danas je mratindan

Danas je Mratindan

24. novembar praznujemo Svetog mučenika Stefana Dečanskog, praznik u narodu poznat kao Mratindan. Ime ovog praznika vezuje se za Svetog Martina koji se nekada proslavljao na ovaj dan.

Stefan Dečanski

Stefan Dečanski bio je sin kralja Milutina i otac cara Dušana i jedna od najtragičnijih ličnosti u lozi Nemanjića. Otac ga je oslepeo i poslao u zatvor u Carigradu, a sin ga je u starosti udavio. U Carigradu, Sveti Nikola vratio je vid kralju Stefanu koji je iz zahvalnosti sagradio hram Visoke Dečane. Ubijen je 1336. godine, kao žrtva dvorskih spletki, sa pretpostavkom da je to učinio njegov sin.

danas je mratindan

Običaji i verovanja

Veruje se da se na Mratindan može predskazati kakva će biti zima. Ako je na dan ovog praznika maglovito, zima će biti promenljiva, a ako je vedro i sunčano, zima će biti jaka i puna mraza, pa otuda i izreka: "Sveti Mrata, sneg do vrata". Etnolozi tvrde da ovaj praznik potiče iz paganskih vremena, kada su Sloveni slavili kult vuka, zaštitnika od demona. Po narodnom verovanju Sveti Mrata je zaštitnik vukova. Na današnji dan on saziva vukove, određuje i naređuje koliko ovaca kojem domaćinu smeju da pojedu, pa otuda i verovanje da na današnji dan ne treba izvoditi ovce iz tora ili štale.

Veruje se da domaćin koji ne poštuje Svetog Mratu može očekivati gladnog vuka u toru. Takođe, veruje se da domaćin na današnji dan treba da preuzme sve kućne poslove na sebe kako bi porodica imala dobru godinu, u suprotnom, godina će biti loša. Na Mratindan ništa se ne daje ili pozajmljuje iz kuće, ne prede se vuna, niti se u kući išta pere. Svi koji imaju bilo kakav problem sa očima, na ovaj dan potrebno je da se pomole ovom svecu.

Slano pecivo sa šunkom i sirom

Lagana, ukusna i osvežavajuća torta sa pregršt nežnih malina biće pravo iznenađenje na Vašoj slavskoj trpezi.

projice-sa-sunskom-i-sirom

Sastojci

  • 4 jajeta
  • 6-7 kašika ulja
  • 300 g seckane šunke
  • iseckava veza peršuna
  • 26 ravnih kašika brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kiselo mleko
  • 150 g sira

Priprema:

Mikserom Coral MX-350 umutiti jaja sa uljem, pa uz stalno mućenje postepeno
dodavati ostale sastojke. Mutiti dok se svi sastojci ne sjedine. Smesu sipati u
kalupe za projice i peći u zagrejanoj rerni dok pecivo ne porumeni.

Prijatno!

Podelite