
Čuvene francuske palačinke Suzette
Palačinke Suzette su možda najčuveniji oblik ove poslastice. U nastavku možete pronaći anegdotu kako su nastale, a ispod nje i originalni recept za pripremu.
Palačinke Suzette
Palačinke ili “crêpes” su poznati francuski specijalitet u celom svetu. Najpoznatija verzija palačinki u svetu jesu slatke palačinke koje su obično filovane šećerom, džemom ili kremom od čokolade. One su ponos francuske kuhinje i u odredjenim delovima ove zemlje one se prave veoma često.
Postoji još jedna čuvena varijanta slatkih palačinki, a to su palačinke Suzette. Za ovu izvrsnu varijantu ove poslastice vezuje se nesvakidašnja priča, ispričana u memoarima Henrija Karpentijera, čuvenog fracuskog kuvara.
“Recept” i poreklo imena
Edvard (1841-1910), sin prvenac kraljice Viktorije, budući kralj Velike Britanije i Irske, imperator Indije, učenik sa Oksforda i Kembridža, voleo je sport, trke, mondenski život, i naravno, lepe žene. A ko bi mu na tome mogao zameriti?
31. decembra 1886, Bertie, kako su ga zvali prijatelji, je na Azurnoj obali. U neko doba, bilo je već veče, reši da poseti sa prijateljima čuveni restoran u Montekarlu – Café de Paris. Počasnim gostima su donošeni najbolji specijaliteti restorana. Kada je došlo do dezerta, tada mladi pomoćnik kuvara Karpentijer je prilikom pripreme palačinki koje je tadašnji princ od Velsa poručio, slučajno prosuo liker na njih i one su se tada na kratko zapalile (flambirale).
Pošto nije bilo vremena da ponovo pravi palačinke, Karpentier je probao te palačinke i otkrio da su vrlo ukusne pa je odlučio da ih posluži kao novi specijalitet restorana. Princu se ova poslastica jako dopala, pa se iz tog razloga raspitivao za ime specijaliteta, a mladi kuvar je u trenutku smislio ime: Palačinke Princ.
Pošto je u društvu sa kojim je sedeo bila prisutna predstavnica lepšeg pola, misteriozna Suzette, princ je kao veliki kavaljer zamolio da ime ovog specijaliteta bude u čast ove dame, i tada su one nazvane Palačinke Suzette.
Sledećeg dana, kako piše Karpentier u svojim memoarima, dobio je poklon od princa: dragoceni prsten, šešir i štap za šetnju.
Potrebne namirnice:
- 150g butera
- 200g brašna
- pola čaše Grand Marnier-a
- 450ml mleka
- 2 jaja
- 100g šećera
- 2 pomorandže
Recept za palačinke Suzette (za 4 osobe):
Pomešati cela jaja, brašno, kašiku šećera i prstohvat soli. Dodajte 20g istopljenog (ohlađenog butera) i pola količine mleka. Nastaviti sa mešanjem sve dok ne dobijete homogenu masu bez gromuljica, a zatim dodajte preostalu količinu mleka. Ovu smesu ohladite u frižideru 30 minuta.
Na vaš tiganj ili aparat za palačinke stavite malo butera a zatim sipajte malo smese koju ste napravili i ravnomerno rasporedite po dnu. Čim palačinka počne da rumeni, okrenite je na drugu stranu, i posle 1 minuta je sklonite sa tiganja. Ređajte palačinke na tanjir i održavajte toplim. Francuzi kažu da se najbolje palačinke prave ako se peku na plitkim tiganjima namenjenim upravo za palačinke.
Kada ste pripremili palačinke, u jednu šerpicu sipajte 80g butera, preostalu količinu šećera, sok od dve pomorandže i malo rendane kore pomorandže i na kraju malo Grand Marnier-a, i od ovih sastojaka napravite sirup. Presavijte palačinke na četvrt i poređajte u prethodno zagrejani tiganj pa zatim na njih sipajte malo sirupa koji ste napravili i još malo Grand Marnier-a. Ostavite da se dobro zagreju, a po mogućstvu ih flambirajte. Služite tople.
Preporučeni proizvodi:
Aparati za palačinke
-
Coral aparat za palačinke sa nelepljivom pločom prečnika 30 cm – PK-1000
Aparati za kuhinju6.240,00 din.4.940,00 din.
Kalupi za pečenje
-
Coral aparat za palačinke sa nelepljivom pločom prečnika 30 cm – PK-1000
Aparati za kuhinju6.240,00 din.4.940,00 din.
Mikseri
-
Coral ručni mikser sa pet brzina i Turbo funkcijom – MX-350
Aparati za kuhinju5.200,00 din.4.160,00 din. -
Fagor stoni mikser sa posudom od nerđajućeg čelika 4,3 l – RT-643M
Aparati za kuhinju21.840,00 din.19.370,00 din.
Porcelanski servisi za dezert





