a

Dobro došli na zvaničnu prezentaciju kompanije Fagor Srbija (Apejron), zvaničnog distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica,
Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Grčka musaka sa plavim patlidžanom

Grčka musaka sa plavim patlidžanom

[one_third last=”no” ]

Grčka musaka sa plavim patlidžanom

Grčka musaka sa plavim patlidžanom

[/one_third] [two_third last=”yes” ]

Musaka

Grčka musaka je popularna verzija jela koji se odomaćio na prostoru Balkana, Mediterana i Bliskog istoka, pre svega u zemljama koje su bile deo Otomanskog carstva ili pod njegovim direktnim uticajem.

Za sve ove kuhinje zajedničko je da se musaka pravi od plavog patlidžana ili krompira i mesa, s tim da se sâm postupak dosta regionalno razlikuje.

Ono što mi danas zovemo musaka peče se u slojevima sa redovima krompira ili patlidžana, mesa i preliva, dok se pre svega u istočnjačkoj kuhinji svi slojevi mešaju i zajedno dinstaju.

Takva je Turska musaka. Umesto u slojevima, plavi patlidžan, paprika, luk, paradajz i mleveno meso se zajedno dinstaju sa začinima i poslužuju uz pilav i preliv na bazi jogurta koji svojim ukusom podseća na grčki tzatziki.

Slično je i u drugim bliskoistočnim zemljama. Na području Sirije, Palestine i Jordana, musaka se služi hladna kao predjelo i često se pravi bez mesa, samo sa krompirom i plavim patlidžanom.

Na području balkana musaka se pravi u slojevima. Takva je Grčka musaka, ali takva je musaka i u Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Na području bivše Jugoslavije, najčešće se pravi od krompira, mlevenog mesa i preliva, dok je u drugim balkanskim zemljama glavna namirnica plavi patlidžan.

Grčka musaka se sastoji od slojeva koji se zasebno pripremaju pre nego što se spoje i zajedno zapeku u pećnici. Tri najčešća sloja su dinstani plavi patlidžan, mleveno meso i seckani krompir sa crnim i belim lukom i začinima, i preliv koji je obično Bešamel sos ili krem od mleka i žumanaca.

Naravno, postoje regionalne i druge varijacije, a Grčka musaka pred vama predstavlja recept koji je svoje mesto pronašao u najelitnijim restoranima grčke tradicionalne kuhinje.

.

[/two_third] [one_third last=”no” ]

Potrebne namirnice:

  • 3-4 plava patlidžana, oko 2 kg ukupno
  • 450 g krompira
  • 700 g mlevenog goveđeg mesa
  • 2 veće glavice crnog luka, fino iseckane
  • 2 čena belog luka, mlevenog
  • Pola šolje crvenog vina
  • Četvrt šolje svežeg, iseckanog peršuna
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • Četvrt kašičice mlevenog pimenta
  • 1 šolja pirea od paradajza (ili mlevenog paradajza)
  • 2 kašike paste od paradajza
  • 1 kašičica šećera
  • So i biber po ukusu
  • 2 šolje prezli
  • 8 belanaca, blago umućenih (sačuvajte žumanca za Bešamel sos)
  • 1 šolja rendanog Parmezana

.

Bešamel sos:

  • 1 šolja putera
  • 1 šolja brašna
  • 4 šolje mleka (toplog)
  • 8 žumanaca, blago umućenih
  • Prstohvat mlevenog muskatnog oraščića

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Preporučeni proizvodi:

[/one_third] [two_third last=”yes” ]

Priprema povrća za Grčku musaku

Oljuštite delimično plavi patlidžan ostavljajući trake kore od oko 2 cm širine. Isecite plavi patlidžan na kriške široke oko 1 cm, stavite ih u cediljku i bogato posolite. Pokrijte ih okrenutim tanjirom sa dodatnim utegom kako bi pustili višak tečnosti. Ostavite ih tako barem 15-20 minuta, a po mogućnosti i ceo sat.

Oljuštite krompir i kuvajte ga dok ne bude skoro gotov. Osušite ga, ohladite i isecite ga na kriške debljine oko pola centimetra.

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Pokrijte aluminijumskom folijom pleh i blago je nauljite. Dodajte malo vode belancima i lagano ih umutite viljuškom. Sipajte prezle u plitak tanjir.

Isperite plavi patlidžan i osušite ga papirnim ubrusima. Umočite plavi patlidžan u belanca, a zatim uvaljajte u prezle sa obe strane. Postavite kriške plavog patlidžana na pleh i pecite ih na 200 stepeni pola sata, okrenuvši ih jednom u međuvremenu.

Kada je plavi patlidžan gotov, smanjite vatru na 175 stepeni.

Priprema mesa za Grčku musaku

U velikom tiganju dinstajte mleveno meso dok ružičasta boja ne nestane. Dodajte luk i dinstajte dok ne postane providan, oko 5 minuta. Dodajte beli luk i propržite još jedan minut.

Dodajte vino i dozvolite mu da se iskrčka i malo ispari pre nego što dodate cimet, piment, peršun, pastu od paradajza, mleveni paradajz i šećer. Pustite da se krčka bez poklopca oko 15 minuta da višak vode ispari. Začinite po ukusu solju i biberom.

Priprema Bešamel sosa za Grčku musaku

Istopite puter na tihoj vatri. Dodajte postepeno brašno uz stalno mućenje dok ne nastane glatka pasta. Pustite brašno da se malo kuva ali ne dozvolite mu da potamni.

Dodajte toplo mleko u smesu uz stalno mešanje.

Krčkajte na tihoj vatri dok se ne zgusne ali da ne proključa.

Uklonite sa vatre i dodajte umućena žumanca i prstohvat muskatnog oraščića. Vratite na vatru i mutite dok se ne zgusne.

Grčka musaka

Blago nauljite duboki pleh za pečenje. Pospite dno prezlama. Postavite sloj krompira na dno, ostavljajući oko pola milimetra prostora od ivice posude. Preko njega postavite sloj plavog patlidžana.

Dodajte sloj mesa preko plavog patlidžana i pospite četvrtinom rendanog sira. Stavite još jedan sloj plavog patlidžana preko i ponovo pospite četvrtinom rendanog sira.

Sipajte Bešamel sos preko plavog patlidžana i dozvolite mu da se slije niz zidove posude. Izravnajte na površini i pospite ostatak rendanog sira. Pecite 45 minuta na 175 stepeni dok Bešamel sos ne postane zlatno-braon boje. Dozvolite jelu da se ohladi 15-20 minuta pre nego što ga isečete i poslužite.

Vaša Grčka musaka je gotova. Prijatno.

[/two_third]