a

Dobro došli na zvaničnu prezentaciju kompanije Fagor Srbija (Apejron), zvaničnog distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica,
Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Grčka salata: Originalni recept (mediteranska kuhinja)

Grčka salata: Originalni recept (mediteranska kuhinja)

Grčka salata: Originalni recept (mediteranska kuhinja)

Grčka salata je jedno od onih jela bez kojih je nemoguće zamisliti pravu mediteransku trpezu. Sveža, okrepljujuća, ukusna – grčka salata je prava vitaminska bomba koju možete i samostalno jesti ukoliko vam je cilj regulisanje ishrane bez prevelikog odricanja od delikatesnih recepata.

Grčke salate, kao što samo ime kaže, potiču iz ove mediteranske zemlje i karakterišu ih namirnice koje su na tim prostorima uobičajene i sveprisutne. Osnovni sastojci grčke salate su paradajz, krastavac, luk, Feta sir i masline, obično začinjeni solju i origanom i posuti maslinovim uljem.

U nekim zemljama kao što su Amerika, Australija i Velika Britanija, naziv “grčka salata” obično podrazumeva nešto drugo – salatu inspirisanu mediteranskom kuhinjom i namirnicama, ali čiji su osnovni sastojci drugačiji. Tako se u Americi može naći grčka salata čija je osnova zelena salata sa maslinovim uljem i sirćetom, dok se prava grčka salata zove horiatiki.

U Evropi, grčka salata se može naći u mnogim zemljama u kojima je zadržala deo svoje autentičnosti, a opet i prisvojila određene karakteristike podneblja na kojem se poslužuje. U Nemačkoj se naziva Bauernsalat i pravi sa ljutom papričicom i limunovim sokom, u Francuskoj Salade à la Grecque i u nju idu paprike, a u Mađarskoj Görög saláta i začinjava se bosiljkom.

Grčka salata je idealan prilog uz meso sa roštilja. Čuva se u frižideru do posluženja i servira hladna, tako da deluje osvežavajuće, pogotovo u letnjim mesecima. Bogat ukus koji potiče od Feta sira i maslina čini je i dobrom alternativom za celokupan obrok ukoliko vam je cilj regulisanje ishrane i telesne težine.

Potrebne namirnice:

  • 3 krastavca, isečena na listove ili komadiće
  • jedna i po šolja izmrvljenog Feta sira
  • jedna šolja crnih maslina bez koštica, iseckanih
  • 3 šolje duguljastog paradajza
  • trećina šolje suvog paradajza u ulju (ulje odvojeno sačuvati)
  • pola crvenog luka, iseckanog

Grčka salata – priprema

U velikoj posudi za salatu izmešajte krastavac, Fetu, masline, paradajz, sušeni paradajz, 2 kašike sačuvanog ulja iz sušenog paradajza i crveni luk.

Čuvajte na hladnom mestu do posluženja.

Prijatno!

Preporučeni aparat – multipraktik:

Zašto multipraktici?

Multipraktici Vam pomažu da brzo i efikasno iseckate, usitnite ili izrendate sve namirnice koje su Vam potrebne i ne gubite nepotrebno vreme na pripremu i obradu sastojaka koje se može pametnije iskoristiti. Uz posebne dodatke možete prilagoditi recept sopstvenim zamislima, možete mešati namirnice po želji, čak i fino usitniti sastojke za šta bi Vam inače bila potrebna čitava večnost.

Multipraktici štede vreme, olakšavaju kuvanje i mogu se iskoristiti na hiljadu i jedan način – praktično uz svaki recept.

  • ONLINE AKCIJA Fagor multipraktik RT-1000