posni-kolaci-recepti

Posni slavski kolači – Nešto drugačije i ukusnije

Slatki zalogaji na kraju slane gozbe su kao što što bi se reklo, šlag na torti. Kada je posna slava u pitanju, uvek je teže naći nešto dostojno slavske trpeze i upravo zbog toga donosimo Vam četiri sjajna recepta za posne slavske kolače.

Kuglice sa smokvama

Sastojci

  • ½ kg suvih smokvi
  • 1 pomorandža
  • 150 g mlevenih oraha
  • 300-350 g šećera u prahu

Priprema:

Samleti smokve i orahe u Coral Food procesor-u FP-500. Dodati očišćenu pomorandžu, šećer u prahu i sve dobro sjediniti. Od dobijene smese oblikovati kuglice i uvaljati ih u prah šećer ili mlevene orahe.

Prijatno!

Suva pita

Sastojci za fil:

  • ½ kg tankih kora
  • 300 g mlevenih oraha
  • 200 g šećera
  • 200 g suvog grožđa

Sastojci za preliv:

  • 400 g šećera
  • 1 dl vode
  • 3-4 kesice vanilin šećera

Priprema:

Orahe samleti u Arnica Prokit 444 procesoru hrane. Sjediniti mlevene orahe, šećer i suvo grožđe. Svaku treću koru filovati gotovim filom, a između, svaku koru poprskati sa malo ulja. Gotovu pitu iseći na jednake kocke i peći na 200 stepeni 30 minuta.

U međuvremenu pripremiti preliv. Na tihoj vatri i uz stalno mešanje rastopiti šećer na vodi sa vanilinim šećerom. Prelivenu pitu vratiti u mlaku rernu. Kada se pita ohladi, pre posluženja, izvaditi parčiće pite na tacnu da se ocede od viška preliva.

Prijatno!

Vanilice

Sastojci:

  • 1 čaša šećera
  • 2 čaše brašna
  • 1 čaša ulja
  • 250 g mlevenih oraha
  • malo cimeta
  • džem od kajsija
  • šećer u prahu

Priprema:

Sve sastojke sjediniti i umesiti u kompaktnu smesu. Masu razvući oklagijom na površinu posutu brašnom. Seći smesu čašicom za rakiju, ređati vanilice u pravougli pekač MG 40RR6 i peći u zagrejanoj rerni dok ne porumene.

Kada se ohlade, jednu polovinu vanilica namazati tankim slojem džema i na vrh staviti drugu polovinu vanilica. Gotove vanilice uvaljati u prah šećer.

Prijatno!

Bonžita

Sastojci:

  • 150 g šećera
  • 8 kašika meda
  • 1 margarin
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 200 g pečenog susama
  • 200 g pečenog seckanog kikirikija
  • 200 g suvog grožđa ili 200 g brusnice
  • 1 kutija čokoladnih pahuljica Čar na dar

Priprema:

Na tihoj vatri istopiti šećer sa medom. Dodati margarin i čokoladu za kuvanje i uz stalno mešanje sačekati da se otope i sjedine sa šećerom i medom. Dodati susam, kikiriki, suvo grožđe ili brusnice i čokoladne pahuljice.

Sve dobro promešati i smesu sipati u pravougli pekač MG 40RR6 podmazan margarinom. Smesu ravnomerno rasporediti u pekaču i rukom je dobro pritisnuti. Sačekati da se ohladi, pa seći na manje pravougaonike.

Prijatno!

Kupe od smokvi

Sastojci:

  • 200 g šećera
  • ½ kg mlevenih smokvi
  • ½ kg mlevenih oraha
  • oblande
  • 1 čokolada za kuvanje
  • malo ulja

Priprema:

Šećer ušpinovati oko 5-6 minuta sa malo vode, samo da ogrezne. U vruć ušpinovan šećer dodati smokve i orahe prethodno samlevene u Arnica Prokit 444 procesoru hrane i sastaviti u kompaktnu smesu.

Sačekati da se ohladi. Sa metalnim čepom od staklenih flaša iseći krugove u oblandama. Na hrapavi deo oblandi staviti smesu i oblikovati manje kupe. Ostaviti da se stegne. U međuvremenu, na laganoj vatri rastopiti čokoladu sa malo ulja. Svaku kupu nabosti na čačkalicu i vrhove kupa razmutiti u rastopljenu čokoladu. Sačekati da se čokolada stegne.

Prijatno!

Najnoviji recepti dana

Podelite