Najkremastija domaća Šampita
Lagana, mirisna, kremasta i puna slatkog šećera, domaća šampita, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Sastojci za biskvit:
- 8 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 8 kašika mleka
- 8 kašika ulja
- 8 kašika brašna
- ½ kesice praška za pecivo
Sastojci za šam od belanaca:
- 8 belanaca
- prstohvat soli
- 26 kašike šećera
- 100 ml vode
Priprema:
Coral Ručnim mikserom MX-350 umutite žumanca sa šećerom. Uz stalno mućenje dodajte mleko, ulje i brašno sa praškom za pecivo i mutite dok se svi sastojci ne sjedine u ujednačenu smesu. Smesu sipajte u Pyrex pravougaoni pekač MG 40RR6 i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepani oko 10 minuta ili dok kora ne dobije zlatno žutu boju. Sklonite koru sa strane i sačekajte da se biskvit kora ohladi. Na tihoj vatri, uz stalno mešanje, rastopite šećer u vodi. U međuvremenu mikserom dobro umutite belanca sa prstohvatom soli. Uz stalno mićenje vreo sirup sipati u umućena belanca i mutitit dok se ne dobije čvrst šam od belanaca. Na ohlađenu biskvit koru sipati i ravnomerno rasporediti šam od belanaca. Ohladiti u frižideru, iseći na kocke i po želji posuti kakaom ili rendanom čokoladom.
Prijatno!






