mimoza salata se služi hladna. Vadite je velikom kašikom zahvatajući sve slojeve salate do dna činije.

Zanimljivost:

Mimoza salata dolazi iz Rusiji gde se pravi potpuno drugačije. Originalni recept uključuje ribu, što je čini bitno različitom od Mimoze koju mi poznajemo. Mimoza se posipa i ukrašava rendanim žumancima zbog čega podseća na cvet mimoze po čemu je i dobila ime.

2. Punjena jaja

Sastojci

  • 6 tvrdo kuvanih jaja
  • 2 kašike majoneza
  • 2 kašike pavlake
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašika sitno seckanog krastavčića
  • 1 kašika sitno seckane šunke
  • so i biber po ukusu
  • aleva paprika za dekoraciju

Priprema:

Kuvana jaja isecite po dužini na dve polovine. Odvojte žumanca od belanaca u posebnu posudu. Viljuškom izmrvite i ugnječite žumanca. Žumancima dodajte majonez, pavlaku, senf, krastavčiće i šunku i začinite po ukusu. Sve dobro promešajte da se sastojci sjedine. Kašićicom sipajte fil u svaku polovinu jajeta. Jaja možete puniti i špricem za filovanje. Pospite i ukrasite jaja alevom paprikom. Na ovalnom tanjiru poslužite rashlađena jaja kao predjelo.

Prijatno!

Jaje kao namirnica ima široku primenu u kulinarstvu zbog svoje hranljive vrednosti. Od jaja se spremaju brojna raznovrsna i ukusna kako slana tako i slatka jela. Jaja sadrže hranljive sastojke i proteine potrebne u ishrani čoveka i zato zauzimaju visoko mesto unutar piramide ishrane. Belančevine jaja spadaju u najvrednije. U ishrani se pored kokošijih jaja koriste i jaja gusaka, pataka, ćurki i prepelica. Jaja se mogu jesti kuvana, pečena, kao sastavni deo predjela, brojnih čorbi, glavnih jela i mnogih poslastica. Punjena jaja su sjajno hladno predjelo koja će obogatiti Vašu trpezu i ulepšati Uskršnje slavlje. Još jedno iznenadjenje koje nam pružaju recepti za Uskrs.

3. Uskršnji mafini sa šargarepom

Ovog Uskrsa umesto torte ili kolača kao uskršnju poslasticu poslužite u ljupkim korpicamam lepo dekorisane mafine od šargarepe i ulepšajte uskršnju trpezu. Još jedno iznenadjenje koje nam pružaju recepti za Uskrs.

Sastojci

  • ½ kg brašna
  • 1 ½ kašičica sode bikarbone
  • ½ kašičice soli
  • 1 ½ kašičica cimeta
  • 4 jajeta
  • 200 gr šećera
  • 250 ml ulja
  • 200 gr narendane sveže šargarepe
  • 2 narendane jabuke
  • 50 gr seckanih oraha
  • 100 gr suvog grožđa
  • 100 gr neslanog putera sobne temperature
  • 200 gr krem sira
  • 300 grama šećera u prahu
  • 1 kesica vanillin šećera

Priprema:

U posebnoj činiji pomešati brašno, sodu bikarbonu, so i cimet. U dubljoj posudi penasto umutiti jaja, dodati šećer, ulje i uz stalno mućenje postepeno dodavati brašno. Mutiti dok se svi sastojci ne sjedini i ne dobije ujednačena smesa. U smesu dodati rendanu šargarepu, jabuke, orahe, suvo grožđe i kašikom sve blago promešati. Rernu zagrejati na 180°C. U pleh sa kalupima za mafine poređati papirne korpice. Sipati testo u korpice i peći oko 20 minuta ili dok mafini ne porumene. Sačekati da se mafini ohlade. Mikserom umutiti puter dok ne postane

kremast i dodati krem sir. Uz stalno mućenje postepeno dodavati šećer u prahu sa vanillin šećerom dok smesa ne postane glatka. Glazuru od krem sira sipati u špric za kolače ili namazati na mafine. Gotove mafine ukrasiti jestivim šarenim mrvicama.

Prijatno!

4. Uskršnji venčići od testa (Τσουρέκι)

Sastojci

  • od 750 g do 1 kg brašna
  • 20 g suvog kvasca
  • 200 ml mleka
  • 75 g putera
  • 1 jaje
  • 75-100 g šećera
  • malo soli
  • 1 žumance
  • 6 tvrdo kuvanih uskršnjih jaja

Priprema:

Suvi kvasac dobro promešati i rastvoriti sa malo toplog mleka i šećera i ostaviti da odstoji jedan sat na toplom mestu kako bi se kvasac aktivirao. Potom, u dublju posudu prosejati brašno i u sredini brašna napraviti udubljenje. U udubljenje sipati razmućen kvasac i sve polako umešati u testo. Testo prekriti krpom i ostaviti oko 15 minuta na toplom. Rastopljeni puter pomešati sa jajetom, dodati so, šećer, 1 kašiku mleka ostaviti sa strane, a preostalo mleko dodati puteru. Ovu masu dodati testu, mešati dok se ne sjedini sa testom i testo ostaviti još 15 minuta na toplom. Testo prebaciti na površinu posutu brašnom. Mesite testo, dodajući brašna po potrebi sve dok testo ne postane glatko i prestane da se lepi za prste.

Testo pokrijte krpom i ostavite na toplo mesto oko 1h da se testo udvostruči. Podelite ih na 6 jednakih delova, oblikujte ih u lopte, a potom premesite u duge rolne dužine od oko 30-40 cm i prečnika oko 5 cm. 3 rolne testa stavite jednu pored druge, spojte na početku, upletite u pletenice i zatim savijte u venčić sa rupom u sredini. Rernu zagrejati na 180°C. Umutiti žumance sa kašikom mleka i premazati venčiće. Venčiće rasporediti po podmazanom plehu i posuti šećerom po želji. Ostaviti 10 minuta da odstoje, pa peći u rerni oko 30 minuta ili dok venčići ne porumene i ne postanu zlatno-braon boje. Kada se venčići ohlade u sredinu venčića staviti po 3 uskršnja jajeta. Uskršnji venčići od testa (Τσουρέκι) su idealni doručak uz toplo čokoladno mleko.

Prijatno!

Zanimljivost:

Cureki (Τσουρέκι) je praznični grčki uskršnji slatki hleb koji je neizostavan deo uskršnjeg doručka i uskršnje trpeze. Cureki je divno mirišljavo pecivo. Grci ga služe uz kafu. Priprema se na uskršnje jutro i u njemu uživa cela porodica. Priprema se u obliku pletenice sa crvenim jajetom u sredini kako bi se, prema verovanjima, oterali zli duhovi. Za specifičan ukus i miris zaslužna je mastika, smola sa drveta mastike koje raste na ostrvu Hios, začin mahlepi kao i korica pomorandže.

Venčići od testa sa šarenim jajetom u sredini za uskršnje jutro oduševiče Vaše ukućane, ispuniti prostorije divnim mirisom testa, a Vašu uskršnju trpezu učiniće još lepšom. Još jedno iznenadjenje koje nam pružaju recepti za Uskrs.

5. Uskršnja šunka u testu

Pripremite ovog Uskrsa šunku na nešto drugačiji način. Neka na Vašoj uskršnjoj trpezi ove godine kao svečano uskršnje jelo bude šunka u testu nezaboravnog i bogatog ukusa. Još jedno iznenadjenje koje nam pružaju recepti za Uskrs.

Sastojci

  • 1 kg dimljene šunke
  • oko 400 gr brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 dcl tople vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • prstohvat šećera
  • 1 žumance

Priprema:

Suvi kvasac pomešati sa šečerom, rastvoriti u toploj vodi i ostaviti da odstoji jedan sat na toplom mestu kako bi se kvasac aktivirao. U dublju posudu prosejati brašno, dodati so, prašak za pecivo i rukom promešati. U sredini brašna napraviti udubljenje. U udubljenje sipati razmućen kvasac i sve polako umešati u testo. Mesite testo sve dok testo ne postane glatko i prestane da se lepi za prste. Testo pokrijte krpom i ostavite na toplo mesto oko 1h da se testo udvostruči.

U međuvremenu šunku oprati i krpom osušiti. Lagano skinuti kožicu sa šunke vodeći računa da masnoća ostane na šunki. Masnoću oštrim nožem zarezati na kockice po dužini i širini kako bi se prilikom pečenja oslobodila masnoća koja će natapati testo. Nadošlo testo premesiti na površini posutoj brašnom, dodajući brašna po potrebi i testo rastanjiti. Staviti šunku na testo i sa svih strana obložiti je testom. Pre nego obavijete testo oko šunke, ukoliko želite šunku premažite senfom i pospite kimom i belim lukom u prahu. Pleh namazati margarinom i posuti brašnom. Staviti šunku sa testom na pleh, premazati razmućenim žumancetom i
ostaviti da odstoji 1 sat. U zagrejanu rernu na 190° staviti šunku sa testom da se peče oko 1 h. Vreme pečenja zavisi od veličine šunke. Ispečenu šunku u testu uvijte u blago vlažnu krpu, a nakon pola sata uvijte je u suvu i sačekajte da se ohladi.

Prijatno!

Zanimljivost:

Pečenjem šunke u hlebu svi ukusi šunke se zadržavaju unutar nje, a prenose se i na samo testo. Masnoća na šunki se prilikom pečenja otopi, a testo je upije, omekša i bude sočno od sokova koje je šunka pustila.

6. Uskršnji medenjaci

Sastojci

  • 1 jaje
  • 2 žumanceta
  • 250 gr šećera
  • 2 kašike meda
  • 250 gr brašna
  • cimeta po ukusu
  • malo sode bikarbone

Sastojci za glazuru:

  • 1 belance
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 kašikica soka od limuna

Priprema:

Penasto umutite jaja sa žumancima, pa dodajte šećer i med. Uz stalno mućenje polako dodajte brašno, cimet i sodu bikarbonu. Mutite dok se ne dobije ujednačena glatka masa. Testo prebacite na površinu posutu brašnom, premesite i testo rastanjite na debljinu oko pola centimetra. Koristeći uskršnje modle u obliku jaja, zečeva i pilića isecite medenjake željenog oblika u testu. Poređajte medenjake na pleh obložen papirom za pečenje.

Zagrejte rernu na 180°C i pecite medenjake dok ne porumene. Kada se medenjaci ohlade napraviti glazuru za ukrašavanje. Umutite belance polako dodajući šećer u prahu. Kada smesa bude gusta dodajte kašiku soka od limuna. Ovu smesu podelite na onoliko delova koliko imate boja za kolače. U smesu dodajte prehrambene boje, sipajte u špric za ukrašavanje i ukrašavajte medenjake po želji. Medenjaci u obliku zečeva, pilića, jaja našarani bojama i šarama kao uskršnja jaja uvek izgledaju neodoljivo.

Prijatno!

 

Zanimljivost:

Uskršnji zec, pored uskršnjih jaja, simbol je Uskrsa. Uskršnji zec na dan praznika u korpi deci donosi šareno ofarbana uskršnja jaja. Čokoladni zečevi često se poklanjaju uz uskršnja jaja. Zec kao simbol Uskrsa ne spominje se u Bibliji. Nekada su ljudi smatrali da su zečevi hermafroditi i da kao takvi mogu da rađaju, a da ne izgube nevinost. Vremenom zečevi su počeli da povezuju sa bezgrešnim začećem, a na kraju i sa Uskrsom. Zečevi su simbol plodnosti i bezgrešnog začeća, a jaja, sa druge strane, simbol rođenja.

Sa malo mašte i truda ulepšajte Uskrs i obradujte Vašu decu korpicom punom mirisnih i šarenih uskršnjih medenjaka! Još jedno iznenadjenje koje nam pružaju recepti za Uskrs.

7. Cezar salata

Sočna i osvežavajuća, lagana, jednostavan, a hranljiva, idealna za leto, jedinstvena i salata nad salatama, svima poznata i omiljena Cezar salata! Još jedno iznenadjenje koje nam pružaju recepti za Uskrs.

Sastojci

  • 100-200 gr dimljene slanine
  • 300 gr grilovanog pilećeg belog mesa
  • sok od ½ limuna
  • maslinovo ulje
  • 1 glavica zelene salate
  • kockice prepečenog tosta
  • 3-4 čeri paradajza
  • 2-3 kuvana jajeta
  • 100 gr parmezana
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Iseckanu slaninu propržiti bez dodavanja masnoće. Prebaciti je na papirni ubrus da upije višak masnoće. Grilovano pileće belo mesa iseći na trake. Umutiti maslinovo ulje sa sokom od limuna i posoliti i pobiberiti po ukusu. U dublju činiju staviti iscepkanu zelenu salatu. Dobijenim prelivom sa maslinovim uljem preliti salatu, pa dodati piletinu, slaninu, prepečen tost, čeri paradajz, jaja sečena na kolutove, krupno narendan parmezan i po ukusu sve preliti umućenom pavlaku sa malo majoneza.

Prijatno!

 

Zanimljivost:

Uprkos činjenici da Cezar salatu mnogi vezuju za poznatog rimskog imperatora, istina je sasvim drugačija. Salatu je osmislio ugostitelj Cezar Kardini, italijanski imigrant. Njegova ćerka tvrdila je da je Kardini osmislio “cezar salatu” tokom proslave 4. jula 1924. godine. Restoran je bio pun gostiju, Kardini i ostalo osoblje ostavljali su ostatke hrane sa strane. U jednom trenutku, sastojci poput mesa, zelene salate i preliva pomešali su se i stvoreno je jedno sasvim novo jelo.

8. Čokoladne rum kuglice

Sastojci

  • 150-200 g mlevenog keksa
  • 2-3 kašike ruma ili po ukusu
  • 50 g putera
  • 50 g šećera u prahu
  • 50-100 g mlevenih oraha, lešnika ili kikirikija
  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Mleveni keks prelijte rumom, dodajte puter sobne temperature, šećer u prahu i mlevene orahe, lešnik ili kikiriki. Sve sastojke dobro sjedinite i oblikujte kuglice. Ostavite ih da se malo rashlade i stegnu. Na umerenoj vatri uz stalno mešanje otopite čokoladu na ulju. Čokoladnom glazurom prelijte kuglice i ukrasite raznobojnim jestivim mrvicama i cvetićima. Sačekajte da se čokolada stegne i uživajte u rum kuglicama.

Prijatno!

 

Zanimljivost:

Rum je piće mornara. Najpoznatiji rum je sa Kariba i iz Centralne i Južne Amerike. Istorija ruma je usko povezana sa istorijom moreplovstva. Od 1655. britanskim mornarima bilo je dozvoljeno pola litre ruma dnevno. Ova količina alkohola trebalo je da ih zaštiti od bolesti. Od 1731. godine ova praksa je proširena na celu mornaricu i zadržala se do modernih vremena. Mornarica Novog Zelanda prestala je sa podelom ruma 1990 godine.

Ukusne, zavodljive i mirišljave čokoladne kuglice sa dodatkom ruma uveličaće Vaše uskršnje slavlje. Još jedno iznenadjenje koje nam pružaju recepti za Uskrs.

9. Sarmice sa zeljem

Ima li šta bolje i ukusnije od sarmica sa zeljem prelivenih kiselim mlekom? Svojim fantastičnim ukusom osvajaju na prvi zalogaj, a neodoljivim mirisom zelja mirišu na dolazak proleće. Još jedno iznenadjenje koje nam pružaju recepti za Uskrs.

Sastojci

  • 3 veze zelja
  • 1  glavica crnog luka
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 manja šargarepa
  • 1-2 šoljice pirinča
  • 1-2 usitnjenog čena belog luka
  • 1-2 kašičice aleve paprike
  • 1  jaje
  • seckani svež peršunov list
  • so, vegeta i biber po ukusu

Priprema:

U dubljem tiganju prodinstajte usitnjeni crni luk dok ne omekša. Dodajte meso i dinstajte dok meso ne porumeni. U meso dodajte rendanu, oljuštenu šargarepu, pirinač i sve promešajte. Dodajte beli luk, začinite po ukusu, dodajte alevu paprika i uz stalno mešanje razbijte jaje u fil. Mešajte dok se sastojci ne sjedine.

Fil sklonite sa vatre, dodajte seckani peršunovi list i promešajte. Listove zelja dobro operite, dršku isecite do lista i nožem istanjite zadebljanje na poleđini lista. Sipajte vodu u dublju posudu, sačkajte da voda provri, skinite posudu sa vatre i poparite zelje u vodi na par minuta da zelje omekša. Pažljivo izvadite listove iz vode, ocedite ih i odložite sa strane da se malo prohlade. Na listove zelja stavite 1-2 kašičice fila i uvijajte sarmice. Sarmice ređajte jednu do druge u vatrostalnu posudu. Poslednji red sarmica pokrijte celim listovima zelja, nalijete vodom tako da voda ogrezne, poklopite i pecite u rerni oko 40-45 minuta na 180-200°C. Sarmice poslužite tople uz kiselo mleko.

Prijatno!

 

Zanimljivost:

Sarma je reč turskog porekla u značenju zaviti i uviti. U osnovi je tursko jelo koje je u našu kuhinju ušlo tokom 15 i 16-og veka, kao i burek i ajvar. Sarma podrazumeva dve osnovne stvari:

  • punjenje koje može biti sa mesom ili biljnog porekla (pirinač, pećurke, soja)
  • omotač (list kiselog kupusa, zelje, blitva, list vinove loze) koji se puni filom i rola u male valjke.

Bilo da su od kupusa, zelja, blitve ili vinove loze sve sarmice pojednako su fantastične i ukusne!

10. Krem čorba od karfiola

Sastojci

  • 1 kg karfiola
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 bela krompira
  • 1 celer
  • 250 ml neutralne pavlake
  • 1, 1 ½ l tople vode
  • so i biber po ukusu
  • ulje ili puter po ukusu

Priprema:

Karfiol očistite, operite i odvojte na cvetove. Crni luk, krompir i celer oljuštite i isecite na sitne kockice. U dubljoj posudi ugrejati ulje ili puter, pa dodati luk i dinstati uz stalno mešanje dok luk ne omekša. Dodati celera i nastaviti dinstanje dok celer ne omekša. Na kraju dodati seckani krompir i karfiol, začiniti po ukusu, promešati i naliti povrće vodom. Poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi dok krompir ne omekša. Prohlađenu krem čorbu ispasirati štapnim mikserom dok se sastojci ne sjedine. Neposredno pre posluženja u čorbu razmutiti pavlaku, poslužiti sa kockicama tost hleba ili posuti ljuspicama badema.

Prijatno!

Zanimljivost:

Karfiol je povrće koje pripada porodici kupusa. Oštrog je mirisa i ukusa. Ne sadrži masti i natrijum. Jedna šolja seckanog karfiola sadrži samo 27 kalorija. Bogat je vitaminom C. Sadrži kalijum važan za razvoj kostiju i mišića. Redovnim konzumiranjem karfiola smanjuje se rizik od nastanka kancera. Da bi tokom kuvanja sačuvao svoju prirodnu boju dodajte jednu kašiku mleka ili limunovog soka u ključalu vodu.

Zdrava i ukusna kremasta čorba od karfiola odličan je početak Vašeg uskršnjeg ručka. Možete je spremati tokom čitave godine jer za pripremu ove divne krem čorbe možete koristiti sveže i smrznuto povrće. Još jedno iznenadjenje koje nam pružaju recepti za Uskrs.