Celulit- Kako nastaje i kako ga ukloniti?

Kako ukloniti celulit?

Celulit ima 90% žena i sve imaju različitu telesnu masu koja je posledica uticaja hormona i nepravilne ishrane, 32% žena je mršavo. Zato izgladnjivanje i dijete nisu pravi odgovor.

bik1Celulit, kao bolest modernog doba, najčešće se javlja kod ženske populacije u postpubertetskom periodu. Celulit je hronično zapaljenje i degenerativna bolest vezivnog tkiva kože posebno njenih elastičnih vezivnih vlakana. Glavni uzroci celulita su ženski polni hormon estrogen i nasledni faktori kao i dodatni faktori koje treba poznavati i sprečavati.

Celulit se najčešće javlja u regionu karlice, stomaka i donjih ekstremiteta. Kod celulita naslage prekomernih masti stvaraju kožu sa površinom punom rupica sličnu pomorandžinoj kori. Preterano povećanje volumena ćelija masnog tkiva, to jest nepotpuno izlučivanje toksina iz tela sprečava normalan odvod krvi i limfe koji odvode otpadne tečnosti iz tkiva i tako se stvara celulit.

Ono što organizam ne izluči skuplja se u dubokom sloju kože u prostorima između ćelija masnog tkiva i vrše pritisak na sitne krvne sudove da ne mogu dovoditi sitnu količinu krvi masnim ćelijama, to jest hranljive materije. Ostećenje okolnog tkiva zbog celulita dovodi da ono postane neelastično i tako stvara površinske deformacije kože. Tamo gde je cirkulacija najsporija pojavljuju se otoci na površini kože što mi vidimo kao pomorandžinu koru.

U hipodermisu kao dubljem delu kože smešten je celulit koji ima trend povećanja, jer se masne ćelije povećavaju. Sve to dovodi do pogoršanja stanja celulita, do usporavanja cirkulacije krvi, pa se zadržava voda i loše uklanjaju masti i štetne materije. Takvo stanje se naziva tvrdi celulit koji se formirao. Napominjemo da celulit nije isključivo bolest žena, i da sve češće i muškarci obolevaju od istog.

KAKO GA SPREČITI I DELOVATI PREVENTIVNO?

Većina nutricionista smatra da je problem u procesima i da treba ojačati vezivno tkivo, poboljšati cirkulaciju, smanjiti masnoće i izbaciti vodu i toksine. Potpuno preći na higijensko-dijetetski režim ishrane i povećati fizičku aktivnost. Kod celulita glavno pravilo je da nema pravila, jer 90% žena koje imaju celulit, imaju različitu telesnu masu koja je posledica uticaja hormona i nepravilne ishrane, 32% žena je mršavo. Zato izgladnjivanje i dijete nisu pravi odgovor.

bik2Uzrok može biti i genetskog karaktera, ali ipak najveći broj stručnjaka smatra da je ženski hormon estrogen glavni uzrok skupljanja i zadržavanja masnoća u telu žena. Samo metodologija koja kombinuje pravilnu ishranu vežbanje i kozmeticke tretmane sa pomagalima dovodi do smanjenja ili uklanjanja celulita.

Digestivni problemi kao sto je loše varenje i loše pražnjenje creva, takođe usporavaju protok krvi i cirkulaciju. Odgovor je u ishrani koja je bogata voćem i povrćem sa puno biljnih vlakana i puno vode. Celulit takođe prouzrokuje pušenje koje kao toksikacioni faktor smanjuje snabdevanje ćelija kiseonikom takođe oštećuje krvne sudove i dovodi do ubrzanog stvaranja slobodnih radikala.

Savremeni čovek puno sedi, a malo se kreće, unosi veliki broj kalorija lošom ishranom, često puši, i gotovo uvek je pod stresom, to je cena modernog načina života. Usporen metabolizam koji se javlja kod ljudi koji su slabo fizički akivni, takođe dovodi da stvaranja celulita. Opasnosti se kriju u konzumiranju hrane životinjskog porekla, jer se životinjama koje upotrebljavamo u ishrani dodaju hormoni za podsticaj rasta, pa oni utiču na pojavu celulita i kod muškaraca.

NAJEFIKASNIJE MERE U BORBI PROTIV CELULITA

Posle iščitavanja literature o zdravoj ishrani, o fiziologiji, o kozmetologiji kao i brojnih stručnih članaka predlažemo najefikasniji prakseološki potvrđen prilaz:

1. Visoku fizičku aktivnost sa potpunim programom za trbušne mišiće, mišiće struka kako bi se ,,poravnao stomak’’, vežbe za noge i sve to pod nadzorom stručnjaka.

2. U ishrani primeniti anticelulit dijetu i možete očekivati u početnoj fazi sniženi krvni pritisak, bolji san i dodatnu energiju. Naravno dijetetski program mora da prepiše stručno lice.

3. Početi sa antistres programom koji se mora odvijati isključivo pod stručnim nadzorom.

U prevenciji celulita dobrodošla je umerena fizička aktivnost, a ne intenzivna. Intenzivna fizička aktivnost pogoršava stanje postojećeg celulita zbog velikog utroška kiseonika na mišićni rad odnosno njegov nedostatak u anatomskim regijama u kojima postoji celulit. Takođe uvećanje mišićne mase potiskuje masno tkivo prema površini kože što uvećava vidljivost celulita.

USPEŠNO LEČENJE CELULITA ZAHTEVA PRIMENU FIZIKALNIH TERAPIJA.

Terapija laserom je primenljiva kod svih oblika celulita, jer stimuliše ćelijski metabolizam i podstiče stvaranje kolagena i vezivnog tkiva što je od velikog značaja za lečenje celulita.

Terapija ultrazvukom mikrovibracijama utiče na razgradnju celulitnih formacija, a u kombinaciji sa laserom smanjuje naslage celulita.

Elektroterapija ima za cilj stimulaciju mišića pulsnom strujom na odgovarajućoj frekvenci čime se ubrzava cirkulacija limfe, krvi i toksina i toniziraju mišići. Takođe je potrebno vršiti i zatezanje kože u regiji u kojoj se otklanja celulit.

Vakum terapija leči celulit u visoko sofisticiranim uređajima koji se nazivaju vakusak. Podpritisak (vakuum) se stvara na celoj tretiranoj površini tela vršeći endo masažu i drenažu međućelijske tečnosti čime se ubrzava protok krvi i limfe, a eliminišu toksini.

Kavitacija je trenutno najsavremenija ultrazvučna terapija koja za kratko vreme reoblikuje telo i trajno uništava masne ćelije. Ovi tretmani odmah smanjuju obim tretiranog područja dva do četiri centimetra. Ultrazvučnim talasima precizne frekvencije i snage deluje se na masne ćelije u potkožnom tkivu. Izmereni gubitak se ne vraća, jer uništene masne ćelije se ne regenerišu.

Mezoterapija je minimalno invanzivna metoda koja se sastoji u ubrizgavanju specijalnih preparata u kožu. Preparati sadrže vitamine, minerale, enzime, biljne sastojke, anestetike, embrioplast, placentu i pakovani su u sterilne ampule. Od ovih ampula se prave različiti kokteli. Terapija se sastoji u tome što se mikroskopske doze tankim mikro iglicama uvode podkožno 1 mm. Mezoterapija poboljšava cirkulaciju, učvršćuje vezivno tkivo, pojačava limfnu drenažu i razgrađuje višak masti. Naravno, uz sve ovo potrebno je kombinovati sa dijetom i fizičkom aktivnošću. 

Preporučeni proizvodi protiv celulita: 

Masažer za stopala – FM-1000

32.500 RSD

Višenamenski masažer za telo – KM-007

8.970 RSD
Prijavite se

Nemate nalog?

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo unapredili Vaše iskustvo na našem sajtu. Korišćenjem našeg sajta prihvatate korišćenje kolačića.
Počnite da kucate kako biste videli proizvod koji tražite.
Prodavnica
0 Lista želja
Moj nalog
Početna