Džem od šljiva
Džem od šljiva bez dodatka konzervansa, mirisan i ukusan, u kolačima, na palačinkama ili na parčetu hleba, pravo je uživanje za sva naša čula. Svi volimo džem od šljiva, a on je danas glavni namaz od voća u većini domova.
SASTOJCI
- 5 kg zrelih šljiva
- 1-2 kesice vanilin šećera
- 1 šolja vode
- korica limuna ili 1 limun isečen na kolutove
- cimet po ukusu
- na 1 kg šljiva stavlja se od 800 gr do 1 kg šećara
PRIPREMA:
Šljive operite, ocedite od vode i pažljivo izvadite košpice iz njih. Prepolovite ih na pola, ako volite da se u džemu oseti kožica šljiva, ili ih dobro usitnite seckanjem ili blendiranjem. Usitnjene šljive sipajte u dublju šerpu u kojoj ćete kuvati džem, prelijte šljive šoljom vode i stavite na šporet da vriju desetak minuta. Potom, skinite šerpu sa šporeta, šljive propasirajte, pospite šećerom i vanillin šećerom, dodajte limun i nastavite sa kuvanjem dok ne postignete željenu gustinu džema. Prilikom sipanja u tegle kolutove limuna stavite na vrh ili ga izvadite iz džema. Džem se na šporetu kuva oko pola sata do 45 minuta. Tegle ugrejati i sterilisati par minuta u rerni na 100°C čime se sprečava njihovo pucanje prilikom sipanja vrućeg džema. U tople tegle sipati kuvan džem. Tegle zatvoriti metalnim poklopcima, okrenuti ih naopako i uviti u ćebe dok se ne ohlade i ne vakuumiraju.
Prijatno!






