Pyrex, Recept dana, Recepti

Grčka musaka sa plavim patlidžanom

grcka musaka

Grčka musaka sa plavim patlidžanom je popularna verzija jela koji se odomaćio na prostoru Balkana, Mediterana i Bliskog istoka, i predstavlja dao tradicionalne grčke kuhinje.

grcka musaka

SASTOJCI – GRČKA MUSAKA:

  • 4-5 plavih patlidžana isečenih na kriške debljine oko 1 1/2 cm
  •  1 kg oljuštenog i oko 10 minuta celog kuvanog krompira
  •  1 kg mlevenog goveđeg ili jagnjećeg mesa
  •  2 sitno seckana bela luka
  •  1 veći iseckan crni luk
  •  1 list lovora
  •  majčina dušica, origano, bosiljak i peršun po ukusu
  • 1 l soka od paradajza
  • morska so i biber po ukusu
  • maslinovo ulje
  • 100 g rendanog kačkavalja

SASTOJCI ZA BEŠAMEL SOS:

  • 200 g putera
  • 200 g brašna
  • 1,5 l mleka
  • 2-3 jajeta

PRIPREMA – GRČKA MUSAKA:

Kriške patlidžana posolite i ostavite da odstoje pola sata kako bi so upila gorčinu patlidžana. Sačekajte da se kuvani krompir ohladi. Na zagrejanom ulju prodinstajte seckani crni luk dok ne omekša, dodajte mleveno meso i nastavite dinstanje dok meso ne porumeni. Uz stalno mešanje, dodajte seckani beli luk, začine, sok od paradajza i sve dobro promešajte.

Ubacite list lovora, posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte sos oko 15 minuta uz često mešanje. U gotov sos dodajte peršun i sve promešajte. Isperite kriške patlidžana od soli pod mlazom vode, ocedite ih i stavite na ubruse da upiju suvišnu tečnost, a zatim u zagrejanom ulju propržite patlidžan oko 5 minuta sa obe strane dok ne dobije zlatnu braon boju. Pržene kriške patlidžana stavite na ubruse da upiju suvišnu masnoću.

Pripremite bešamel sos. Istopite buter u dubljem tiganju i na tihoj vatri uz stalno mešanje polagano dodajte brašno dok se ne dobije ujednačena masa. Zatim, polagano dodajte mleko uz stalno mućenje žicom kako bi se izbeglo stvaranje grudvica. Čim sos počne da se zgušnjava i vri, sklonite ga sa vatre. Pobiberite i posolite po ukusu.

Narendajte oraščić i dodajte kačkavalj i jaja uz stalno mešanje i mućenje. 2-3 kašike bešamel sosa dodajte u mleveno meso i sve promešajte.
Kuvane krompire isecite na kriške i poređajte po dnu pekača. Izvadite list lovora i polovinu mlevenog mesa sipajte preko krompira. Preko mesa poređajte polovinu pečenog plavog patlidžana, zatim sloj preostalog mlevenog mesa i sloj preostalog plavog patlidžana.

Po vrhu ravnomerno rasporedite bešamel sos, pospite rendani kačkavalj i pecite musaku u rerni oko 35-40 minuta na 180 stepeni dok bešamel sos ne porumeni. Vaša grčka musaka sa plavim patlidžanom je spremna za degustaciju.

Prijatno!

Mišljenje o “Grčka musaka sa plavim patlidžanom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *