a

Dobro došli na zvaničnu prezentaciju kompanije Fagor Srbija (Apejron), zvaničnog distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica,
Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Uskršnja trpeza: 6 recepata za Uskrs (od predjela do dezerta)

Uskršnja trpeza: 6 recepata za Uskrs (od predjela do dezerta)

Uskršnja trpeza: Recepti za ukusan Uskrs

Uskršnja trpeza nije samo mesto na kojem se porodica okuplja da provede vreme zajedno već i praznik koji može poslužiti da isprobate nešto novo i izvanredno. Ukoliko ste se umorili od uvek istih recepata ruske salate i pečenja, dajte sebi šansu za eksperiment i pokušajte nešto što će učiniti da vaša uskršnja trpeza postane zaista jedinstveno gurmansko iskustvo.

Predstavljamo vam šest uskršnjih recepata koje ćete sa uživanjem pripremati, i zbog kojih će vaši najbliži poželeti da se Uskrs ponavlja bar nekoliko puta godišnje!

Uskršnja trpeza: Tsoureki – grčki uskršnji hleb

Potrebne namirnice
(za dve vekne):

  • 2 šolje mleka
  • 2 pakovanja aktivnog suvog kvasca
  • 8-9 šolja brašna za hleb
  • 1 i 3/4 čolje šećera
  • 1 šolja badema, fino iseckanih (opciono)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kora pomorandže, rendana
  • 2 kašičice fino samlevenih semenki anisa
  • 1/4 šolje putera, istopljenog
  • 5 jaja, dobro umućenih

Za glazuru:

  • 1 žumance
  • 2 -3 kašike mleka
  • 1⁄2 šolje izlomljenih badema
Uskršnja trpeza: Tsoureki – grčki uskršnji hleb

Tsoureki nije jednostavan za pripremu ali to vraća višestruko svojim bogatim ukusom.

Zagrejte dve šolje mleka i sipajte ih u veliku posudu. Dodajte kvasac, šolju brašna i 1/4 šolje šećera. Pokrijte i ostavite da odstoji jedan sat.

U drugoj velikoj posudi pomešajte sedam šolja brašna, badem, so, ostatak šećera, koru pomorandže i seme anisa. Anis je egzotično seme ali je neophodno za originalni ukus tsoureki hleba. Napravite udubljenje u sredini i u to sipajte mešavinu sa kvascem, istopljeni puter i jaja. Od centra ka spolja dodajte postepeno brašno u tečnost, mešajući dok ne počne da se formira testo.

Pospite radnu površinu ostatkom brašna i mesite testo, dodajući još po potrebi, dok testo ne postane glatko i prestane da se lepi za prste, oko 12 min.

Stavite u nauljenu posudu, pokrijte tkaninom i ostavite na toplom mestu da raste dok se ne udvostruči, oko dva sata. Utucite testo.

Podelite na 6 manjih lopti i izvaljajte svaku do dužine od oko 30-40 cm i prečnika oko 5 cm. Položite po tri testa jedno pored drugog, spojite ih na početku i upletite kao pletenicu. Kad završite spojite ih i na drugom kraju. Ponovite i za drugu veknu.

Ostavite vekne na papiru za pečenje, pokrivene, oko dva sata dok se ne narastu. Zagrejte rernu na 180°C, sa postoljem na donjoj polici rerne.

Umutite žumance sa preostalim mlekom, premažite vekne i pospite lomljenim bademom.

Pecite 40-45 minuta, ili dok ne postanu zlatno-braon boje. Izvadite i ostavite da se ohladi na postolju.

Vaš tsoureki hleb je spreman. Prijatno!

Preporučeni proizvod – Mini pekara

  • Čitav proces je automatizovan – od pravljenja testa do pečenja hleba
  • Veliki broj programa i funkcija
  • Mogućnost pravljenja hleba bez glutena
  • Bez veštačkih dodataka i aditiva
  • Sami birate kvalitet i tip namirnica
  • Coral mini pekara za hleb do 1350 g 860 W - BM-2000USKORO U PONUDI

Uskršnja trpeza: Punjena jaja

Potrebne namirnice:

  • 6 tvrdo kuvanih jaja
  • 2-3 kašike majoneza
  • 1 kašičica senfa
  • 1 i po kašika mlevenog kiselog krastavca
  • so
  • biber
  • aleva paprika

01

Šest tvrdo kuvanih jaja isecite po dužini i odvojte žumanca u zasebnu posudu.

02

Izmrvite žumanca viljuškom pre dodavanja drugih sastojaka.

03

Dodajte 2-3 kašike majoneza, 1 kašičicu senfa, 1 i po kašiku mlevenog ili fino isečenog kiselog krastavca, so i biber po ukusu, i sve zajedno izmešajte.

04

Pomoću dve kašike sipajte fil u svaku polovinu jajeta. Ukoliko želite lepši izgled, koristite prazan špric za filovanje ili deblju plastičnu kesu za zamrzivač kojoj ste prethodno isekli jedan ugao na dnu.

05

Ukrasite alevom paprikom, ili drugačije po ukusu. Mladi luk ili sitno isečene rotkvice deluju podjednako impresivno.

Prijatno!

Preporučeni proizvod – Secko

  • Skraćuju vreme seckanja namirnica
  • Mogu se koristiti za mlevenje i mešanje salata i namaza
  • Laka obrada zahtevnih namirnica (beli luk, ren, celer…)
  • Temeljno usitnjavanje voća za sladoled, voćni jogurt…

Uskršnja trpeza: Jagnjeći but sa ruzmarinom i belim lukom

Potrebne namirnice

  • 2 kg jagnjećeg buta
  • 2 čena belog luka, sitno isečenog
  • 2 kašike svežeg ruzmarina
  • 1 kašika ulja
  • so
  • biber
Uskršnja trpeza: Jagnjeći but sa ruzmarinom i belim lukom

Zagrejte rernu na 175 stepeni.

Malim oštrim nožem izrežite jagnjetinu sa obe strane. Useke pospite belim lukom i svežim ruzmarinom. Premažite jagnjetinu uljem i začinite solju i biberom.

Stavite u posudu za pečenje sa 3/4 šolje vode i ubacite u rernu. Pecite oko dva sata često prelivajući pečenje sokom iz posude.

Nakon dva sata izvadite iz rerne i pokrijte aluminijumskom folijom. Sačekajte petnaestak minuta pre sečenja kako bi meso ostalo sveže i sočno.

Prijatno!

Preporučeni proizvod – Pekač

  • Dobar prenos toplote i ravnomerno pečenje
  • Lako stavljanje i vađenje iz rerne
  • Pogodno za glavna jela i dezerte
  • Jednostavno pranje i održavanje
  • ONLINE AKCIJA Macht Aroma Roaster pekač od INOX-a sa posudom za aromatizovanje vinom - AR-01

Uskršnja trpeza: “Strašan” krompir

Potrebne namirnice:

  • 6-8 krompira, oljuštenih
  • Voda (da pokrije)
  • So
  • 1 čaša pavlake
  • 1 šolja krem sira
  • Beli luk u prahu
  • 1/2 šolje rendanog čedar sira

p01

Skuvajte krompire u usoljenoj vodi dok ne budu gotovi. Izvadite ih iz vode, dodajte pavlaku, krem sir, so i beli luk po ukusu. Izmešajte ih i napravite pire, mikserom ili ručno.

Sipajte u posudu za pečenje i pospite čedar sirom odozgo. Pecite 45-50 minuta na 175 stepeni dok ne postane zlatno-braon.

Prijatno!

p02

p03

Preporučeni proizvod – Ekspres lonac

  • Skraćuje vreme kuvanja namirnica
  • Kraćim kuvanjem čuva hranljive sastojke unutar namirnica
  • Olakšan proces kuvanja: Sve namirnice dodaju se istovremeno i kuvaju podjednako dugo
  • Magefesa set ekspres lonaca od INOX-a zapremine 3 i 6 litara - Favorit 3+6USKORO U PONUDI

Uskršnja trpeza: Poljski uskršnji sos

Potrebne namirnice:

  • 1/2 šolje pavlake
  • 1/2 šolje majoneza
  • 1-2 tvrdo kuvana jajeta (iseckana)
  • 1/2-3/4 šolje iseckanog ukiseljenog povrća (po želji, krastavaca, turšije, pečuraka, rotkvica…)
  • 1 kašika rena
  • soli po ukusu
  • šećera po ukusu
  • sok od limuna po ukusu (ili sirćeta)

sos

U velikoj posudi izmešajte pavlaku i majonez i dodajte iseckana jaja i povrće.

Umešajte ren i začinite po ukusu solju, šećerom i sokom od limuna ili sirćetom

Ostavite u frižider i poslužujte hladno.

Prijatno!

Preporučeni proizvod – Mikser

  • Mutilice prilagođene Vašim potrebama
  • Stoni mikser za temeljnije mešanje
  • Ručni mikser za veću kontrolu pokreta
  • Štapni mikser za uske, duboke posude
  • ONLINE AKCIJA Coral ručni mikser sa pet brzina i Turbo funkcijom - MX-350

Uskršnja trpeza: “Dekadentni” uskršnji kolač

Potrebne namirnice:

  • 240 g tamne čokolade
  • 250 g putera
  • 120 g brašna
  • 45 g kakaoa u prahu
  • 360 g šećera u prahu
  • 4 većih jaja
  • 3/4 kašičice ekstrakta vanile
  • 140 g izmrvljene čokolade
  • 80 g oraha (opciono)
Uskršnja trpeza: "Dekadentni" uskršnji kolač

“Dekadentni” uskršnji kolač to ime nosi jer pruža apsolutno zadovoljstvo svim pravim ljubiteljima čokolade. Brzo se peče, ne zahteva egzotične i retke sastojke i poželećete da ga pripremate svake nedelje – ne samo na Uskrs.

Zagrejte rernu na 160°C.

Pokrijte posudu za pečenje papirom za pečenje. Zagrejte 180 g čokolade i puter uz stalno mešanje. Pošto se oba istope, promešajte i ostavite sa strane.

Izmešajte brašno i kakao i ostavite sa strane. Pomoću miksera izmiksujte šećer, jaja i vanilin ekstrakt dok mešavina ne postane bleda i kremasta, oko 5 min. Pospite mešavinu sa čokoladom preko mešavine sa jajima i blago izmešajte. Nakon toga lagano posipajte mešavinom brašna i kakaoa i ponovo blago izmešajte. Lagano i ravnomerno dodajte i izmrvljene komadiće čokolade i oraha.

Sipajte mešavinu u pripremljenu posudu i pecite 25-30 minuta. Lagano protresite posudu, i ako se blago talasa (ali više kao žele, ne kao tečnost) kolač je gotov. U suprotnom pecite dodatnih 5 minuta.

Dekadentni uskršnji kolač ostavite da se u potpunosti ohladi pre nego što ga izvadite. Isecite na kvadratiće za posluživanje.

Prijatno!

Preporučeni proizvod – Multi Grill

  • Ubrzava pečenje namirnica
  • U potpunosti menja rernu
  • Efikasan je i štedi električnu energiju
  • Brzo se greje i ne odaje suvišnu toplotu